IAşii sărbătoresc IA: 20 de meşteri şi creatori populari, în weekend pe Pietonal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESĂ

IAşii sărbătoresc IA: 20 de meşteri şi creatori populari, în weekend pe Pietonal

GALERIE
Un fel de afis_2017Un alt fel de afis_2017
  • Un fel de afis_2017
  • Un alt fel de afis_2017
- +

Primăria Municipiului Iaşi și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova organizează cea de-a IV-a ediţie a manifestării IAşii sărbătoresc IA în perioada 24-25 iunie 2017 pe Strada Ștefan cel Mare și Sfânt din Municipiul Iaşi.

Manifestarea din acest an, una inedită, se va derula în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului RomânIA Autentică. Acest Festival, cu rădăcini pe meleagurile natale ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, are ca principale obiective promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, a frumuseții meleagurilor românești și, cu predilecție, a zestrei lăsată moștenire neamului românesc de către strămoșii trăitori în alte veacuri, obiective urmărite de peste un deceniu și de asociația noastră.

Desigur, într-un context mai amplu, manifestarea se va derula și sub semnul Zilei Universale a Iei (24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor), reunind circa 20 de meşteri şi creatori populari din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Prahova și Argeș. Meșteriivor ilustra în primul rând portul popular, dar în conexiune cu alte meşteşuguri tradiţionale apropiate ca tematică: textile tradiţionale, confecţionarea opincilor, prelucrarea pielii, podoabe şi bijuterii, adică acele meşteşuguri circumscrise de secole industriei casnice arhaice, manifestarea de la Iași dorindu-se a fi un modest omagiu pe care vechea capitală a Moldovei îl aduce făuritorilor și purtătorilor iei, această adevărată nestemată identitară a neamului nostru. Unii dintre meșterii prezenți vor face demonstrații (atracția urmând a fi stativele aduse de familia Ivănușcă de la Todireni, județul Botoșani), cu toții fiind îmbrăcați în portul popular specific zonelor de proveniență.

Lista meșterilor populari participanți

Industrie casnică (port/costum popular)

Zoiţanu Maria, Mihai Viteazul-Ungureni-Botoşani

Cojocaru Aurica, Mihai Viteazul-Ungureni-Botoşani

Ivănușcă Maria-Daniela, Todireni-Botoșani

Șlincu Adriana, Todireni-Botoșani

Livadaru Mariana, Todireni-Botoșani

Hojbotă Veronica, Mănăstirea Humor-Suceava

Hojbotă Adriana, Mănăstirea Humor-Suceava

Todici Maria, Pipirig-Neamţ

Otavă Maria, Dumbrava Roșie-Izvoarele-Neamţ

Neamţu Maria, Nemţişor-Vânători-Neamţ

Coroba Ginu, Breazu-Prahova

Stanciu Maria, Sinaia-Prahova

Prelucrarea pielii

Vasiliu Eugenia, Iași

Dudanu Vasile, Suseni-Grumăzeşti-Neamţ

Ciubotăriţa Constantin, Joldeşti-Vorona-Botoşani

Podoabe și bijuterii

Paşaniuc Sorin, Hlincea-Ciurea-Iaşi

Vîlcu Vasile, Iași

Negru Domnica, Iași

Gheorghian Elena, Suceava

Produse culinare tradiționale

Onu Andrei, Bascov-Argeș

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.