anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iasitex face profituri fabuloase chiar dacă nu mai produce nimic! Ce urmăreşte Vuza?

GALERIE
Iasitex
 • Iasitex
- +

Compania, care şi-a mutat sediul social în Bucureşti, a raportat pentru anul trecut un profit de 14,6 milioane de lei. Firma nu mai are activitate din 2019. Capitalul majoritar este deţinut indirect de către omul de afaceri Ştefan Vuza.

Fără activitate de câţiva ani, fostul producător ieşean de textile Iaşitex SA (indice bursier IASX), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 14,6 milioane de lei (cca 3 milioane euro). Banii au fost obţinuţi din vânzarea activelor societăţii, în condiţiile în care din septembrie 2018 secţiile de ţesătorie şi finisaj au fost închise din motive de neprofitabilitate, iar în ultimii ani societatea a mers doar pe pierderi, realizând cifra de afaceri din vânzarea de stocuri şi din închirierea spaţiilor.

Astfel, potrivit datelor financiare raportate de societate la Ministerul Finanţelor (MF) pe anul 2020, afacerile celei mai vechi fabrici de confecţii din ţară au fost anul trecut de cca 364.000 de lei (75.000 euro). În 2019, societatea a realizat o cifră de afaceri de 3,27 milioane de lei, raportând pierderi de aproape 11,7 milioane de lei (cca 2,5 milioane euro), iar în 2018 a înregistrat afaceri de 15,6 milioane de lei (3,4 milioane euro) şi pierderi de 16,8 milioane de lei (cca 3,6 milioane euro). La sfârşitul anului 2020, Iaşitex SA mai raporta la MF un număr mediu de 5 salariaţi.

A fost înfiinţată în urmă cu 110 ani

Înfiinţată în anul 1910 purtând denumirea de «Ţesătura» şi naţionalizată în anul 1948 sub numele de «Întreprinderea de Stat Ţesătura Iaşi» (până în anul 1990), fabrica avea, după Revoluţie, aproape 7.000 de angajaţi. În anul 1991 devine societate pe acţiuni SC Iaşitex SA, fiind privatizată în anul 2003. Din acţionariat fac parte două firme controlate de Ştefan Vuza, respectiv A2 Impex Premium Textile (firmă membră a Grupului Servicii Comerciale Române), care deţine 63,01% din acţiuni, şi Uzuc SA Ploieşti, cu 20,90% din acţiuni.

Alţi acţionari deţin 12,90%, iar statul român 3,19%. Interesant este faptul că, printr-o plângere depusă recent la Tribunal, CRC Impex Chemicals şi Uzuc SA (firme controlate de Vuza) au solicitat plata de către Iaşitex SA a sumei de 30 milioane lei, o sumă de trei ori mai mare decât preţul la care a fost privatizată societatea. În motivarea cererii, CRC Impex Chemicals afirmă că a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Iaşitex SA, aducând ca aport de capital social suma de 10,3 milioane lei. Dacă procesul ar fi pierdut de Iaşitex, efectul ar fi că societatea lipsită de activitate ar fi „stoarsă”, fără ca acţionarii mărunţi să beneficieze în vreun fel.

Cere dobânzi de 30 de milioane de lei

„În schimbul acestui aport, reclamanta precizează că nu deţine în prezent nicio acţiune la capitalul social, iar aportul a fost restituit. Deşi pârâta a restituit reclamantei aportul pentru care nu au fost distribuite participaţii la capitalul social, aceasta s-a realizat cu mare întârziere şi fără achitarea niciunei sume aferente întârzierii.

Pârâta Iaşitex a iniţiat o operaţiune de majorare a capitalului social, dar hotărârea adunării generale aferente a fost anulată de Curtea de Apel Iaşi, motiv pentru care reclamanta nu a primit nicio contraprestaţie echivalentă sumei de 10.297.000 lei”, se menţionează în cererea de chemare în judecată. Suma de 30 milioane lei ar reprezenta, astfel, o dobândă penalizatoare pentru nerestituirea la timp a sumei de 10,3 milioane lei. Procesul se află acum pe rolul Curţii de Apel, iar o decizie finală ar putea fi luată în luna septembrie a acestui an. (Florentina SANDU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.