Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşitex vrea să vândă încă o bucată de teren

GALERIE
foto DAN LUCA-iasitex tesatura moldovatricotaje-2936
  • foto DAN LUCA-iasitex tesatura moldovatricotaje-2936
- +

Firma negociază în acest sens cu reprezentanţii Dedeman, care vor să ridice aici un magazin de bricolaj. Tot acolo vor fi construite o staţie de carburanţi şi un supermarket.

Omul de afaceri Ştefan Vuza negociază intens cu lanţul Dedeman pentru cedarea unui teren de aproximativ 4.000 de metri pătraţi aparţinând societăţii Iaşitex SA. În acest scop, compania împreună cu Green Plaza au şi depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) documentaţia pentru obţinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) necesar viitoarelor lucrări de relocare a magazinului Dedeman din Manta Roşie la Ţesătura. Potrivit documentelor depuse la dosar, consultat de jurnaliştii „Ziarului de Iaşi”, pe lângă construirea unui magazin de bricolaj, PUZ respectiv prevede, între altele, apariţia unui nou supermarket pe terenul fostei Ţesătura, respectiv a unei staţii de carburanţi şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia Bulevardului Socola cu strada Duca Vodă. „Ziarul de Iaşi” a publicat în exclusivitate în luna februarie a acestui an că pe terenul de la Ţesătura vor „răsări” două noi supermarketuri, respectiv Dedeman şi Lidl. Reprezentanţii lor sunt în negocieri avansate cu Green Plaza pentru achiziţionarea terenului de 4,6 hectare ce anterior aparţinuse Iaşitex. Acum, în actele depuse la APM terenul pentru care s-a cerut eliberarea PUZ este de 50.203 metri pătraţi, dintre care 4.200 aparţin încă societăţii deţinute de Vuza. Potrivit informaţiilor din sectorul imobiliar, preţul unui metru pătrat în zona respectivă se învârte momentan în jurul sumei de 150 euro. Astfel, în schimbul terenului, în conturile Iaşitex ar putea intra aproape 630.000 euro. Pentru restul de 4,6 hectare aparţinând societăţii Green Plaza s-a încheiat un precontract cu Dedeman şi Lidl iar preţul tranzacţiei se ridică la aproape 7,2 milioane de euro. În 2007, în urma unei licitaţii organizate de Iaşitex, Green Plaza a plătit în contul celor 4,6 hectare cel puţin 21 de milioane de euro.

 
 
„Suntem în faza de negociere”
 
 
Într-o discuţie purtată în urmă cu două zile la sediul societăţii Iaşitex, reprezentanţii fostei Ţesătura au confirmat discuţiile cu compania Dedeman, pe care le-au descris drept o „viitoare posibilă tranzacţie”. Primele negocieri dintre cele două părţi datează din luna octombrie a anului trecut. Ulterior, Dedeman s-a apropiat şi mai mult de Iaşitex, parafând în luna februarie a acestui an un contract cu societatea lui Vuza pentru distribuirea şi comercializarea de confecţii textile din categoria home-textile produse la Iaşi. „Momentan, noi cu Dedeman suntem în faza de negociere. La ora actuală sunt doar discuţii. În viitorul apropiat vom face o licitaţie pentru vânzarea terenului. Dânşii nu se încadrau în arhitectura şi dimensiunile clădirilor pe care vor să le construiască cu terenul pe care îl aveau deja achiziţionat de la Green Plaza. Atunci ei au solicitat Iaşitex să achiziţioneze încă o bucăţică de teren”, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” Gheorghe Dulhai, directorul general Iaşitex, respectiv Romeo Paris Mungiu, noul administrator al societăţii, instalat în urma Adunării Generale a Acţionarilor la finele lunii trecute.
 
 
Ce spun documentele oficiale
 
 
Pe de altă parte, unul din şefii celui mai important jucător de pe piaţa românească de bricolaj recunoaşte că sunt discuţii de acest gen cu Iaşitex. Totuşi, circumspect, Dragoş Pavăl, proprietarul Dedeman, ne-a spus telefonic că ne va furniza mai multe detalii doar după finalizarea procedurilor pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. „Există o asemenea intenţie. Momentan nu vă pot comenta informaţiile pentru că nu sunt finalizate procedurile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Pentru relocare avem un buget estimativ dar momentan nu îl putem face public”, ne-a declarat omul de afaceri Dragoş Pavăl, proprietarul lanţului de magazine Dedeman. Potrivit unor surse din mediul de afaceri, apropiate ziarului nostru, proprietarii reţelei Dedeman doresc să inaugureze magazinul de bricolaj din zona Ţesătura în luna octombrie a acestui an. Pe de altă parte, în zonă se vor crea aproape 200 de locuri de muncă în perioada următoare, iar investiţia doar în clădiri se ridică la 1 milion de euro.

„Magazinele vor avea un impact pozitiv evident, prin crearea directă a aproximativ 130 de muncă permanente şi indirecte, a circa 70 de locuri de muncă temporare (constructori, şoferi). Ca urmare a dezvoltării agenţilor economici locali, conexe investiţiei de aproximativ 1.000.000 euro a investitorului, se vor crea în mod indirect şi alte locuri de muncă”, au notat reprezentanţii Iaşitex şi Green Plaza în actele depuse la APM.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri