anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul a atins pragul de 1,5 la mie, la rata de infectări. Restaurantele, cafenelele s-ar putea reînchide, iar spectacolele riscă să fie suspendate

GALERIE
restaurant, cafeanea, covid
  • restaurant, cafeanea, covid
- +

Record absolut la Iaşi, la numărul de noi cazuri raportate. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, Iaşul a urcat, din nou, pe primul loc în clasament, după municipiul Bucureşti, cu 172 de noi infecţii în ultimele 24 de ore. Cifra însă include cel mai mare focar depistat până acum şi anunţat în urmă cu două zile, respectiv cel la Centrul pentru bătrâni „Sfântul Iosif”, cu 75 de cazuri. Când s-ar putea lua o decizie de reînchidere a localurilor?

Ieri, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat alte două noi focare pentru municipiul Iaşi. În primul caz este vorba de şapte angajaţi ai secţiei de electromecanică din cadrul societăţii ApaVital depistaţi pozitiv, din cei 12 testaţi. În urma evaluării stării de sănătate de către un medic infecţionist, o parte au fost spitalizaţi, iar pentru alţii s-a decis măsura izolării la domiciliu. De asemenea, contacţii direcţi au fost şi ei trimişi acasă în izolare. S-a decis şi închiderea secţiei pentru deratizare. Al doilea focar este la punctul de lucru din Iaşi al societăţii comerciale HH Textile Manufacturing, cu sediul în Bucureşti, unde cinci salariaţi din 46 au primit diagnosticul de COVID 19. Secţia unde lucrau cei cinci a fost dezinfectată şi a fost făcut instructajul salariaţilor cu privire la respectarea normelor sanitare. La Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban”, în urma testării periodice din 25 septembrie au mai fost depistaţi doi asistenţi medicali cu infecţia cu SARS COV 2. Focarul iniţial includea şase cazuri de COVID 19.

La Boli Infecţioase nu mai sunt locuri

În aceste condiţii de creştere abruptă a numărului de cazuri, Spitalul de Boli Infecţioase practic nu mai are locuri pentru pacienţii noi. „Ieri, mai aveam două locuri la confirmaţi şi două la Terapie Intensivă. Deci funcţionăm la capacitate maximă, iar cazurile sunt din ce în ce mai multe. Şi acest lucru este valabil şi pentru spitalele de suport”,a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În cadrul şedinţei de ieri, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost analizată incidenţa cumulată a cazurilor pozitive Covid-19 în ultimele 14 zile la nivelul judeţului Iaşi. Pe baza datelor deţinute a fost dispusă suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, în comunele: Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti. De asemenea, a fost dispusă menţinerea acestei măsuri, luate anterior, privind comuna Ciurea. Totodată, în toate aceste comune s-a dispus suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. În schimb, în comunele Rediu şi Tomeşti, unde rata cumulată a cazurilor pozitive Covid-19 a scăzut sub 1,5/1000 locuitori, s-a dispus reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară prepararea, comercializarea şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, a activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi reluarea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale.

O decizie privind Iaşul: luni, 5 octombrie

În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, CJSU a atras atenţia asupra faptului că, din analizele evoluţiei datelor, rezultă atingerea ratei de incidenţă de 1,5 la mia de locuitori, dar încă nu depăşirea ei. În cazul în care până pe 5 octombrie se va depăşi acest prag, se vor lua următoarele măsuri: suspendarea activitatăţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.