anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Iaşul a primit cea mai mare felie din fondurile POR

GALERIE
Muncitori santier linie tramvai podu ros, foto Dan Luca (10)
 • Muncitori santier linie tramvai podu ros, foto Dan Luca (10)
- +

58,3 milioane euro se pot folosi pentru transport public şi infrastructura şcolară.

Iaşul beneficiază de cea mai mare sumă din ţară pentru proiecte privind dezvoltarea durabilă. O nouă alocare de fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) a determinat ca Iaşul să beneficieze de o sumă totală de 58,3 milioane euro pentru proiecte ce ţin de transport public şi infrastructura şcolară. Pentru Regiunea de Nord-Est în cadrul axei 4 din POR sunt disponibile 223,7 milioane euro, sumă care este, de asemenea, cea mai mare între regiuni. 

După nivelul alocării, Iaşul este urmat de Timişoara (55,8 milioane euro), Craiova (47,9 milioane euro), Constanţa (47,2 milioane euro), Braşov (47,1 milioane euro), Ploieşti (45,4 milioane euro) şi Cluj (45,2 milioane euro). Iniţial, fiecărui municipiu reşedinţă de judeţ i-a fost alocată o sumă de 40 milioane euro.

„Vorbim de o creştere de aproape 50% a finanţării, bani care vor rămâne sigur la municipiul Iaşi, sunt proiecte pentru acest lucru. Vizăm continuarea modernizării liniilor de tramvai, în special, şi, desigur, modernizarea tramvaielor existente, precum şi continuarea proiectelor pentru şcoli, educaţie şi spitale. Credem că e provocatoare această nouă alocare de fonduri, ieşenii vor avea de beneficiat de pe urma lor”, a declarat ieri primarul Iaşului, Mihai Chirica. Pentru a putea beneficia de banii europeni, municipalitatea trebuie să finalizeze două documente strategice: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). Cele două documente ar putea fi aprobate în toamna acestui an în plenul Consiliului Local, iar abia după acest moment vor putea fi depuse proiectele.

În cazul reabilitării de căi de rulare, primăria intenţionează să modernizeze tronsoanele Iaşi – Dancu, Cinci Drumuri – Baş Ceauş, Bucşinescu – Calea Chişinăului, Podu Roş – Ţesătura, Tepro – Ţuţora şi Pod Sf. Ioan – Rond Dancu. Alte proiecte vizează modernizarea depoului de tramvaie din Dacia sau înfiinţarea unui sistem e-ticketing în Zona Metropolitană, precum şi reabilitarea unor instituţii de învăţământ. Valoarea cumulată a proiectelor deja pregătite de municipalitate ajunge la peste 40 milioane euro.

Din suma de 58 milioane euro pe care o are la dispoziţie, Primăria va putea cheltui 81% pentru mobilitate urbană (piste de biciclişti, refacere linii de tramvai, modernizare sau achiziţia de tramvaie etc), 9% pentru protecţia mediului, 5,5% pentru refacerea de şcoli şi 4,5% pentru regenerarea comunităţilor defavorizate. Suma de 58 milioane euro nu reprezintă singurii bani pe care Primăria îi va putea accesa în perioada 2016 – 2023, în contextul în care municipalitatea are posibilitatea de a iniţia proiecte şi pe alte linii de finanţare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.