anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Iașul, abandonat! A fost părăsit și de primar și de președintele Consiliului Județean (P)

GALERIE
Facem echipa pentru Iasi Chirica-Alexe
 • Facem echipa pentru Iasi Chirica-Alexe
- +

Senatorul Maricel Popa atenționează asupra faptului că proiectele Iașului stagnează, în vreme ce alte orașe din țară se dezvoltă și acceseaza fonduri guvernamentale și europene.

În acest context, președintele PSD Iași adresează o întrebare publică primarului Mihai Chirica și președintelui Consiliului Județean Costel Alexe cu privire la stadiul proiectelor propuse de administrația locală și județeană la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Proiectele finanțate prin CNI reprezintă unul dintre motoarele pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa stau lucrurile și în cazul Iașului.  În ultimii ani, la nivelul județului, au fost finalizate 58 de proiecte care au presupus realizarea de săli de sport, reabilitări de drumuri, așezăminte culturale cu o valoare totală cumulată de aproximativ 150 milioane de lei.

În prezent, potrivit datelor publice furnizate de Companie, alte proiecte importante pentru Iași se află în diferite stadii de implementare – în achiziție sau în derulare. Doar câteva exemple:

- Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic Iași – 5 milioane de lei;

- Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice – 22 milioane lei;

- Cămin Studențesc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – 37 milioane de lei;

- Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului fostului Palat Mihail Sturdza – 46 milioane de lei.

Alături de aceste investiții cu valori mari sunt și alte câteva zeci destinate mediului rural: complexuri sportive, drumuri, cămine culturale.

O primă observație: obiectivele din municipiul Iași (observatorul, unitatea sanitară, căminul și fostul palat) sunt repere aflate în subordinea Universității „Cuza” și a Institutului Regional de Oncologie. Nu este nici măcar o singură inițiativă – în achiziție sau în derulare – care să aparțină Primăriei sau Consiliului Județean Iași.

A doua observație: alte primării reședință de județ sau consilii județene au deja finalizate sau sunt în curs de realizare a unor lucrări de utilitate publică. Recent, prin Compania Națională de Investiții, a fost inaugurată sala polivalentă din Oradea (114 milioane lei). Tot în Oradea, sunt în derulare: bazin de înot didactic (10 milioane de lei), dar și restaurarea Liceului Ady Endre (52 milioane de lei).

Tot în stadiu de șantier și tot prin CNI este și sala polivalentă din Constanța (68 de milioane de lei), dar și celebrul Cazino Constanța (84 milioane de lei). Drumul Valea Doftanei - Brădet, care va fi o alternativă la DN 1, urmează să fie amenajat de Compania Naţională de Investiţii, în parteneriat cu consiliile judeţene din Prahova şi Braşov. Valoarea este cifrată la peste 640 milioane de lei.

La Craiova, tot prin CNI, a fost realizat noul stadion „Ion Oblemenco” – 240 milioane de lei, dar și o sală polivalentă modernă în valoare de 80 milioane de lei. În Cluj-Napoca, la capitolul „finalizate” figurează un complex de agrement și bază sportivă (26 milioane lei).

Întrebarea mea publică, pentru liberalii Mihai Chirica și Costel Alexe, primarul respectiv președintele Consiliului Județean Iași este: unde sunt proiectele propuse de ei la CNI, în ce fază se află?

Unde e sala polivalentă a Iașului? Unde este noul stadion? De ce Primăria Iași nu a fost în stare să obțină finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea și consolidarea ansamblului de clădiri aflat în prag de autodemolare de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”?  Liberalii Chirica și Alexe se dau zmei, dar sunt doar doi simpli mielușei, ignorați de toți liderii politici de la București.” a declarat liderul PSD Iași, senatorul Maricel Popa.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.