Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Comunicat de presă

Iașul, abandonat! A fost părăsit și de primar și de președintele Consiliului Județean (P)

GALERIE
Facem echipa pentru Iasi Chirica-Alexe
  • Facem echipa pentru Iasi Chirica-Alexe
- +

Senatorul Maricel Popa atenționează asupra faptului că proiectele Iașului stagnează, în vreme ce alte orașe din țară se dezvoltă și acceseaza fonduri guvernamentale și europene.

În acest context, președintele PSD Iași adresează o întrebare publică primarului Mihai Chirica și președintelui Consiliului Județean Costel Alexe cu privire la stadiul proiectelor propuse de administrația locală și județeană la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Proiectele finanțate prin CNI reprezintă unul dintre motoarele pentru dezvoltarea comunităților locale. Așa stau lucrurile și în cazul Iașului.  În ultimii ani, la nivelul județului, au fost finalizate 58 de proiecte care au presupus realizarea de săli de sport, reabilitări de drumuri, așezăminte culturale cu o valoare totală cumulată de aproximativ 150 milioane de lei.

În prezent, potrivit datelor publice furnizate de Companie, alte proiecte importante pentru Iași se află în diferite stadii de implementare – în achiziție sau în derulare. Doar câteva exemple:

- Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic Iași – 5 milioane de lei;

- Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice – 22 milioane lei;

- Cămin Studențesc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – 37 milioane de lei;

- Consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului fostului Palat Mihail Sturdza – 46 milioane de lei.

Alături de aceste investiții cu valori mari sunt și alte câteva zeci destinate mediului rural: complexuri sportive, drumuri, cămine culturale.

O primă observație: obiectivele din municipiul Iași (observatorul, unitatea sanitară, căminul și fostul palat) sunt repere aflate în subordinea Universității „Cuza” și a Institutului Regional de Oncologie. Nu este nici măcar o singură inițiativă – în achiziție sau în derulare – care să aparțină Primăriei sau Consiliului Județean Iași.

A doua observație: alte primării reședință de județ sau consilii județene au deja finalizate sau sunt în curs de realizare a unor lucrări de utilitate publică. Recent, prin Compania Națională de Investiții, a fost inaugurată sala polivalentă din Oradea (114 milioane lei). Tot în Oradea, sunt în derulare: bazin de înot didactic (10 milioane de lei), dar și restaurarea Liceului Ady Endre (52 milioane de lei).

Tot în stadiu de șantier și tot prin CNI este și sala polivalentă din Constanța (68 de milioane de lei), dar și celebrul Cazino Constanța (84 milioane de lei). Drumul Valea Doftanei - Brădet, care va fi o alternativă la DN 1, urmează să fie amenajat de Compania Naţională de Investiţii, în parteneriat cu consiliile judeţene din Prahova şi Braşov. Valoarea este cifrată la peste 640 milioane de lei.

La Craiova, tot prin CNI, a fost realizat noul stadion „Ion Oblemenco” – 240 milioane de lei, dar și o sală polivalentă modernă în valoare de 80 milioane de lei. În Cluj-Napoca, la capitolul „finalizate” figurează un complex de agrement și bază sportivă (26 milioane lei).

Întrebarea mea publică, pentru liberalii Mihai Chirica și Costel Alexe, primarul respectiv președintele Consiliului Județean Iași este: unde sunt proiectele propuse de ei la CNI, în ce fază se află?

Unde e sala polivalentă a Iașului? Unde este noul stadion? De ce Primăria Iași nu a fost în stare să obțină finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru reabilitarea și consolidarea ansamblului de clădiri aflat în prag de autodemolare de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”?  Liberalii Chirica și Alexe se dau zmei, dar sunt doar doi simpli mielușei, ignorați de toți liderii politici de la București.” a declarat liderul PSD Iași, senatorul Maricel Popa.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri