anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Emoţii mari în toate universităţile de stat din oraş: vin noi rectori!

Iaşul academic intră în campanie electorală: cinci rânduri de alegeri

GALERIE
alegeri universitati
  • alegeri universitati
- +

Noul an vine din start cu alegeri la toate universităţile de stat din Iaşi. Există deja candidaţi asumaţi pentru funcţia de rector la aproape toate aceste instituţii academic. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă o analiză completă, universitate cu universitate. Cum arată startul la fiecare? Cine are emoţii mari şi cine poate sta mai liniştit? Care este situaţia la „Cuza“, unde Tudorel Toader are parte de contestatari vehemenţi?

 

Universităţile de stat din Iaşi vor începe noul an calendaristic cu frământarea alegerilor pentru structurile de conducere în ciclul electoral 2020-2024. Conform Legii Educaţiei Naţionale, cei mai importanţi paşi sunt alegerea directorilor de departament, a membrilor Consiliilor Facultăţilor, apoi a membrilor Senatului, iar în final a rectorului. Acesta îşi desemnează prorectorii, apoi organizează concurs pentru funcţia de decan, unde va alege dintre cel puţin 2 candidaţi propuşi de fiecare facultate în parte.

* Arte - Din punct de vedere al anului electoral 2020, care debutează chiar de la început, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ (UNAGE) a făcut deja primii paşi şi este prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a demarat ciclul alegerilor. Nu doar că au votat, încă din iunie, calendarul alegerilor, ci au şi organizat în septembrie alegeri pentru directorii de departament. La UNAGE, ca la majoritatea universităţilor din Iaşi, luna ianuarie este cea de foc - în perioada 6 - 10 ianuarie se depun candidaturile pentru funcţia de membru în Senat şi de rector, pe 3 februarie urmând a fi organizate alegerile pentru Consiliul Facultăţii, iar pe 6 februarie pentru membru în Senat şi rector. Pe 12 februarie se validează alegerile, iar pe 14 se trimit la minister pentru confirmarea rectorului.

* „Cuza“ - Un calendar similar celui de la UNAGE există la nivelul fiecărei universităţi din Iaşi. Astfel, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ pe 5 februarie sunt programate alegerile pentru membrii Senatului, în intervalul 24-28 februarie se depun candidaturile pentru funcţia rector, iar pe 11 martie se va alege viitorul ordonator de credite al UAIC, turul al doilea fiind organizat pe 18 martie, dacă va fi cazul (cum a fost în 2016). Dosarul pentru confirmarea rectorului pleacă la Bucureşti pe 26 martie.

„Gh. Asachi“, UMF, USAMV - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină „Ion Ionescu de la Brad“ şi-au votat calendarul cu privire la desfăşurarea alegerilor: la USAMV, candidaturile pentru funcţia de rector se depun în perioada 14-18 februarie, pe 26 fiind alegerile, la TUIASI candidaturile se depun în perioada 3-7 februarie, iar alegerile sunt programate pe 24 februarie, în timp ce la UMF alegerile vor avea loc în prima parte a lunii ianuarie fiindcă pe data de 24 dosarul de confirmare al rectorului trebuie să ajungă la Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, candidaturile se depun la 6-7 ianuarie pentru toate funcţiile, iar pe 16 ianuarie se votează directorii departamentelor, componenţa consiliilor departamentale, ale consiliilor facultăţilor, ai Senatului şi noul rector.

Singura necunoscută: va avea Toader contracandidat?

Ce ştim până în prezent: la nivelul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, actualul rector, prof.dr. Dan Caşcaval, a anunţat public că va candida pentru un nou mandat, iar până în momentul de faţă nu există niciun contracandidat. O situaţie similară se regăseşte şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ - prof.dr. Viorel Scripcariu va candida pentru cel de-al doilea mandat, contracandidat fiind prof.dr. Norina Forna, care a mai candidat şi în 2016 la alegeri, actual decan al Facultăţii de Medicină Dentară. Situaţia este mai simplă la USAMV şi la UNAGE - actualii rectori (prof.dr. Vasile Vîntu la USAMV şi prof.dr. Atena-Elena Simionescu la UNAGE) au deja două mandate consecutive şi, prin urmare, nu mai pot candida şi pentru al treilea. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că la USAMV va exista un singur candidat, ce va fi sprijinit de întreaga comunitate academică, în timp ce la UNAGE, după cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în exclusivitate, vor fi cel mai probabil trei candidaţi la funcţia de rector - Doru Albu, Laura Otilia Vasiliu şi Aurelian Bălăiţă sunt toţi trei profesori universitari la UNAGE, primii doi de la Facultatea de Interpretare Muzicală, iar ultimul, Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru.

Situaţia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ este cea mai complexă din tot spaţiul universitar ieşean. Puternic criticat cât a fost la Ministerul Justiţiei de cadre didactice din universitate, prof.dr. Tudorel Toader a început o campanie puternică de imagine şi de promovare, ajungând să îşi asume înaintea sărbătorilor de Crăciun şi decizia de a candida pentru un nou mandat. Deşi au existat mai mulţi contestatari împotriva actualului rector, aceştia nu s-au coalizat şi nu a reieşit nicio personalitate din rândul lor ce ar putea fi candidatul „opoziţiei“, până în acest moment. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.