anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Emoţii mari în toate universităţile de stat din oraş: vin noi rectori!

Iaşul academic intră în campanie electorală: cinci rânduri de alegeri

GALERIE
alegeri universitati
 • alegeri universitati
- +

Noul an vine din start cu alegeri la toate universităţile de stat din Iaşi. Există deja candidaţi asumaţi pentru funcţia de rector la aproape toate aceste instituţii academic. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă o analiză completă, universitate cu universitate. Cum arată startul la fiecare? Cine are emoţii mari şi cine poate sta mai liniştit? Care este situaţia la „Cuza“, unde Tudorel Toader are parte de contestatari vehemenţi?

 

Universităţile de stat din Iaşi vor începe noul an calendaristic cu frământarea alegerilor pentru structurile de conducere în ciclul electoral 2020-2024. Conform Legii Educaţiei Naţionale, cei mai importanţi paşi sunt alegerea directorilor de departament, a membrilor Consiliilor Facultăţilor, apoi a membrilor Senatului, iar în final a rectorului. Acesta îşi desemnează prorectorii, apoi organizează concurs pentru funcţia de decan, unde va alege dintre cel puţin 2 candidaţi propuşi de fiecare facultate în parte.

* Arte - Din punct de vedere al anului electoral 2020, care debutează chiar de la început, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ (UNAGE) a făcut deja primii paşi şi este prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a demarat ciclul alegerilor. Nu doar că au votat, încă din iunie, calendarul alegerilor, ci au şi organizat în septembrie alegeri pentru directorii de departament. La UNAGE, ca la majoritatea universităţilor din Iaşi, luna ianuarie este cea de foc - în perioada 6 - 10 ianuarie se depun candidaturile pentru funcţia de membru în Senat şi de rector, pe 3 februarie urmând a fi organizate alegerile pentru Consiliul Facultăţii, iar pe 6 februarie pentru membru în Senat şi rector. Pe 12 februarie se validează alegerile, iar pe 14 se trimit la minister pentru confirmarea rectorului.

* „Cuza“ - Un calendar similar celui de la UNAGE există la nivelul fiecărei universităţi din Iaşi. Astfel, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ pe 5 februarie sunt programate alegerile pentru membrii Senatului, în intervalul 24-28 februarie se depun candidaturile pentru funcţia rector, iar pe 11 martie se va alege viitorul ordonator de credite al UAIC, turul al doilea fiind organizat pe 18 martie, dacă va fi cazul (cum a fost în 2016). Dosarul pentru confirmarea rectorului pleacă la Bucureşti pe 26 martie.

„Gh. Asachi“, UMF, USAMV - Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină „Ion Ionescu de la Brad“ şi-au votat calendarul cu privire la desfăşurarea alegerilor: la USAMV, candidaturile pentru funcţia de rector se depun în perioada 14-18 februarie, pe 26 fiind alegerile, la TUIASI candidaturile se depun în perioada 3-7 februarie, iar alegerile sunt programate pe 24 februarie, în timp ce la UMF alegerile vor avea loc în prima parte a lunii ianuarie fiindcă pe data de 24 dosarul de confirmare al rectorului trebuie să ajungă la Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, candidaturile se depun la 6-7 ianuarie pentru toate funcţiile, iar pe 16 ianuarie se votează directorii departamentelor, componenţa consiliilor departamentale, ale consiliilor facultăţilor, ai Senatului şi noul rector.

Singura necunoscută: va avea Toader contracandidat?

Ce ştim până în prezent: la nivelul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, actualul rector, prof.dr. Dan Caşcaval, a anunţat public că va candida pentru un nou mandat, iar până în momentul de faţă nu există niciun contracandidat. O situaţie similară se regăseşte şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ - prof.dr. Viorel Scripcariu va candida pentru cel de-al doilea mandat, contracandidat fiind prof.dr. Norina Forna, care a mai candidat şi în 2016 la alegeri, actual decan al Facultăţii de Medicină Dentară. Situaţia este mai simplă la USAMV şi la UNAGE - actualii rectori (prof.dr. Vasile Vîntu la USAMV şi prof.dr. Atena-Elena Simionescu la UNAGE) au deja două mandate consecutive şi, prin urmare, nu mai pot candida şi pentru al treilea. Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că la USAMV va exista un singur candidat, ce va fi sprijinit de întreaga comunitate academică, în timp ce la UNAGE, după cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în exclusivitate, vor fi cel mai probabil trei candidaţi la funcţia de rector - Doru Albu, Laura Otilia Vasiliu şi Aurelian Bălăiţă sunt toţi trei profesori universitari la UNAGE, primii doi de la Facultatea de Interpretare Muzicală, iar ultimul, Aurelian Bălăiţă, de la Facultatea de Teatru.

Situaţia de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ este cea mai complexă din tot spaţiul universitar ieşean. Puternic criticat cât a fost la Ministerul Justiţiei de cadre didactice din universitate, prof.dr. Tudorel Toader a început o campanie puternică de imagine şi de promovare, ajungând să îşi asume înaintea sărbătorilor de Crăciun şi decizia de a candida pentru un nou mandat. Deşi au existat mai mulţi contestatari împotriva actualului rector, aceştia nu s-au coalizat şi nu a reieşit nicio personalitate din rândul lor ce ar putea fi candidatul „opoziţiei“, până în acest moment. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.