anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Iaşul academic pierde un nume de referinţă internaţională. Valeriu Cotea a murit lucrând

GALERIE
valeriu cotea
 • valeriu cotea
- +

"Regele vinului" a plecat ieri-dimineaţă să toarne licoarea căreia şi-a dedicat viaţa şi în paharul sfinţilor. În dimineaţa zilei, renumitul oenolog şi academician Valeriu Cotea s-a stins din viaţă la Spitalul „Sfântul Spiridon“, unde era internat încă de sâmbătă, când a fost adus de Ambulanţă în stop cardio-respirator, în urma unui accident stupid: înecat cu o felie de portocală. Măcinat de mai mulţi ani de o boală cronică, profesorul în vârstă de 90 de ani a lăsat comunitatea academică îndoliată, mulţi dintre apropiaţii săi declarând că, în ciuda maladiei care îi măcina oasele şi a vârstei înaintate, profesorul a rămas până la finalul vieţii un izvor nesecat de optimism şi înţelepciune.

„Nu l-am cunoscut decât în ultimii zece ani, pentru că domeniile de lucru au fost destul de diferite. Însă din acele relaţii obişnuite am amintiri foarte plăcute cu dumnealui. Sunt destul de copleşit de evenimentele care au avut loc, sunt evenimente care vin pe neaşteptate şi ne copleşesc, şi nu ştim ce să mai spunem“, a spus prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române. Profesorul Voicu şi-l aminteşte pe celebrul oenolog ieşean ca fiind un om riguros, care avea momente în care era aprig, dar şi prietenos, sensibil, fiind foarte receptiv la problemele celor din jur. 

A lucrat până în ultima zi

Una dintre calităţile apreciate de toţi cei din jurul său era discursul profesorului, care avea calităţi veritabile de oratorie, marcate cu multe ironii, multe dintre acestea privind chiar propria persoană. Va rămâne însă în amintirile comunităţii care l-a cunoscut şi prin munca sa în domeniul cercetării. Acesta a scris peste 600 de lucrări de specialitate, inclusiv celebrul Tratat de Oenologie, în două volume, care este una dintre cărţile de temelie ale studiului viticulturii în România.

Acesta a pus bazele Centrului de Cercetări şi a Staţiei pilot pentru Oenologie, a creat o şcoală de profil la Iaşi care s-a dezvoltat şi s-a ramificat inclusiv pe plan internaţional. Datorită muncii sale în domeniu, academicianul, care a murit cu trei săptămâni înainte de a împlini 90 de ani, era cunoscut drept „Regele vinurilor“.

S-a născut în comuna Vidra, judeţul Vrancea, în 1926, şi pe 11 mai 2016 urma să sărbătorească împlinirea a 90 de ani de viaţă. Vârstă la care academicianul încă lucra. Apropiaţii povestesc că în ziua în care acesta a fost transportat la spital în stare gravă a ieşit din camera în care lucra la o nouă carte, de data aceasta una despre el şi activitatea sa, pe care urma să o lanseze în preajma zilei de 11 mai. „Pierderea este una maximă. Era un om deosebit, care se implica direct în treaba pe care o făcea. Când a murit, a ieşit din camera lui, unde lucra la o carte, chiar volumul ce trebuia să fie lansat la aniversarea de 90 de ani. A ieşit din cameră şi nu s-a mai întors... A murit lucrând. Aşa a fost tot timpul, până în ultima clipă. Însă treaba va merge mai departe, ce este de făcut se va face în continuare“, a declarat Cristinel Zănoagă, cercetător apropiat academicianului Cotea. 

„Iaşul e Oxfordul României“

Deşi a spus de fiecare dată că nu îndrăgeşte funcţiile administrative, profesorul Cotea a fost timp de 19 ani şeful Catedrei de Viticultură şi şase ani, în două legislaturi separate, decan al Facultăţii de Horticultură. Acesta a reprezentat România timp de 20 de ani la Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului, fiind chiar vicepreşedinte şi având oportunitatea de a conduce acest for, însă fără a se concretiza.

De fiecare dată când a avut oportunitatea, profesorul a spus că nu se poate despărţi de gustul de fragă şi că vinul este unul dintre cele mai importante produse existente. „Vinul este singurul produs citat în Biblie de mai mult de 400 de ori. Vinul este singurul produs care are un zeu. Nu avem o cultură, dar o facem. Francezii, spaniolii au o cunoaştere a vinului, dar în acelaşi timp se intersectează: vinul influenţează cultura, şi cultura, vinul. Nicio mare producţie artistică, literară sau filosofică nu miroase a bere, ci a vin. Este un stimulent. Noi n-am băut vinul din pocale de cristal, ci din ulcică de lut, lut ars, ca şi mâinile celor care trudesc în plantaţii“, spunea academicianul Valeriu Cotea într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi“.

Acesta a fost tentat să plece din Iaşi, spre Bucureşti, însă a refuzat, argumentând că „Iaşul este Oxfordul României“. Acesta va fi înmormântat sâmbătă, de la ora 12, iar momentan este depus la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Copou. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.