Iaşul are alt primar! Mihai Chirica, ales cu 19 voturi. Au fost 5 abţineri UPDATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Iaşul are alt primar! Mihai Chirica, ales cu 19 voturi. Au fost 5 abţineri UPDATE

GALERIE
alegere chirica primar (19)
  • alegere chirica primar (19)
- +

Mihai Chirica este noul primar al Iaşului. El a fost ales de consilierii locali cu 19 voturi. Cinci dintre ei s-au abţinut, niciunul nu s-a declarat "împotrivă". Doar numele său a fost pe buletinul de vot. Chiar contracandidatul Gabriel Surdu l-a nominalizat pe Mihai Chirica pentru preluarea funcţiei rămase după suspendarea lui Gheorghe Nichita. Nu a fost desemnată o persoană care să preia atribuţiile de viceprimar în locul lui Chirica.

ORA 11:40

Mihai Chirica a precizat că momentan nu este interesat de funcţia de primar. El a spus că aşteaptă ca justiţia să decidă dacă Gheorghe Nichita se poate întoarce peste două săptămâni în funcţie.

Chirica a subliniat că nu consideră că edilul suspendat ar trebui să demisioneze, aşa cum a făcut Radu Mazăre la Constanţa.

GALERIE FOTO

Pe de altă parte, liderul liberalilor, Marius Dangă, a apreciat că prin votul de astăzi (luni), puterea a fost concentrată în mâinile lui Mihai Chirica.

El şi-a bazat afirmaţia pe faptul că nu a fost desemnată o persoană care să îi preia acestuia atribuţiile de vice. La conducere au rămas doi oameni în loc de trei.

ORA 11:33

Şedinţa s-a încheiat.

Nu a fost desemnată persoana care să preia atribuţiile de viceprimar în locul lui Mihai Chirica.

ORA 11:30

Mihai Chirica a fost ales primar interimar cu 19 voturi.

Au fost cinci abţineri. Nimeni nu a fost "împotrivă".

ORA 11:29

A început numărătoarea voturilor.

ORA 11:27

Mihai Chirica nu a votat.

ORA 11:22

A început votul.

ORA 11:20

Buletinele de vot au doar numele lui Mihai Chirica.

Erau deja tipărite înainte de şedinţă.

ORA 11:15

Mihai Chirica a fost propus primar interimar chiar de Gabriel Surdu!

Liberalii au spus că nu vor să se amestece în această problemă. Liderul lor, Marius Dangă, a anunţat că lasă sarcina alegerii urmaşului lui Nichita în seama PSD-ului. Cei din PNL oricum nu au suficiente voturi pentru a influenţa decizia (17 din 26 consilieri locali aparţin de PSD).

ORA 11:13

A început discuţia despre alegerea primarului.

ORA 11:08

Daniel Mătăsaru, cel care fusese propus de PSD pentru preluarea temporară a atribuţiilor de vice, a propus să se aleagă în şedinţa de astăzi doar primarul, nu şi viceprimarul.

ORA 11:05

A ajuns şi consilierul local Gabriel Harabagiu.

ORA 11:03

PNL cere completarea comisiei de numărare şi cu un membru de-ai lor.

ORA 11:00

Şedinţa a început.

Lipsesc trei consilieri locali: Gabriel Harabagiu, Anghel Ficu şi Marius Ostaficiuc.

ORA 10:55

Mihai Chirica a ajuns în sala de şedinţă, iar primul căruia i-a strâns mâna a fost liberalul Marius Dangă.

Ulterior şi-a făcut apariţia şi Gabriel Surdu.

ORA 10:50

Consilierii se lasă aşteptaţi.

Şedinţa încă nu a început.

ORA 03:00

L-a abandonat PSD Iaşi pe Gheorghe Nichita? O întrebare legitimă după un weekend de foc pentru membrii cu greutate din filială, înaintea votului de azi din Consiliul Local. Acesta va trebui să desemneze primarul interimar al Iaşului, după suspendarea lui Nichita.

Alegerea are o greutate cu atât mai mare cu cât cel desemnat acum are toate şansele să rămână şi candidatul PSD la această funcţie anul viitor. PSD Iaşi pare rupt în două, după ce Nichita ar fi transmis sprijinul său tacit pentru viceprimarul Gabriel Surdu, şi după ce „lupii tineri“ din partid par să-l fi abandonat pe „tătucul“ lor, decizând să-l susţină pe vicele Mihai Chirica, personaj aflat în ultima vreme în dizgraţiile lui Nichita. Primarul suspendat ar fi preferat varianta Surdu, se pare, pentru a putea controla în continuare Primăria. Chirica a reuşit însă să coaguleze în jurul său o grupare care pare să-l poată impune împotriva voinţei lui Nichita. Ce se va întâmpla astăzi la vot? Ce vor face ceilalţi consilieri?

„Lupii tineri“ din PSD Iaşi par să-şi fi impus voinţa în partid în fa­ţa liderilor social-democraţilor. Bi­roul Permanent Judeţean (BPJ) a votat ieri nominalizarea viceprimarului Mihai Chirica pentru func­ţia de primar interimar, în detrimen­tul lui Gabriel Surdu. Votul din BPJ este cu atât mai surprinzător cu cât acesta din urmă ar fi beneficiat de sprijinul lui Gheorghe Nichita, semn că preşedintele suspendat al PSD Iaşi este în pericol de a pier­de frâiele filialei. Mai mult, sus­ţi­nătorii lui Chirica au dejucat o ten­tativă a taberei adverse care a încer­cat să insufle ideea că Surdu ar be­neficia de susţinere de la condu­cerea centrală. Însă ultimul cuvânt de spus îl vor avea consilierii locali, care vor dezbate astăzi un proiect de hotărâre în acest sens, votul fiind secret.

Niciunul dintre consilieri nu face însă parte din biroul politic al filialei. Cu toate acestea, astăzi este posibil nici să nu existe o compe­tiţie, prezenţa ambilor viceprimari pe buletinul de vot nefiind o obli­gativitate juridică. În cazul în care din zona consilierilor PSD va veni o singură propunere în conformita­te cu decizia politică de la nivelul partidului, atunci Surdu trebuie să fie nominalizat de liberali sau de un independent. Dacă se va ajunge la un vot pentru cei doi, pentru a pre­lua prerogativele pe perioada suspendării lui Gheorghe Nichita, unul dintre viceprimari trebuie să adu­ne un număr minim de 14 voturi, în contextul în care PSD va avea la plenul de astăzi 17 reprezentanţi.

Cu cine merg liberalii?

Surse din PSD afirmă că Surdu s-ar baza pe cel puţin două voturi, inclusiv propriul său vot. Într-o astfel de situaţie, Chirica va prelua atribuţiile de primar. În schimb, dacă alţi doi social-democraţi îşi mo­difică orientarea pe ultima sută de metri, atunci Chirica are ne­vo­ie de minim un vot din zona liberali­lor (şase consilieri) sau a independenţilor (trei la număr). Cel mai ne­verosimil scenariu, dar care este vehiculat la nivelul social-demo­craţilor mai în glumă, mai în se­rios, constă într-un sprijin acordat de liberali şi independenţi pentru Surdu, pe principiul „divede et im­pera“. Liberalii au evitat ieri să spu­nă cum vor vota, lăsând să se înţe­leagă că încă se negociază şi se va negocia până în ultima clipă. Un alt scenariu poate duce la un blocaj instituţional, respectiv niciunul dintre cei doi viceprimari să nu pri­mească numărul minim de voturi, situaţie în care acesta trebuie reluat.

A pierdut Gheorghe Nichita controlul filialei?

Potrivit surselor din PSD, Sur­du ar fi obţinut sprijinul lui Nichita pentru a accede în funcţie, însă sus­ţinătorii lui Chirica, mai ales din rândul tinerilor din PSD, au fost mai numeroşi. „Dintre cei 14 mem­bri ai biroului politic care au fost prezenţi la şedinţă, opt au votat pentru Chirica, iar patru pentru Surdu“, au precizat sursele. Pen­tru Surdu au votat preşedintele in­terimar al organizaţiei, Victorel Lu­pu (semn clar în privinţa sprijinului dat de Nichita), liderul consilie­rilor judeţeni Cristian Stanciu (a­ceaşi situaţie), şefa organizaţiei de femei, Mihaela Ivancia, şi Ion Câmpeanu, de la organizaţia de tineret, iar alţi doi membri PSD s-au abţinut de la vot (senatorul Florin Constantinescu şi secretarul de stat Maricel Popa). O surpriză a fost votul unui veteran al PSD, Gabriel Popescu (secretar executiv), care i-a dat avizul favorabil lui Chirica. Pentru acesta din ur­mă au mai votat deputatul Sorin Ia­co­ban, primari din judeţ şi consilieri judeţeni.

Tensiuni între Iacoban şi tabăra Lupu - Surdu

Unul dintre cele mai tensionate momente ale reuniunii de la sediul PSD s-a consumat după întâlnire. Deputatul Sorin Iacoban i-a reproşat lui Surdu că a încercat să fracţioneze partidul printr-o detur­nare a votului motivat de faptul că ar avea sprijinul conducerii centra­le pentru a deveni primar.

Ante­rior, potrivit surselor, Iacoban a avut un reproş asemănător şi pentru şeful interimar al PSD Iaşi, Victorel Lu­pu. El a arătat în timpul şedinţei un mesaj telefonic de la Victor Pon­ta, în care liderul PSD le-a transmis social-democraţilor ieşeni că nu se amestecă în decizia filialei de a face o nominalizare, iar hotărârea ţine strict de voinţa organizaţiei ju­deţene. Ulterior, susţinătorii lui Sur­du au precizat că, de fapt, spriji­nul central ar veni de la şefa organizaţiei naţionale de femei, Ro­vana Plumb, nimeni alta decât cu­mătra lui Nichita. Contactat telefonic, Iacoban nu a vrut să co­men­teze aceste informaţii.

În schimb, Mihai Chirica a susţinut că dis­cuţiile din biroul politic, care s-au desfăşurat pe parcursul a aproape două ore, nu au fost tensionate, ci, din contră, s-a vorbit „aplicat“. „A fost o şedinţă care, cred, a că­pătat o stare de normalitate. Au fost făcute şi anumite reproşuri, dar au fost făcute în mod corect. Exerciţiul votului este o măsură a democraţiei şi exprimă ideea unei continuităţi“, a declarat Chirica. El a adăugat că nu a fost surprins de votul lui Victorel Lupu şi al lui Cristian Stanciu. Surdu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, el având telefonul închis. Şedinţa extraordinară a plenului CL se va desfăşura de la ora 11. Dacă vor fi sau nu surprize, rămâne de văzut.

Alex ANDREI, Alex ZĂNOAGĂ
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.