Iaşul are cei mai puţini beneficiari de venit minim la 100 de locuitori din Moldova, dar de două ori mai mulţi faţă de Cluj
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul are cei mai puţini beneficiari de venit minim la 100 de locuitori din Moldova, dar de două ori mai mulţi faţă de Cluj

GALERIE
venit minim garantat
  • venit minim garantat
- +
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, 6.183 de persoane din judeţul Iaşi au beneficiat de venit minim garantat în luna februarie 2021. Cuantumul total a fost de 1,7 milioane lei.

Judeţul Iaşi avea luna trecută 6.183 de beneficiari ai ajutorului social (venit minim garantat), ei primind în medie 275,21 de lei pe lună de la stat. Suma totală plătită în luna februarie 2021 de statul român acestor ieşeni s-a ridicat la 1,7 milioane lei, potrivit ultimelor date ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), consultate de „Ziarul de Iaşi”.

Dacă raportăm numărul de beneficiari ai ajutorului social la totalul populaţiei rezidente a Iaşului, respectiv 791.665 de oameni (n.r.-cifră folosită în raportările ANPIS) la data de 1 ianuarie 2020, reiese că judeţul nostru are un procent relativ mic de locuitori care primesc venitul minim garantat de la stat (0,78%) faţă de alte judeţe din regiunea de Nord-Est, însă destul de mare dacă privim la oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timiş. În Bacău, spre exemplu, au fost în acelaşi timp 9.458 de beneficiari ai ajutorului social, raportat la o populaţie rezidentă în anul 2020 de 580.912 de locuitori (1,6%) , iar în judeţul Vaslui 7.842 de beneficiari din 371.156 de locuitori (2,1%).

Cititi si: Doar un angajat din 10 care lucrează de acasă vrea să se întoarcă la birou

Şi în Suceava situaţia este asemănătoare, cu 6.757 de beneficiari de ajutor social din 622.533 de locuitori (1,08%), dar şi în Neamţ, care apare în raportul ANPIS cu 5.189 de beneficiari la o populaţie de 438.221 de locuitori (1,18%). În Botoşani, raportat la aceeaşi perioadă, au fost 3.084 de beneficiari la o populaţie de 376.304 de locuitori (0,81%). Printre primele judeţe cu un număr crescut de asistaţi social se numără Dolj, Teleorman şi Buzău, iar în topul oraşelor cu cei mai puţini locuitori care primesc venitul minim garantat de la stat se află Bucureşti, Ilfov, Cluj şi Timiş. În Dolj, situaţia este îngrijorătoare: în luna februarie a anului în curs, 11.022 de oameni au fost beneficiari ai venitului minim garantat de la stat, dintr-un număr de 621.046 de locuitori (1,77%).

Nici în Teleorman lucrurile nu stau mai bine, în condiţiile în care 7.681 din cei 328.683 de locuitori  (2,33%) au primit ajutor social luna trecută (venit minim garantat). Din lista celor mai sărace judeţe mai face parte şi judeţul Buzău, unde au fost 8.882 de beneficiari în luna februarie 2021 la o populaţie de 409.060 de locuitori (2,17%). În schimb, în acelaşi timp, în Bucureşti au fost doar 229 de oameni care au beneficiat de ajutor social, deşi apare cu o populaţie rezidentă la 1 ianuarie 2020 de 1.832.883 de locuitori (0,012%). Nici Timişul nu stă rău, cu doar 1.418 de beneficiari ai venitului minim garantat, dintr-un total de 705.745 de locuitori (0,2%). În Cluj, în luna februarie 2021, au primit ajutor social 2.406 de oameni din cei 709.445 de locuitori (0,33%), iar în Ilfov numai 1.022 din 486.644 de locuitori (0,2%).

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.