anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

SUNTEM CODAŞI: Iaşul are doar o singură firmă în top 100 cele mai mari societăţi

GALERIE
08 DELPHI Zona de productie Nozzle_1
 • 08 DELPHI Zona de productie Nozzle_1
- +

Un clasament realizat de Ziarul de Iaşi arată că anul trecut cele mai importante companii din ţară au obtinut o cifră de afaceri de 300 miliarde lei. Din Iaşi, numai Delphi a intrat în acest top. In comparaţie, Timişul are şase firme, iar Argeşul, Braşovul, Constanţa, Galaţiul şi Sibiul au câte trei.

Cele mai galonate 100 de companii din ţară au produs anul trecut afaceri de peste 300 miliarde lei. Iaşul a contribuit cu doar 0,5 procente din această sumă, fiind codaş între judeţele ce dau cele mai mari 100 companii pe anul 2014. Judeţul nostru are o singură reprezentantă în clasamentul afacerilor pe anul trecut, fabrica de pompe de injecţie şi injectoare DELPHI Diesel Systems. 

 
Topul pe judeţe
 
Cele mai numeroase companii din top au sediul social în capitală, respectiv 55 la număr. Valoarea cumulată a afacerilor declarate de acestea se apropie de 165 miliarde lei, mai bine de jumătate din totalul afacerilor realizate de cele mai bine cotate 100 de societăţi la nivel naţional pe 2014.
 
 
 
Situat pe locul doi, cu un „contingent” de 11 companii, este judeţul Ilfov. Între acestea, cele mai bine situate sunt Mediplus Exim SRL, cu o cifră a afacerilor de 3,1 miliarde lei în 2014, respectiv Rewe România SRL, firma prin care se derulează operaţiunile retailerului Billa, cu o valoare a afacerilor de 2,3 miliarde lei. Judeţul Timiş are 6 societăţi în topul realizat pe baza cifrei de afaceri din 2014: Continental Automotive Products (2,6 miliarde lei), Continental Automotive România (2 miliarde lei), Profi Rom Food (1,8 miliarde lei), Delphi Packard România (1,3 miliarde lei), TRW Automotive Safety System (1,2 miliarde lei), Hella România (1,1 miliarde lei). Cu câte 3 societăţi sunt prezente în top judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Galaţi şi Sibiu, iar cu două Alba, Arad, Cluj, Mureş şi Olt. Iaşul, prezent la „masa bogaţilor” doar prin societatea DELPHI Diesel Systems Miroslava, este în compania unor judeţe precum Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Sălaj sau Teleorman.
 
Cea mai mare firmă din ţară
 
Cu o valoare a afacerilor de 18,8 miliarde lei, Automobile Dacia SA, reprezentanta judeţului Argeş, este prima clasată în top 100 companii din ţară. Următoarele două locuri sunt ocupate de firme ce aparţin aceluiaşi holding: OMV Petrom (16,5 miliarde lei) şi OMV Petrom Marketing (14,1 miliarde lei), ambele cu sediul social în Bucureşti. Rompetrol Rafinare SA din Constanţa, respectiv Rompetrol Downstream SRL Bucureşti îşi adjudecă locurile 4 şi 5 în topul afacerilor derulate anul trecut, prima declarând o cifră de afaceri de 13,4 miliarde lei, iar cealaltă 9,4 miliarde lei. Companiile Kaufland (Bucureşti), British American Tobacco (Bucureşti), Petrotel Lukoil (judeţul Prahova), Lukoil România (Bucureşti) şi E.ON Energie România SA (judeţul Mureş), în această ordine, completează lista primelor zece clasate. La mare distanţă, pe locul 70 la nivel naţional, se situează DELPHI Diesel Systems, înregistrată în comuna Miroslava. Afacerile derulate în 2014 de „americani” la Iaşi reprezintă 0,49 procente din suma de 302,8 miliarde lei, atât cât totalizează cifrele de afaceri ale primelor 100 de companii la nivelul întregii ţări. Compania care produce la Miroslava pompe de injecţie şi injectoare a declarat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei.
 
Cele mai mari profituri
 
Pe de altă parte, clasamentul societăţilor cu cel mai însemnat profit brut, este condus de OMV Petrom. La 31 decembrie 2014 compania a raportat un „plus” de 2,5 miliarde lei. Pe locul doi, cu un profit brut de 1,7 miliarde lei, este Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA, cu sediul social în judeţul Sibiu. Hidroelectrica SA (1,1 miliarde lei), Fondul Proprietatea (1 miliard lei), Continental Automotive Products (716 milioane lei) sunt următoarele în topul profitului pe 2014. Delphi Diesel Systems, şi la acest capitol singura exponentă a judeţul Iaşi, a obţinut anul trecut un profit brut de 152,4 milioane lei, clasându-se pe locul 43.
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.