Iașul are la dispoziție un miliard de euro: ce vor face cu banii Chirica și Alexe? Au lipsit dezbaterile reale pe buget din alți ani

miercuri, 26 martie 2025, 03:17
4 MIN
 Iașul are la dispoziție un miliard de euro: ce vor face cu banii Chirica și Alexe? Au lipsit dezbaterile reale pe buget din alți ani

Administrația locală și cea județeană vor avea la dispoziție în acest an aproape un miliard de euro. Cel puțin aceasta este estimarea de la început de an: Primăria Iași a prognozat un buget de 2,8 miliarde lei, iar Consiliul Județean (CJ) de 1,9 miliarde lei.

Ambele bugete sunt dezbătute în deliberativele locale în această săptămână: plenul CJ se reunește astăzi în ședință, iar Consiliul Local (CL) a fost convocat pentru mâine. În suma totală de 4,7 miliarde lei sunt incluse și bugetele instituțiilor publice de sub autoritatea administrației locale și județene.

Cum arată bugetul Primăriei Iași

Bugetul local al municipalității ajunge la circa 2,1 miliarde lei, iar un miliard este destinat investițiilor. Peste 61% din cheltuielile de dezvoltare reprezintă sume aferente proiectelor PNRR aflate în implementare. Principalele investiții sunt în sistemul de învățământ (318 milioane lei) și cel al transporturilor (303 milioane lei). Alte 291 milioane sunt prevăzute în cazul a trei domenii, în sume similare: locuințe, protecția mediului și sistemul de termoficare.

„Secțiunea de dezvoltare este în sumă de 986 milioane lei”, se arată în proiectul de buget. Însă, la acești bani, se adaugă alți aproape 175 milioane lei, bani proveniți din credite de investiții (demararea lucrărilor la stadion, construirea depoului, modernizarea cinema Dacia și fonduri pentru termoficare).

„Toate investițiile începute vor fi continuate. Niciun proiect deja inițiat nu va fi abandonat. Vom susține deschiderea de noi șantiere în zone care necesită intervenții urgente pentru rezolvarea problemelor de trafic, prin lucrări de modernizare a străzilor și construirea unor poduri și pasaje”, a susținut, printre altele, primarul Mihai Chirica. „Ziarul de Iași” a prezentat recent lista principalelor investiții din proiectul de buget.

Gratuitățile din transportul public ne costă 64 de milioane de lei

Secțiunea de funcționare a bugetului local al Primăriei are o alocare estimată la 1,1 miliarde lei, iar 141 milioane lei din această sumă reprezintă cheltuieli de personal pentru activitatea proprie a instituției. Alte 100 milioane lei sunt obligații: 64 milioane lei pentru gratuitățile din transportul public, 10 milioane lei pentru subvențiile din termoficare, iar 33 milioane lei sunt dobânzi la credite contractate în trecut.

Cea mai mare pondere în veniturile bugetului local al Primăriei, în ceea ce privește secțiunea de funcționare, este deținută de sumele provenite din impozitul pe venit: circa 690 milioane lei (60% din buget), în timp ce veniturile fiscale proprii ajung la 190 milioane lei (19%), iar cotele din TVA sunt estimate la 260 milioane lei (23%).

În ceea ce privește bugetul cumulat al instituțiilor de sub autoritatea Primăriei (spitale, școli, instituții de cultură, poliția locală, clubul sportiv etc.), cheltuielile sunt estimate la 640 milioane lei, în condițiile unor investiții estimate la 100 milioane lei.

Investițiile la județ reprezintă un sfert din buget

CJ a estimat un buget de 1,9 miliarde lei, iar circa 500 milioane lei reprezintă partea de investiții. În aceste sume sunt incluse și cheltuielile instituțiilor de sub autoritatea administrației județene. Recent „Ziarul de Iași” a publicat o analiză a cifrelor din bugetul județului. Dar, la acel moment, nu era disponibilă o listă detaliată a investițiilor.

Conform proiectului de buget al CJ, investițiile care beneficiază de fonduri nerambursabile au o valoare cumulată de 255 milioane lei, iar 135 milioane lei sunt prevăzute pentru sistemul de învățământ (dotări și achiziția de microbuze școlare). Alte 95 milioane lei sunt destinate sistemului de sănătate, în general fiind vorba despre dotări și investiții în sisteme informatice. La transporturi sunt 12 milioane lei, cea mai mare parte a sumei fiind alocată în cazul înființării centurii ușoare a Municipiului Iași, respectiv reabilitarea unor drumuri județene din jurul orașului.

La capitolul investiții proprii, altele decât cele cu fonduri UE, cel mai mare proiect presupune modernizarea drumului județean DJ 282A Popricani – Larga Jijiei (51 milioane lei). Și alte sectoare de drumuri beneficiază de alocări: Mânzătești – Ungheni (8,9 milioane lei), Potângeni – Mădârjac (7,6 milioane lei) sau podul peste Bahlui de pe DJ 280C (4,5 milioane lei).

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Vom continua proiectele esențiale pentru județ, punând accent pe dezvoltare și eficiență. Chiar și într-un context economic dificil, ne vom concentra pe a aduce finanțări externe, fie din fonduri europene, fie din programele guvernamentale pentru a dezvolta în continuare comunitatea noastră”, a susținut președintele CJ Costel Alexe.

Bugete publicate târziu, au lipsit dezbaterile reale

O sumă de 16 milioane lei va fi direcționată către Spitalul de Pneumoftiziologie pentru reabilitarea corpului C1 din str. Dr. I. Cihac (13,3 milioane lei) și a Secției Pașcanu (2,6 milioane lei). Parcurile industriale din Holboca și Pașcani beneficiază de o alocare de puțin peste 2 milioane lei, ambele fiind la nivel de proiectare.

După mai mulți ani de amânări, CJ pare determinat ca anul acesta să înceapă efectiv proiectul de modernizare a Teatrului Luceafărul, în acest sens fiind alocați 1,8 milioane lei. În același timp, vor continua lucrările la clădirea Filarmonicii, un proiect finanțat în prezent de CJ, dar care urmează să fie decontat din fonduri UE în urma unui parteneriat între cele două palate administrative ale Iașului.

Nu în ultimul rând, CJ a prevăzut alocări pentru susținerea unor evenimente care an de an au atras o participare internațională de impact: Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri (FILIT) și Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), în ambele cazuri fiind prevăzut câte un milion de lei.

Nici bugetul Primăriei Iași și nici cel al CJ nu au fost disponibile pentru consultare în forma lor integrală decât pe ultima sută de metri, cu puțin timp înainte de desfășurarea ședințelor, iar dezbaterile reale cu ieșenii au lipsit cu desăvârșire.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii