Iaşul are mai puţini pensionari în comparație cu Cluj sau Timiş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul are mai puţini pensionari în comparație cu Cluj sau Timiş

Pensia media din judeţ a fost în ultimele trei luni ale anului trecut de 1.524 lei.

GALERIE
pensionari
  • pensionari
- +

Datele statistice privind numărul mediu şi pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi, aferente ultimului trimestru din anul 2020 (T4), arată că Iaşul avea la sfârşitul anului trecut 150.832 de pensionari de asigurări sociale de stat, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Iaşi. 

Acest număr îl plasează pe locul 5 la nivel naţional în rândul oraşelor care au o populaţie îmbătrânită, în condiţiile în care Institutul Naţional de Statistică punctează faptul că, pe categorii de pensii, din numărul mediu de pensionari (5.128 mii de persoane la nivelul întregii ţări în anul 2020), numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent în cadrul pensionarilor de asigurări sociale (aproape 80%). Spre exemplu, între al treilea trimestru (T3) şi al patrulea din anul 2020, adică T4 (care cuprinde lunile octombrie, noiembrie şi decembrie), numărul pensionarilor din judeţul Iaşi a crescut cu câteva sute de persoane, mai exact 434.

Pensia medie lunară a pensionarilor ieşeni de asigurări sociale de stat în T4 a fost de 1.524 lei, mai mare cu 202 lei comparativ cu perioada similară a anului 2019, şi cu 128 de lei mai mult faţă de T3 2020, potrivit datelor centralizate de DJS Iaşi, comparate de „Ziarul de Iaşi". Suma totală plătită din bugetul de asigurări sociale la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut a fost de 689,6 milioane de lei.

Cititi si: Pensionarii ieşeni au venituri cu 100 de lei mai mici faţă de cele ale clujenilor

Capitala numără cei mai mulţi pensionari, în municipiul Bucureşti fiind în aceeaşi perioadă 483.837 de pensionari de asigurări sociale de stat, care au primit o pensie medie lunară de 2.008 lei. Pe locul 2 se situează Prahova, care număra 196.157 de pensionari de asigurări sociale de stat, pensia medie lunară primită de ei fiind de 1.688 lei.  Şi Clujul are din ce în ce mai mulţi locuitori ieşiţi la pensie, numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat ajungând, în T4 2020, la 175.122 de persoane, poziţionându-se pe locul 3 la nivel naţional. Pensia medie lunară primită de clujeni în perioada de referinţă a fost de 1.638 lei, reiese din analiza datelor statistice făcută de „Ziarul de Iaşi". Pe locul 4 se află judeţul Timiş, care avea 154.874 de pensionari, valoarea pensiei medii lunare în ultimul trimestru al anului trecut ajungând la 1.566 lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.