Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iașul "aspiră" tineri din alte județe, ținându-și populația constantă, chiar dacă scade natalitatea

GALERIE
nasteri
  • nasteri
- +

În comparație cu celelalte județe, maternitățile ieșene au cei mai mulți bebeluși n cu toate acestea, și Iașul a ajuns să aibă spor natural negativ de-a lungul unui an.

 

Că populația României scade pe lună ce trece, asta nu mai e demult o noutate. Chiar estimările făcute la recensământul abia încheiat arată că rezultatul final se va opri în jurul pragului de 19 milioane de locuitori, cu un milion, respectiv 5 la sută mai puțini decât la numărătoarea precedentă, în 2011.

Datele statistice făcute publice recent pentru primele opt luni ale anului arată că, la nivel național, s-au născut mai puțini copii decât în perioada similară a lui 2021, când, de asemenea, au venit pe lume mai puțini decât în anul precedent. Practic, până la sfârșitul verii, s-au născut puțin peste 112 mii de copii. Însă diferența față de perioada ianuarie-august 2021 depășește 10 mii, iar în comparație cu 2020 e dublă. Cu 180,7 mii de nou-născuți, anul trecut a consemnat și un record de minim al numărului nașterilor din 1930 încoace – când în România (Mare) trăiau peste 18 milioane de oameni.

Județul Iași respectă tendința pe țară, chiar dacă în câteva luni din an, de obicei pe perioada verii, sporul natural este pozitiv, adică numărul nașterilor e mai mare decât al deceselor. De altfel, anul trecut, numărul bebelușilor din maternitățile ieșene a coborât pentru prima dată din 2015 încoace sub pragul de 10 mii. Dacă acum a fost din cauza pandemiei, în perioada 2009-2014 a fost consecința crizei economice. În anii ’70, se nășteau în Iași și 18 mii de copii – dar și numărul celor care nu mai apucau să împlinească 1 an era de ordinul sutelor.

În primele 8 luni ale anului în curs, la Iași s-au născut 5481 de copii, conform datelor neprelucrate de la Statistică. Anul trecut, în aceeași perioadă, se născuseră 5623, iar în 2020, 5220 de bebeluși.

Între celelalte județe, Iașul este de obicei primul după numărul născuților-vii: în iulie, 744 de copii, înaintea Sucevei (705), iar în august, cu 852 de bebeluși, după Suceava (902). În lunile de vară, la Iași și sporul natural este pozitiv, dar nu mai mare decât în județul Suceava. De altfel, puține județe au sporul pozitiv: doar 7 în luna august și numai 5 în iulie.

Spre deosebire de Suceava, Iașul are avantajul unei industrii și al serviciilor mai dezvoltate, bazată la rândul ei pe „fabricile” de ingineri, programatori, medici, profesori. „Aspirator” de tineri din județele vecine care vor să-și continue studiile la universitățile de aici, Iașul reușește să își mențină populația constantă. Această tendință se vede și după numărul căsătoriilor, cel mai mare din țară, după București. Totuși, și aici se remarcă un regres semnificativ față de perioada pre-pandemică: 960 de căsătorii în august 2022 față de 1183, în august 2019.

Pe de altă parte, și numărul deceselor este mare în datele statistice, dar județul nu mai este pe podium la acest capitol. Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Iașul a marcat și el, ca toată țara de altfel, un record în privința pierderilor de vieți pe fondul ultimului val mortal al pandemiei de Covid-19. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri