Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul, campion la înşelătoria cu ajutoarele sociale. Mii de mincinoşi pentru a lua bani de la stat

GALERIE
someri
  • someri
- +

 Curtea de Conturi a constatat că în urmă cu doi ani 5.500 de ieşeni au primit ajutoare sociale în valoare de 530.000 de euro necuvenite. Aceasta reprezintă 8% din valoare prejudiciului la nivel naţional. O parte importantă din bani a fost recuperată.

 

 
 
 
Peste 5.500 de ieşeni asistaţi social au “păcălit’ Ministerul Muncii (MM) cu 530.000 de euro în 2012, sumă ce reprezintă 8% din prejudiciul calculat de Curtea de Conturi la nivel naţional. La sfârşitul anului 2013, Curtea de Conturi a publicat un raport conform căruia MM a plătit în mod eronat ajutoare sociale, indemnizaţii de creştere a copilului şi alte stimulente de peste 6 milioane de euro. Principala categorie de beneficiari care au primit necuvenit ajutoare sociale este compusă din persoane care declarau venituri nete ireale, ei având depozite bancare mai mari de 3000 de lei. Controlul a urmărit plăţile pe anul 2012 şi o mică perioadă din 2013, iar la nivel naţional, în cele 42 de judeţe s-a recuperat doar 39,7% din prejudiciul total până la sfârşitul anului 2013. În toată această poveste ieşenii ies campioni, atât prin debitul realizat către buget, cât şi prin rapiditatea recuperării acestuia, ei fiind nevoiţi să restituie banii încasaţi pe nedrept. Astfel, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Prestări şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi, în 2012 s-a constituit un debit de peste 2,4 milioane lei ( 530.000 euro), din care până la sfârşitul anului trecut s-a recuperat o sumă de peste 2,3 milioane lei, pentru 2014 rămânând o restanţă de 106.000 lei. “Unii beneficiari au primit necuvenit drepturi de asistenţă socială ca urmare a necomunicării de către beneficiari în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare a modificărilor intervenite în ceea ce priveşte componenţa familiei şi a veniturilor, precum şi a nedeclarării tuturor veniturilor ori a bunurilor deţinute în proprietate ori în folosinţă: depozite bancare, proprietăţi, terenuri, animale etc”, a explicat Andreea Buruiană, directorul AJPIS.  
 
Suspiciuni pe bandă rulantă
 

În anul 2013, inspectorii AJPIS au verificat circa 25.000 de suspiciuni de eroare, fraudă sau corupţie din cele circa 30.000 transmise spre verificare. În cazul beneficiarilor de indemnizaţii pentru creşterea copilului s-a constatat o creştere uriaşă a numărului suspiciunilor de eroare, de la 705 în 2012 la 6549 anul trecut. Dintre acestea, 130 de dosare sunt cu suspiciunea “CNP inexistent”, 24 cu “CNP persoană decedată”, 6395 cu “CNP cu venituri nedeclarate corect”. “Comparativ cu anul 2012, numărul suspiciunilor a crescut deoarece suprapunerea bazelor de date ale AJPIS cu a altor instituţii (ANAF, CNPP, ITM, AJOFM) a vizat perioade mai lungi de timp, respectiv numărul beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent aflaţi sau intraţi în plată încă din anul 2010 până la data de 31 decembrie 2012”, a declarat Andreea Buruiană. În ceea ce priveşte campanile de control privind plata alocaţiei pentru susţinerea familiei, ajutorului social şi al ajutorului pentru încălzirea locuinţei, în 2012 au fost verificaţi 50% din beneficiarii aflaţi în plată. Astfel, s-a constatat un număr de 5,584 de beneficiari care au primit necuvenit dreptul la beneficiu social, cărora li s-a calculat un debit de peste 2,4 milioane lei. În 2013, numărul suspiciunilor verificate s-a redus ca urmare a acţiunilor de control întreprinse în anul anterior, diminuându-se astfel şi numărul beneficiarilor care au primit necuvenit dreptul al beneficiul social, respectiv 1725 de beneficiari cu un debit de peste 655.000 lei. “Numărul de beneficiari care au primit necuvenit dreptul la beneficii de asistenţă socială a scăzut sub 3% din numărul total de beneficiari comparativ cu anul 2012, când numărul de beneficiari care au încasat drepturi necuvenite era de 10%”, a mai precizat Andreea Buruiană, directorul AJPIS Iaşi. Potrivit AJPIS, în 2012 existau 254.000 de beneficiari, numărul acestora ajungând la 234.000 la finele anului trecut.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri