anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Iaşul câştigă bătălia cu Tomeştiul pentru 24 de hectare. Primarul Timofte: „Vom căuta căi extraordinare de atac”

GALERIE
teren_Tomesti1
 • teren_Tomesti1
- +

Instanţa a confirmat dreptul de proprietate al Primăriei Iaşi asupra câtorva zeci de hectare din Tomeşti. Judecătorii ieşeni au decis definitiv, zilele trecute, că o suprafaţă de aproape 24 ha aparţine Iaşului, în urma unui proces intentat de comuna limitrofă. 

Litigiul dintre cele două primării datează de mai mulţi ani. Terenul disputat se află lângă fosta groapă de gunoi: în urmă cu peste 15 ani, mun. Iaşi a intabulat în această zonă o suprafaţă totală de peste 42 ha, dar, ulterior, Tomeştiul a contestat faptul că parte din acest teren (23,6 ha) ar aparţine Iaşului şi a susţinut că s-ar afla în patrimoniul comunei. Mai mult, potrivit primarului din Tomeşti, pe teren există cel puţin 12 titluri de proprietate, emise în perioada 1994 – 2002, pe numele unor cetăţeni din Tomeşti, acte de care instanţa nu ar fi ţinut cont în soluţionarea cauzei. Astfel, situaţia este în continuare încurcată: terenul este pe teritoriul administrativ al Tomeştiului, proprietar este Iaşul, iar unele suprafeţe se suprapun cu terenurile revendicate de tomeşteni (circa 5 din 23 ha). „Vom căuta căi extraordinare de atac”, a comentat primarul comunei limitrofe.

Terenul a fost intabulat de Primăria Iaşi în anul 2005

Terenul se află în vecinătatea sudică a fostei gropi de gunoi, la mai puţin de un kilometru de şos. Iaşi – Tomeşti. Între amplasament şi şosea se află mai multe sedii de firmă şi spaţii de depozitare astfel că terenul se pretează pentru o eventuală dezvoltare industrială sau logistică. Nu departe de acest amplasament se dezvoltă deja un pol industrial, inclusiv investitori din străinătate având proiecte în derulare. Municipalitatea ieşeană a intabulat suprafaţa de 42 ha în anul 2005, după ce, cu un an mai devreme, a decis înfiinţarea gropii de gunoi în apropiere (groapă închisă între timp) şi, totodată, a inclus suprafaţa în patrimoniul municipiului prin hotărârea Consiliului Local (CL).

Ulterior, în 2013, Tribunalul Iaşi a stabilit linia de hotar între municipiu şi comună, iar parte din terenul intabulat de Iaşi a fost inclus în teritoriul administrativ al Tomeştiului (cele 23,6 ha). În perioada 2014 – 2019, prin hotărâri succesive ale consiliului local al comunei, terenul de aproape 24 ha a fost inclus în Planul Urbanistic General al Tomeştiului şi, într-un final, autoritatea locală a solicitat intabularea. În august 2019, Oficiul de cadastru a respins solicitarea Tomeştiului, având în vedere că terenul figura în proprietatea municipiului Iaşi astfel că primăria comunală a deschis o acţiune în instanţă.

Pe teren sunt titluri de proprietate pe numele unor tomeşteni

În acţiune, autoritatea locală s-a bazat şi pe faptul că, în perioada 1994 – 2002, au fost emise cel puţin 12-13 titluri de proprietate pentru cetăţeni din Tomeşti, acte de care instanţa nu ar fi ţinut cont în soluţionarea cauzei, potrivit primarului Ştefan Timofte.

„Mi se pare absurdă situaţia, sunt aceste titluri de proprietate înainte ca Iaşul să dea decizia de consiliu local care a stat la baza intabulării. Sunt oameni care vin zilnic la noi şi nu ştim cum să rezolvăm problema: nici măcar nu e teren productiv, e o păşune, oamenii îl lucrează. Vom căuta căi extraordinare de atac, mergem până la capăt”, a mai spus primarul din Tomeşti. El a adăugat că, în cazul în care Primăria nu va putea să redeschidă cazul, atunci, cel mai probabil, vor fi deschise acţiuni în instanţă de către persoanele care au titluri de proprietate din anii ’90. De altfel, într-o decizie din martie 2022, când Tribunalul Iaşi a decis, de asemenea, că terenul este în proprietatea Iaşului, judecătorii au notat că „regimul juridic al bunurilor aflate în domeniul privat, indiferent de proprietar, se soluţionează pe cale civilă şi nu pe calea contenciosului administrativ, necesitând o comparare a titlurilor”.

„Mai mult, încălcarea dreptului de proprietate privată al persoanelor fizice pentru care s-au emis titluri de proprietate depuse la dosar nu poate fi pretinsă decât în mod concret de cel care pretinde o vătămare şi nu direct de către reclamantă (Primăria Tomeşti, n.r.)”, se arată în decizia instanţei amintite. În context, de precizat că Primăria Tomeşti a contestat dreptul de proprietate al Iaşului prin solicitarea de anulare a tuturor hotărârilor de Consiliu Local Iaşi care au stat la baza intabulării. „Respinge ca inadmisibile capetele de cerere având ca obiect: anulare HCL 139/2003, 140/2003, 410/2004, art.1 şi 3 din HCL 494/2004, radiere carte funciară. Respinge ca neîntemeiată cererea de anulare art. 2 din HCL 494/2004. Definitivă”, este decizia, pe scurt, a Curţii de Apel, pronunţată pe 27 septembrie, urmând ca hotărârea să fie redactată şi trimisă părţilor.

Din decizia judecătorilor, unul dintre lucrurile-cheie constă în faptul că nu a fost anulat art. 2 din HCL 494/2004. „Se aprobă scoaterea terenului în suprafaţă de 42 ha din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al municipiului Iaşi şi trecerea acestuia în domeniul privat al Consiliului Local Iaşi în vederea întocmirii cărţii funciare şi a intabulării pentru construirea unui nou depozit de deşeuri în municipiul Iaşi”, se precizează la articolul menţionat, acest lucru facilitând Primăriei Iaşi dreptul ulterior de intabulare a terenului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.