Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul câştigă bătălia cu Tomeştiul pentru 24 de hectare. Primarul Timofte: „Vom căuta căi extraordinare de atac”

GALERIE
teren_Tomesti1
  • teren_Tomesti1
- +

Instanţa a confirmat dreptul de proprietate al Primăriei Iaşi asupra câtorva zeci de hectare din Tomeşti. Judecătorii ieşeni au decis definitiv, zilele trecute, că o suprafaţă de aproape 24 ha aparţine Iaşului, în urma unui proces intentat de comuna limitrofă. 

Litigiul dintre cele două primării datează de mai mulţi ani. Terenul disputat se află lângă fosta groapă de gunoi: în urmă cu peste 15 ani, mun. Iaşi a intabulat în această zonă o suprafaţă totală de peste 42 ha, dar, ulterior, Tomeştiul a contestat faptul că parte din acest teren (23,6 ha) ar aparţine Iaşului şi a susţinut că s-ar afla în patrimoniul comunei. Mai mult, potrivit primarului din Tomeşti, pe teren există cel puţin 12 titluri de proprietate, emise în perioada 1994 – 2002, pe numele unor cetăţeni din Tomeşti, acte de care instanţa nu ar fi ţinut cont în soluţionarea cauzei. Astfel, situaţia este în continuare încurcată: terenul este pe teritoriul administrativ al Tomeştiului, proprietar este Iaşul, iar unele suprafeţe se suprapun cu terenurile revendicate de tomeşteni (circa 5 din 23 ha). „Vom căuta căi extraordinare de atac”, a comentat primarul comunei limitrofe.

Terenul a fost intabulat de Primăria Iaşi în anul 2005

Terenul se află în vecinătatea sudică a fostei gropi de gunoi, la mai puţin de un kilometru de şos. Iaşi – Tomeşti. Între amplasament şi şosea se află mai multe sedii de firmă şi spaţii de depozitare astfel că terenul se pretează pentru o eventuală dezvoltare industrială sau logistică. Nu departe de acest amplasament se dezvoltă deja un pol industrial, inclusiv investitori din străinătate având proiecte în derulare. Municipalitatea ieşeană a intabulat suprafaţa de 42 ha în anul 2005, după ce, cu un an mai devreme, a decis înfiinţarea gropii de gunoi în apropiere (groapă închisă între timp) şi, totodată, a inclus suprafaţa în patrimoniul municipiului prin hotărârea Consiliului Local (CL).

Ulterior, în 2013, Tribunalul Iaşi a stabilit linia de hotar între municipiu şi comună, iar parte din terenul intabulat de Iaşi a fost inclus în teritoriul administrativ al Tomeştiului (cele 23,6 ha). În perioada 2014 – 2019, prin hotărâri succesive ale consiliului local al comunei, terenul de aproape 24 ha a fost inclus în Planul Urbanistic General al Tomeştiului şi, într-un final, autoritatea locală a solicitat intabularea. În august 2019, Oficiul de cadastru a respins solicitarea Tomeştiului, având în vedere că terenul figura în proprietatea municipiului Iaşi astfel că primăria comunală a deschis o acţiune în instanţă.

Pe teren sunt titluri de proprietate pe numele unor tomeşteni

În acţiune, autoritatea locală s-a bazat şi pe faptul că, în perioada 1994 – 2002, au fost emise cel puţin 12-13 titluri de proprietate pentru cetăţeni din Tomeşti, acte de care instanţa nu ar fi ţinut cont în soluţionarea cauzei, potrivit primarului Ştefan Timofte.

„Mi se pare absurdă situaţia, sunt aceste titluri de proprietate înainte ca Iaşul să dea decizia de consiliu local care a stat la baza intabulării. Sunt oameni care vin zilnic la noi şi nu ştim cum să rezolvăm problema: nici măcar nu e teren productiv, e o păşune, oamenii îl lucrează. Vom căuta căi extraordinare de atac, mergem până la capăt”, a mai spus primarul din Tomeşti. El a adăugat că, în cazul în care Primăria nu va putea să redeschidă cazul, atunci, cel mai probabil, vor fi deschise acţiuni în instanţă de către persoanele care au titluri de proprietate din anii ’90. De altfel, într-o decizie din martie 2022, când Tribunalul Iaşi a decis, de asemenea, că terenul este în proprietatea Iaşului, judecătorii au notat că „regimul juridic al bunurilor aflate în domeniul privat, indiferent de proprietar, se soluţionează pe cale civilă şi nu pe calea contenciosului administrativ, necesitând o comparare a titlurilor”.

„Mai mult, încălcarea dreptului de proprietate privată al persoanelor fizice pentru care s-au emis titluri de proprietate depuse la dosar nu poate fi pretinsă decât în mod concret de cel care pretinde o vătămare şi nu direct de către reclamantă (Primăria Tomeşti, n.r.)”, se arată în decizia instanţei amintite. În context, de precizat că Primăria Tomeşti a contestat dreptul de proprietate al Iaşului prin solicitarea de anulare a tuturor hotărârilor de Consiliu Local Iaşi care au stat la baza intabulării. „Respinge ca inadmisibile capetele de cerere având ca obiect: anulare HCL 139/2003, 140/2003, 410/2004, art.1 şi 3 din HCL 494/2004, radiere carte funciară. Respinge ca neîntemeiată cererea de anulare art. 2 din HCL 494/2004. Definitivă”, este decizia, pe scurt, a Curţii de Apel, pronunţată pe 27 septembrie, urmând ca hotărârea să fie redactată şi trimisă părţilor.

Din decizia judecătorilor, unul dintre lucrurile-cheie constă în faptul că nu a fost anulat art. 2 din HCL 494/2004. „Se aprobă scoaterea terenului în suprafaţă de 42 ha din inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al municipiului Iaşi şi trecerea acestuia în domeniul privat al Consiliului Local Iaşi în vederea întocmirii cărţii funciare şi a intabulării pentru construirea unui nou depozit de deşeuri în municipiul Iaşi”, se precizează la articolul menţionat, acest lucru facilitând Primăriei Iaşi dreptul ulterior de intabulare a terenului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri