anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Iaşul cu motoarele blocate

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

În perioada următoare, pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale şi parlamentare, oraşul se va umple de perspective de dezvoltare în format PDF. Dar nici unul dintre candidaţi nu va avea curajul să ne explice cum poate fi transformat Iaşul într-un oraş european modern, adaptat secolului 21, cu motoare (universităţile sale) prăfuite din secolul 19 sau ambalate ceva mai recent, în secolul 20, cu piese de fabricaţie sovietică.

Când prin România se iscă vreo dezbatere pe teme de politică externă, analizele lui Valentin Naumescu de la UBB Cluj sunt "must read". Jurnaliştii care tratează un subiect controversat pe justiţie apelează la Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj. Jurnaliştii care tratează un subiect controversat pe justiţie, iar patronul lor are probleme cu justiţia, apelează la Dana Gîrbovan, de la Curtea de Apel Cluj. Dacă agenda publică e marcată de o tragedie, vezi cazurile Colectiv sau Caracal, o reacţie de la Daniel David, profesor de psihologie clinică şi psihoterapie la UBB Cluj, cel mai citat psiholog român în literatura internaţională de profil, e obligatorie. Trebuie interpretate datele unui sondaj? Se cere părerea lui Barbu Mateescu, mutat recent la Cluj, sau a "bătrânului" Vasile Dâncu, de la UBB Cluj. Se încing spiritele într-o dezbatere ideologică, stânga - dreapta? Musai Adrian Papahagi, de la UBB Cluj, pentru o perspectivă conservatoare/creştin-democrată, neapărat Adrian Dohotaru, din Cluj, singurul reprezentant al Demos în Parlamentul României, pentru narativul de stânga. Istorie? Rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, "printre altele" preşedinte al Academiei Române. Scandal pe teme de mediu? Mihai Goţiu şi mai toată mişcarea Roşia Montană, de loc din Cluj. Mercurialul şpăgilor în spitale? Emanuel Ungureanu (Cluj). Drepturile minorităţilor naţionale? Liderul UDMR, Kelemen Hunor (Cluj). Lista poate continua, indiferent care ar fi subiectul zilei. Vezi cazul "rezervei" pentru postul de comisar european, Gabriela Ciot, cadru universitar la UBB Cluj, cu un CV incomparabil mai greu decât al "titularului" Dan Nica.

E de prisos să spunem că "intelighenţia" ieşeană a devenit demult irelevantă în orice tip de dezbatere naţională (ne referim la cei rămaşi în oraş). Dar subiecte precum profilul criminalului în serie din estul Europei, raportul de forţe din Yemen, încălzirea globală sau impozitul progresiv nu-şi găsesc ecou nici în discuţiile publice moderate/ găzduite de mediul academic din Iaşi. Mai rău, cu mici excepţii, nici temele de interes local nu atrag preocuparea prof.dr.conf. brb.plm care bântuie universităţile din capătul Copoului până pe malul Bahluiului. Ce a oferit în ultimii ani mediul universitar ieşean oraşului? Câteva schiţe şi planşe în schimbul a ceva "caşcaval" de pe la Primărie, dar nici alea duse la capăt. În rest, mai nimic. Ingineri şi IT-işti? În niciun caz. Companiile îi recrutează din primul an de facultate, semn că sunt interesate mai mult de bagajul dobândit în liceu, decât de cunoştinţele acumulate în facultate. Parcări şi trotuare extinse în jurul facultăţilor pentru angajatorii din video-chat? Da, să spunem...  Felicitări? Altceva? Altfel, Iaşul universitar, prin rechizitoriul lui Tudorel Toader, a dat-o afară pe Codruţa Kovesi de la DNA, o ruşine de proporţii continentale pentru "Cuza", după numirea procurorului la şefia Parchetului European. Politehnica ieşeană l-a dat pe şeful Senatului Doru Adrian Pănescu să se ascundă în turma de deputaţi PSD şi a mai propus un ministru al Cercetării în război cu Darwin. Aproape e bucurie că nu-i sună presa din Bucureşti să deschidă gura.  

Cosette Chichirău s-a înscris marţi în cursa pentru desemnarea candidatului USR la Primăria Iaşi. Anunţul a fost însoţit de publicarea unei broşuri cu proiectele sale, "Iaşi, oraş european". Idei în general faine, unele mai proaspete, altele mai vechi, per ansamblu OK. În perioada următoare, pe măsură ce ne apropiem de alegerile locale şi parlamentare, oraşul se va umple de perspective de dezvoltare în format PDF, cel puţin la fel de faine. Dar nici unul dintre candidaţi nu va avea curajul să ne explice cum poate fi transformat Iaşul într-un oraş european modern, adaptat secolului 21, cu motoare (universităţile sale) prăfuite din secolul 19 sau ambalate ceva mai recent, în secolul 20, cu piese de fabricaţie sovietică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.