anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ieşenii trăiesc în direct evenimente pe cât de unice în istorie, pe atât de jenante

Iaşul, decapitat. Cine va conduce oraşul? Nichita, arest la domiciliu. Adomniţei, sub control judiciar

GALERIE
Cristian Adomnitei
 • Cristian Adomnitei
- +

Procurorii DNA au obţinut înregistrări video de la o întâlnire dintre Cristian Adomniţei şi angajatele sale reţinute la un restaurant japonez de pe strada Sărărie, acolo unde s-ar fi discutat modul în care urma să fie ascunsă afacerea „Albumul“. La respectiva întâlnire Teodora Jinga şi-ar fi lăsat telefoanele în altă încăpere, de frică să nu fie interceptată. De asemenea, atunci când în local a ajuns o altă angajată a CJ, Cosmina Râmbu, Jinga i-ar fi spus şi acesteia să-şi lase telefonul într-un separeu. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut documente ale anchetatorilor din dosarul „Albumul“, în care Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost reţinuţi. Din informaţiile obţinute de cotidianul nostru, cel puţin alţi doi angajaţi ai instituţiei au calitatea de suspect în acest dosar: Cosmina Râmbu şi Oana Hanganu. În actele procurorilor apar şi numele lui Victor Chirilă, fostul vicepreşedinte al CJ, dar şi al lui Alin Aivănoaie, actual vice. Ambii ar fi semnat diferite acte din afacere, nefiind însă clar dacă au avut sau nu ştiinţă de ilegalităţi. Aşa cum „Ziarul de Iaşi“ informa în ediţia de ieri, interceptări audio-video au fost efectuate inclusiv în sediul CJ. Dintr-o discuţie dintre Cristian Adomniţei şi auditorii care au descoperit neregulile reiese că şeful CJ i-ar fi luat peste picior pe aceştia, ordonându-le să le aducă ceai şi cafea celor pe care auditorii îi investigau

Filaje ca în filme în dosarul „Albumul“, instrumentat de procurori DNA Iaşi împotriva şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Pe lângă interceptările ambientale, audio şi video, care au fost realizate în clădirea CJ, după cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat în ediţia de ieri, anchetatorii au mai realizat un filaj, într-un restaurant japonez de pe strada Sărărie. Procurorii DNA au obţinut imagini video de la o întâlnire care a avut loc „în condiţii de maximă confidenţialitate“, pe 6 martie, la restaurantul Oedosushi. La acea întâlnire a participat, potrivit documentelor din dosar obţinute de „Ziarul de Iaşi“, Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, scopul întrevederii fiind probleme generate de auditul ce se desfăşura la CJ cu privire la contractul semnat cu firma finei primarului Nichita.

În documentele citate se precizează că Teodora Jinga s-a temut de interceptări şi şi-ar fi lăsat telefoanele mobile într-o altă încăpere. De asemenea, Jinga ar fi sfătuit o altă angajată de la CJ, Cosmina Râmbu, ce a ajuns ulterior la întâlnire, să-şi lase şi ea telefoanele într-o altă încăpere decât cea în care discutau. De altfel, „Ziarul de Iaşi“ a aflat că Râmbu este şi ea suspectă în acest dosar, la fel ca şi Oana Hanganu, şi ea angajată a CJ.

Numele unui fotograf din Iaşi, folosit abuziv

 Referitor la întâlnirea de la restaurantul japonez, anchetatorii susţin că preşedintele Cristian Adomniţei s-a deplasat pentru a se întâlni cu angajatele sale imediat după ce a venit din străinătate, cu avionul. Adomniţei, Jinga şi Irimescu ar fi „purtat o discuţie cu privire la problemele generate de verificările efectuate de Serviciul Audit Intern din cadrul CJ, stabilind organizarea unei şedinte la sediul CJ Iaşi, a doua zi, 09.03.2015, la care să participe şi auditorii“, după cum se arată în documentele obţinute de cotidianul nostru.

Citeşte şi: INTERCEPTĂRI: Adomniţei - “Prejudiciu' te urmăreşte - ia casa, ia maşina, ia căţelu'

Afacerea „Albumul“ a început la CJ Iaşi în august 2013, atunci când instituţia a realizat o achiziţie de servicii de tipărire de materiale de promovare a judeţului Iaşi. Contractul a fost atribuit, în urma unei cereri de ofertă, firmei Laser Co, administrată de Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita. Prin respectivul contract, Laser Co se obliga să realizeze mai multe materiale de promovare, printre care şi 1.000 de albume de prezentare, a căror valoare a fost estimată la 169.000 de lei.

Potrivit DNA, pentru a putea câştiga contractul Letiţia Popa ar fi folosit documente false. Concret, aceasta ar fi depus un CV fals al unui fotograf, fără ştiinţa acestuia, deşi fotograful nu mai lucra la Laser Co, potrivit procurorilor, din anul 2010. Popa ar depus şi documente false privind un expert în procesare computerizată, minţind cu privire la studiile acestuia. Procurorii consideră că, în acest mod, Popa i-ar fi determinat pe membrii comisiei să-i atribuie contractul. Celălalt ofertant care a depus documentaţia la acest contract a fost SC Rodotex SRL.

Firma Letiţiei Popa trebuia să execute serviciile în termen de trei luni de la data semnării contractului, urmând a fi penalizată cu 0,1% pe zi, din contravaloare serviciilor neexecutate, în caz contrar. Pe 19 decembrie 2013, între Laser Co şi CJ a fost semnat procesul-verbal nr. 802, în care s-a consemnat că firma a predat mai puţine bunuri decât cele stipulate în contract. Printre reperele nerespectate de Laser Co se numără şi realizarea celor 1.000 de albume de prezentare.

Vicii Chirilă şi Aivănoaie apar menţionaţi în dosar

Ulterior, a fost încheiat, scriptic, şi un proces-verbal de recepţie, document încheiat de o comisie formată din Cosmina Râmbu, Oana Hanganu, Carmen Irimescu şi Irina Hăpăleţ Raţă şi aprobat de fostul vicepreşedinte al CJ, Victor Chirilă. „În realitate însă, procesul-verbal a fost întocmit şi semnat în luna decembrie 2014, când numitul Chirilă Victor nu mai îndeplinea funcţia de vicepreşedinte al CJ Iaşi, întrucât plata «prestaţiilor» SC Laser Com SRL era prevăzută în bugetul judeţului Iaşi aferent anului 2014, iar omisiunea efectuării acesteia în acel an ar fi condus la imposibilitatea transferării ilicite a banilor publici în conturile acestei societăţi comerciale“, se arată în documentele DNA.

În aceleaşi înscrisuri se mai arată că, deşi bunurile stipulate în contract nu fuseseră recepţionate, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu „au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, pentru a putea fi efectuată plata către SC Laser Com SRL, folosindu-le pe subordonatele lor Hanganu Oana Elena şi Râmbu Cosmina“. În acest sens, procurorii detaliază o situaţie de pe 18 decembrie 2014, atunci când Hanganu şi Râmbu, în timp ce se aflau la Botoşani, au fost sunate şi chemate la Iaşi „întrucât era necesară întocmirea înscrisurilor pentru plata facturii emise de către SC Laser Co SRL“. Hanganu a fost, de altfel, cea care a redactat şi referatul privind plata facturii emise de Laser Co, referat aprobat de către Alin Aivănoaie, actual vicepreşedinte al CJ.

Faptul că albumele nu au fost predate de către firma Letiţiei Popa la data de 19.12.2013, aşa cum se prevedea în contract, este demonstrat şi de o declaraţie a Cosminei Râmbu, care a declarat la DNA că „în vara sau în toamna anului 2014“ a participat la două întâlniri cu Cristian Adomniţei şi Letiţia Popa în cadrul cărora s-ar fi discutat ce format urma să aibă albumul de prezentare. „Ulterior, s-a mai încercat organizarea unei a treia întâlniri, Popa Letiţia deplasându-se la sediul CJ Iaşi însoţită de un cameraman, în vederea luării unor imagini ale preşedintelui CJ Iaşi, care ar fi trebuit să rostească în faţa camerei un discurs, necesar realizării filmului de prezentare a judeţului Iaşi, care trebuia predat în 1.000 de exemplare, pe DVD, cu carcasă personalizată. Adomniţei Cristian Mihai nu a fost de acord cu discursul respectiv, anulând întâlnirea“, se mai arată în documentele DNA, obţinute de „Ziarul de Iaşi“.

Serviciul de audit a scos la iveală neregulile

Faptul că Adomniţei încă dorea modificări la albumele de prezentare demonstrează, în opinia procurorilor DNA, că preşedintele CJ ştia „clar“ că Laser Co nu a livrat în termenul contractual acele bunuri. Un alt lucru considerat suspect este faptul că, deşi presupusa recepţie a bunurilor a avut loc în decembrie 2013, plata efectivă a firmei Letiţiei Popa a fost făcută abia după un an.

La începutul lunii februarie 2015, serviciul de audit de la CJ a demarat o investigaţie la Direcţia Achiziţii de la CJ. Ulterior, investigaţiile s-au extins şi la Direcţia de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă. În perioada 2 martie - 8 martie, auditorii au efectuat o verificare şi la sediul firmei Letiţiei Popa, acolo unde au descoperit respectivele albume în curs de execuţie. „Totodată, au fost identificate elemente componente ale albumelor de prezentare a judeţului Iaşi, ale broşurilor bilingve şi ale hărţilor turistice. Aceste materiale ar fi trebuit, conform documentelor de recepţie existente la nivelul instituţiei Consiliului Judeţean laşi, să se afle în gestiunea Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă încă din data de 19.12.2013“, mai arată procurorii. O altă dovadă că recepţia albumelor a fost una fictivă este şi faptul că, în conţinutul celor aflate în curs de tipărire, erau cuprinse date statistice din anul 2014, precum şi imagini cu noua pistă a aeroportului, realizate în august 2014.

„Realizând faptul că a fost descoperită frauda comisă (prejudicierea bugetului unităţii administrativ-teritoriale, prin plata unor servicii neprestate, recepţionate prin întocmirea unor documente false), numiţii Adomniţei Cristian Mihai, Jinga Teodora şi Irimescu Carmen Ingrid au început, în cursul lunii martie 2015, să efectueze demersuri în vederea întârzierii punerii la dispoziţia auditorilor a documentelor pe care aceştia le solicitau, in mod legal, potrivit atribuţiilor lor de serviciu, în vederea clarificării situaţiei, în scopul de a obţine astfel timpul necesar pentru ca SC Laser Co SRL să poată executa şi livra materialele de promovare şi pentru a putea plăsmui documente care să ateste că obiectele fuseseră predate în luna decembrie 2013 de către SC Laser Co SRL şi apoi restituite de către CJ Iaşi acestei firme, în vederea actualizării unor fotografii şi date privind Aeroportul Internaţional Iaşi“, au mai precizat procurorii DNA, care susţin că Cosmina Râmbu şi Oana Hanganu ar fi fost folosite în cadrul acestor demersuri.

Astfel, pe 8 martie, Carmen Irimescu şi Teodora Jinga s-au întâlnit în apartamentul primeia dintre ele, din Tătăraşi, cu Cosmina Râmbu, solicitându-i acesteia să semneze în fals un proces-verbal conform căruia 948 din cele 1.000 de albume ar fi fost restituite firmei Letiţiei Popa pentru a fi actualizate, gratuit, cu imagini de la aeroport. A doua zi, pe 9 martie, la ora 8, auditorii au fost convocaţi la biroul lui Cristian Adomniţei, acolo unde se mai aflau Teodora Jinga şi Carmen Irimescu. „Adomniţei Cristian Mihai i-a reproşat (şefului serviciului audit, Fănel Constantinescu) faptul că a mers la sediul prestatorului SC Laser Co SRL fără acordul său personal, întrebându-l totodată dacă a avut un temei legal pentru a se deplasa la sediul SC Laser Co SRL. L-a mai întrebat pe martorul Constantinescu Fănel şi dacă, la acel moment, când se purta discuţia, era sub influenţa băuturilor alcoolice“, descriu procurorii DNA.

Citeşte şi: Cristian Adomniţei a „căzut“ pe înregistrări ambientale. Trei femei i-au adus ghinion

În declaraţia pe care avea să o dea ulterior la DNA, Fănel Constantinescu a precizat că „lipsa de reacţie a lui Cristian Adomniţie la auzul iregularităţilor constatate l-a îndreptăţit să creadă că preşedintele este implicat în acele fapte ilegale“, se mai arată în documentele juridice. De asemenea, în aceleaşi documente se mai arată că preşedintele Adomniţei încerca, „într-o manieră cât mai diplomată, subversivă, să tragă de timp şi să amâne finalizarea misiunii de audit, până când frauda ar fi fost acoperită prin falsificarea documentelor şi realizarea efectivă a albumelor de catre SC Laser CO SRL.“

„Sunteţi nebuni la cap?“

Pe 17 martie, la sediul CJ, a avut loc o nouă întrevedere între Cristian Adomniţei şi Fănel Constantinescu, la care au participat şi auditorii Ion Cătărău şi Dumitru Calance, în cadrul căreia preşedintele CJ şi-a manifestat intenţia de a-i ajuta pe auditori să îşi ducă la bun sfârşit treaba. Pe 1 aprilie, Cristian Adomniţei ar fi semnat o adresă în care se arată că CJ este de acord cu prelungirea termenului de predare a albumelor. Acest document, dar şi altele, au fost pus la dispoziţia auditorilor, spun procurorii, pentru „a-i induce în eroare“. Cu o zi înainte, Adomniţei îi convocase pe cei trei auditori, convocare la care au participat şi Carmen Irimescu şi Teodora Jinga.

În cadrul acestei discuţii, interceptate, procurorii spun că Adomniţei i-a umilit pe auditori, întrebându-i „dacă sunt nebuni la cap“ şi cerându-le să „le aducă ceai şi cafea“ Teodorei Jinga şi lui Carmen Irimescu. „Discuţia a fost înregistrată, iar din cuprinsul său rezultă explicit, fără putinţă de tăgadă, modul în care Adomniţei Cristian Mihai şi-a exercitat influenţa asupra auditorilor din subordinea sa directă, dând dovadă de o abilitate deosebită în a-i manipula pe aceştia, simulând interesul său de a se afla adevărul (pe care însă îl cunoştea cât se poate de bine)“, au mai precizat procurorii.
Ulterior acestor discuţii, procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judeţean şi au efectuat percheziţii în acest dosar, concretizat prin reţinerile procurorilor de acum două zile.

Şeful CJ a dormit acasă

Aseară târziu, imediat după miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Iaşi au anunţat decizia luată în dosarul „Albumul“. Solicitarea de arestare a DNA a fost respinsă, toţi cei patru inculpaţi, în frunte cu preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, fiind puşi în libertate sub control judiciar. Practic, de astăzi, şeful CJ poate reveni la serviciu, controlul judiciar limitându-i doar deplasările, trebuind să fie mereu sub controlul autorităţilor.

Ceilalaţi acuzaţi din dosar sunt două din şefele din subordinea sa, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, dar şi femeia de afaceri Letiţia Popa, fina primarului Nichita, administrator al Laser Co SRL. Audierile de ieri au început la ora 11 şi, cu o pauză la prânz, s-au încheiat în după ora 22. La ieşirea din sala de judecată, Adomniţei a declarat scurt: „A fost o zi grea. Nu vreau să fac niciun fel de comentariu“. Avocatul Teodorei Jinga şi lui Carmen Irimescu, Iulian Gafon, a catalogat soluţia ca fiind una justă. „Cele două cliente ale mele nu au dat declaraţii în faţa instanţei, pentru ca acestea să nu fie trunchiate“, a mai adăugat avocatul Gafon.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.