Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul este de aproape patru ori mai sărac faţă de Bucureşti

GALERIE
Saracie Iasi
  • Saracie Iasi
- +

PIB-ul pe cap de locuitor înregistrat anul trecut în Iaşi a fost de 6.257 euro, iar în capitală a fost de 22.878 de euro. 

Iaşul a avut anul trecut o rată de creştere economică de 5,5%, mai mică decât judeţele Maramureş, Cluj şi Alba, unde s-au înregistrat cele mai însemnate majorări la nivel naţional, de 6,2%, 6%, respectiv 5,8%. Potrivit raportului „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial până în 2020”, document publicat de Comisia Naţională de Prognoză, judeţul Harghita a avut o creştere de 5,7 procente, iar Bacău, Covasna şi Caraş-Severin au fost „egalele” Iaşului din acest punct de vedere, cu o rată de 5,5%.

O medie de 8.600 euro pe cap de locuitor

Economia românească, per ansamblu, a înregistrat o creştere de 4,8% în 2016, iar produsul intern brut (PIB) al României a fost de 169,6 miliarde de euro, aproximativ 8.600 de euro pe cap de locuitor.  În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 5,4%, peste media consemnată la nivel naţional. Pe de altă parte, judeţul cu cel mai modest avans al economiei în 2016 a fost Călăraşi, unde, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, economia a crescut cu doar 1,6 procente. Rezultate slabe s-au înregistrat şi în judeţele Brăila, unde creşterea economică a fost de 2,2%, Gorj şi Sălaj, fiecare cu 2,3%, respectiv Dolj, de 2,4%.

De două ori mai puţin decât în Constanţa sau Cluj

PIB pe cap de locuitor în judeţul Iaşi a fost în 2016 în valoare de 6.665 euro, faţă de 6.257 euro, cât a fost estimat pentru 2015. În Capitală, nivelul PIB/locuitor a fost anul trecut de 22.878 de euro. Valori însemnate ale nivelului PIB pe cap de locuitor, de peste 10.000 euro, s-au mai consemnat anul trecut în judeţele Constanţa (12.319 euro), Cluj (11.089 euro), Timiş (10.830 euro), Prahova (10.717 euro), Braşov (10.280 euro) şi Ilfov (10.212 euro). La polul opus, cu un nivel al PIB situat sub pragul de 5.000 de euro pe cap de locuitor, sunt şase judeţe, dintre care patru sunt din regiunea Moldovei: Suceava (4.918 euro), Neamţ (4.701 euro), Mehedinţi (4.600 euro), Teleorman (4.482 euro), Botoşani (4.191 euro) şi Vaslui (3.882 euro). 

Ce se va întâmpla în anii următori

Pentru anul în curs, instituţia preconizează un PIB pe cap de locuitor de 7.166 euro în Iaşi, indicator care va creşte până la 7.731 de euro anul viitor. Comisia Naţională de Prognoză estimeză pentru judeţ un PIB pe cap de locuitor în cuantum de 8.353 de euro pentru 2019, respectiv de 8.989 de euro pentru anul 2020, potrivit aceluiaşi studiu.  Valoarea PIB pe judeţ în 2016, de 23,6 miliarde de lei reprezintă 3,1% din cuantumul calculat la nivel naţional. Raportat la regiunea de dezvoltare Nord-Est, PIB al judeţului Iaşi reprezintă peste 31% din total. Iaşul va avea o creştere economică de 5,7 procente în 2017, peste avansul de 5,2% indicat de instituţie pentru întreaga economie a ţării.

Salariu de 2.800 lei peste trei ani

Dacă în 2016, rata şomajului înregistrat în judeţul Iaşi a fost de 4,5%, Comisia Naţională de Prognoză estimează o diminuare pentru acest an, până la 4,2%, iar pentru 2018, o rată a şomajului de 4,1%. Conform prognozei, în 2020, rata şomajului în judeţ va fi de 3,8%, iar cea a regiunii de dezvoltare Nord-Est de 5%. De la 1.982 lei în 2016, câştigul salarial mediu net lunar din Iaşi va urca în acest an până la valoarea de 2.246 de lei, iar pentru 2018, cuantumul indicatorului este estimat la 2.440 lei. În anul 2020, retribuţia salarială medie netă lunară în Iaşi va fi de 2.852 de lei. Conform documentului citat, numărul de salariaţi din judeţ va creşte de la 145.400 în 2016, la 174.700 în anul 2020. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri