
Iașul este pe harta războiului electronic rusesc. Ar putea fi afectată navigația aeronavelor care folosesc GPS

Iașul, Bacăul, Galațiul și Constanța au început să fie frecvent supuse activităților de război electronic al armatei rusești.
Bruiajul a început undeva prin luna aprilie și a continuat toată luna mai. Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul erau, pe 20 mai, în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas. Afectate ar trebui să fie zborurile avioanelor, care se bazează pe GPS.
Ce spun oficialii Aeroportului Iași?
Conducerea Aeroportului Iași spune că nu sunt probleme, deocamdată. Rușii folosesc războiul electronic pentru a perturba direcția rachetelor ucrainenilor. Armata română spune că operează deja contramăsuri.
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a emis un avertisment zilele trecute cu privire la faptul că Federația Rusă a declanşat un război electronic în zona de est a României. Concret, Rusia perturbă sistemele globale de navigaţie prin satelit din zona Mării Negre, prin aceste perturbări sistematice fiind afectate securitatea aeriană şi funcţionarea porturilor și operațiunile portuare.
Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit
Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit, în special în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, a atras, în ultima perioadă, tot mai multă atenție. Capacitățile de război electronic ale Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS, utilizând tehnici avansate de bruiaj jamming și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora. Această practică pune sub semnul întrebării siguranța navigației în zonă, avioanele comerciale fiind printre cele mai afectate. La Iași, șeful Aeroportului Iași a precizat că nu sunt îngrijorări.
„Din câte știu eu, nu sunt probleme”, ne-a spus Romeo Vatră, șeful aerogării.
„Tehnologia de bruiaj GPS este folosită și în zonele de conflict pentru a devia rachete sau drone”, se spune în documentul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
Atacuri de valoare medie
Documentul se numește „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” și este elaborat de către Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea a doi experți cu pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare, Sânziana Iancu și Paul Mandras. Potrivit documentului, luni, 20 mai, Galați și Constanța erau cele mai afectate de războiul electronic al Rusiei. Bucureștiul, Ploieștiul și Iașul erau în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas. Pe 3 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care Rusia perturba masiv sistemele de navigaţie aeriană erau cu precădere cele de graniţă, la Galaţi, Constanța și Iaşi. Spre exemplu, pentru o forță a interferenței GPS de sub 2% sunt „zone verzi”, la o interferență de până la 8% avem „zone galbene”, adică „Medium”, iar pentru o forță a inteferenței GPS de peste 10% avem „zone roșii”, cu nivel „High” al războiului electronic de bruiaj al Rusiei.
Harta roșie
„La data de 3 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigaţie aeriană sunt cu precădere cele de graniţă, în localităţile Galaţi, Bacău, Iaşi, dar şi în Constanţa. La data de 2 mai 2024, Bacău, Galaţi, Tulcea şi Constanţa sunt înroşite. Exceptând zilele de 15, 21 şi 22 din luna aprilie, când şi Bacăul a fost inclus pe harta roşie a interferenţelor sistemului GPS, Galaţi, Tulcea şi Constanţa sunt cele mai vizate. În perioada 9-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferenţe GPS şi în zona Iaşi”, se arată în raport.
Într-un interviu pentur un ziar național, șeful Structurii Planificare și Capabilități din partea Statului Major al Forțelor Aeriene, comandorul Gabriel Goagă a precizat că, deși au fost raportate activități de bruiaj și spoofing (în general, termenul se poate referi la un procedeu de ascundere, falsificare, a identității unui emițător, apelant etc sau la imitarea unui site pentru a obține fraudulos informații – n.r.) asupra sistemelor de navigație civile în zonele Mării Negre și Dobrogei, sistemele de navigație militare ale aeronavelor naționale și aliate nu au fost afectate. Pentru a contracara aceste amenințări, Forțele Aeriene Române utilizează sisteme de navigație avansate și redundante, care integrează multiple surse de informații și au o reziliență ridicată la atacuri electromagnetice.
Publicitate și alte recomandări video