De Business

Punem punctul pe știi

Iașul este pe locul 12 în țara la producția de miere de albine

vineri, 18 octombrie 2024, 03:16
2 MIN
 Iașul este pe locul 12 în țara la producția de miere de albine

Două dintre județele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Suceava și Vaslui, se află în primele zece în țară la producția de miere de albine.

În Suceava și în Vaslui a fost mare zumzet de albine în 2023. Cele două județe din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt printre primele zece județe din România cu cea mai mare cantitate de miere extrasă din stupi, excluzând mierea lăsată în stupi pentru consumul albinelor. În Suceava s-a înregistrat o producție de 1.170 de tone de miere, a patra cea mai mare din țară, iar județul Vaslui, cu 928 de tone, a fost județul cu a opta cea mai mare producție.

Pe regiuni, au câștigat în productivitate albinele din Nord-Estul țării, cu o producție cumulată din cele șase județe componente de 5001 tone de miere extrasă. Asta pentru că  Bacăul (893 tone) și Iașul (880 tone de miere) au avut, de asemenea, printre cele mai mari cantități de miere produsă, ocupând locurile 11 și 12 la nivelul țării.

La polul opus, pe ultimul loc s-a plasat Regiunea București-Ilfov, cu o producție de miere extrasă de doar 181  tone. Iar Bucureștiul, cu o producție de miere extrasă de doar 9 tone în 2023 a fost la distanță uriașă de Vâlcea (județul de pe primul loc, cu o producție de 2.323 de tone de miere extrasă).  Cât despre albinele din Suceava, graficul de mai jos pare să vină în sprijinul afirmației că în acest județ apicultura e în trend crescător.

Dacă în 2008 s-au extras din stupii din Suceava 344 de tone de miere, o cantitate de aproape trei ori mai mică decât în județul Iași, zece ani mai târziu cele două județe au ajuns să inverseze rolurile, iar în 2019, producția de miere din Iași (444 tone) a fost de două ori mai mică decât cea din Suceava (900 tone). De atunci, albinele ieșenilor nu au mai ajuns să egaleze producția suratelor lor din Suceava. Așa că dacă veți descoperi că mierea e mai ieftină la Suceava decât la Iași, acum știți și de ce. Iar dulcele grai moldovenesc s-ar putea ca anul acesta să fi fost îndulcit tocmai de miere.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii