Iaşul este pe locul V în ţară după suma medie plătită la Fondul privat de pensii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Iaşul este pe locul V în ţară după suma medie plătită la Fondul privat de pensii

GALERIE
fonduri de pensii
  • fonduri de pensii
- +

În medie, fiecare salariat din judeţ contribuie cu 242 de lei la Fondul de pensii administrate privat – Pilonul II. Sume mai mari sunt achitate în Bucureşti (294 lei/participant), Cluj (268 lei/participant), Sibiu (264 lei/participant) şi Timiş (256 lei/participant).

Iaşul ocupă locul 5 la nivel naţional după contribuţia lunară medie la Fondul de pensii administrate privat – Pilonul II, reiese din Raportul privind evoluţia sistemului de pensii private în semestrul I 2021, publicat recent de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Distribuţia pe regiuni a contribuţiei lunare medii în luna iunie 2021 arată că valoarea înregistrată în judeţul Iaşi a fost de 242 de lei/participant la sfârşitul primului semestru al acestui an, cele mai mari valori fiind înregistrate în Municipiul Bucureşti (294 lei/participant), Cluj (268 lei/participant), Sibiu (264 lei/participant) şi Timiş (256 lei/participant). Potrivit documentului ASF, consultat de „Ziarul de Iaşi”, cele mai mici valori s-au înregistrat în Vrancea (169 lei/participant), Bistriţa-Năsăud (168 lei/participant) şi Harghita (166 lei/participant).

În ceea ce priveşte contribuţiile lunare totale, se păstrează diferenţa accentuată între regiuni, în judeţul Iaşi contribuţiile în luna iunie 2021 însumând 18,3 milioane lei, cele mai mari valori înregistrându-se în Municipiul Bucureşti (213,2 milioane lei), urmat de Cluj (35,8 milioane lei) şi Timiş (35,5 milioane lei). La polul opus se află sudul ţării – Giurgiu, Mehedinţi, Ialomiţa, Caraş-Severin, Teleorman şi Călăraşi, cu cele mai scăzute valori ale contribuţiilor (între 2,4 şi 3,5 milioane lei). În perioada ianuarie - iunie 2021, contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) au fost în cuantum de 4,84 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 9% raportat la aceeaşi perioadă din anul 2020. Contribuţia medie a participanţilor la 30 iunie 2021 a fost de 208 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea contribuţiei a fost de 192 lei/participant.  

Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2021 a fost de 7,70 milioane de persoane, în creştere faţă de 31 decembrie 2020, când erau 7,63 milioane de persoane. La finalul lunii iunie 2021, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 10.980 lei, mai mare cu 11,3% comparativ cu decembrie 2020. La sfârşitul primului semestru al anului 2021 erau înscrişi în Registrul Electronic al ASF şapte fonduri de pensii administrate privat.

Valoarea totală a activelor nete (depozitări) ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 84,41 miliarde lei la încheierea primului semestru al anului 2021, în creştere cu aproximativ 28% comparativ cu aceeaşi dată a anului 2020. Primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcţie de numărul de participanţi sunt FPFP NN (27%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) şi FPAP Metropolitan Life (14%), cumulând un procent de 62% din numărul total de persoane înrolate în sistem. În semestrul I 2021 au fost efectuate plăţi ale activului personal net către participanţi în cuantum de 129 milioane lei, unui număr de 8.559 participanţi şi beneficiari. 

 

 


 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.