anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Analiza unui cercetător de la Facultatea de Fizică

Iașul, împărțit în patru. Ce zone din oraş sunt cele mai poluate, funcţie de altitudine?

GALERIE
poluare
  • poluare
- +

După turul de forţă de vinerea trecută, când cercetătorul Silviu Gurlui a analizat nivelul de poluare din majoritatea cartierelor din Iaşi şi zonele de periferie, reieşind cifre extrem de mari la compuşii PM 2.5 şi PM 10, cercetătorul de la Facultatea de Fizcă a realizat şi un clasament al zonelor poluate pe bază de altitudine. Conform analizei, au fost identificate patru zone - zona 1 (154 - 205 de metri), zona 2 (100 - 120 de metri), zona 3 (54 - 72 de metri) şi zona 4 (38 - 50 de metri), iar, după cum era de aşteptat, zonele de la altitudine mai mare sunt şi mai puţin poluate. 

„De departe, zona cea mai curată este zona 1, cum de departe, zona cea mai rea este zona 4. În zona 4 mai sunt şi excepţii, cauzate de dinamica surselor de poluare. Mai departe rămâne să identific arealul de vegetaţie, sursele fixe de poluare, sursele mobile de poluare şi să le introduc în acest clasament ca să decelăm clar ce poluanţi sunt şi de unde vin“, a punctat Silviu Gurlui într-o postare pe Facebook. El a explicat că altitudinea e importantă, dar sunt mai mulţi factori de luaţi în considerare care generează şi excepţiile de rigoare: existenţa unor şantiere, traficul auto ridicat sau nu, existenţa transportului feroviar, cu locomotive tip diesel, a fabricilor, diverse incendii sau a zonelor cu încălzire pe bază de lemne sau cărbune.

Factorii de poluare sunt compensaţi în zonele împădurite, dar contează mult şi existenţa sau nu a inversiunii termice (când gazele poluante nu se ridică în straturile superioare ale atmosferei). Astfel, conform analizei cercetătorului ieşean, din zona 1 fac parte regiuni precum Breazu, La Castel sau la Liceul Agricol, cât şi zona Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“. Zona 2  e majoritară alcătuită din regiunea Copou - de la Parhon până mai jos de UAIC, iar în zona 3 intră mai multe spaţii, de la BCU, UMF, tot Independenţei, cât şi Sărărie, Tătăraşi, Nicolina, Hala Centrală, Anastasie Panu, Palatul Culturii, dar şi Horpaz. Cea mai poluată zonă, a patra, cuprinde zone precum capăt CUG, zona din Nicolina de după Lidl de la bulevardul principal, Păcurari, zona Doi Băieţi din Tătăraşi, Podul de Fier, podul din Bucium, Podul de Piatră şi cel din Podu Roş, zona Canta, Piaţa Sindicatelor, Gara Internaţională, Piaţa Nicolina, Bularga, Tudor, Zimbru, Metalurgie, Ţesătura, Galata şi Alexandru. În acestă zonă, particulele PM 2.5 depăşesc de mai bine de zece ori normele maxim admise.

„PM2.5 sunt cauzate în special de arderi (maşini, industrie, combustie, fum). De asemenea sunt şi parţial particule provenite din praful şantierelor, drumurilor, etc. PM2.5 sunt cele mai nocive pentru sănătate. Şi mai important decât orice este ce conţin din punct de vedere chimic aceste particule. Aici e cheia în toate. Pentru că aici întâlnim compuşi cancerigeni, organici, detergenţi, oxizi, acizi etc. Sunt prinşi în aerosoli, în picăturile de apă din aer. Pe unele le simţim prin miros specific, iar pe altele nu le putem percepe“, a mai spus Silviu Gurlui. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.