anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Eveniment

Iașul, în centrul atenției arhitecților români și europeni. În perioada 23 - 25 mai se desfășoară o nouă ediție New Iasi Architecture (P)

GALERIE
image0
 • image0
- +

New Iasi Architecture (NIA) reunește și anul acesta la Iași, în perioada 23 - 25 mai, importante nume ale arhitecturii românești și europene alături de profesioniști în domenii conexe care vor participa la o serie de dezbateri aplicate privind patrimoniul urban construit, subliniind rolul important al arhitecților în protejarea, restaurarea și punerea în valoare a spațiilor culturale. 

Sub lupa invitaților speciali din Polonia, Lituania și Cipru și a publicului interesat vor fi două teme esențiale de dezbatere: “Rolul și importanța spațiilor culturale în viața orașului. Inovare în clădirile publice și design performant”, în timp ce tema centrală în cadrul Conferinței Internaționale de Arhitectură și Urbanism NIA este “Patrimoniu”. Totodată, va avea loc și Ceremonia de premiere a participanților la Regionala de Arhitectură Moldova 2022 (R.A.M. 2022).

Evenimentele organizate de SHARE Architects sub egida NIA, ajuns în anul 2022 la cea de-a doua ediție, își propun să ofere o viziune sustenabilă asupra viitorului arhitecturii şi orașelor, facilitând informarea corectă și inspirând locuitorii să se angajeze în promovarea calității mediul construit, fiind printre cele mai ample evenimente dedicate din domeniu. 

Arhitecți cu proiecte remarcabile precum arh. Krzysztof Ingarden, fondator Ingarden & Ewý Architekci și decan al Facultății de arhitectură Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University (AFMKU) din Polonia, arh. Gilma Teodora Gylytė - Chief Architect / fondator DO Architects din Vilnius (Lituania), arh. Birute Vardas și arh. Andreas Vardas, fondatori Vardas Studio din Paphos (Cipru), vor aborda subiecte importante din arhitectura actuală și despre cum poate fi integrată în zone protejate de patrimoniu, dar și cât de importante sunt spațiile culturale pentru un oraș. 

La dezbateri vor participa și arh. Mihai Drișcu - Președinte OAR Iași, arh. Orsolya Mária KÖVÉR, Consilier al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației; arh. Alexandra Stoica - Șef atelier de proiectare la Institutul Național al Patrimoniului, specialist atestat în domeniul monumentelor istorice; Irina Iamandescu, Director adjunct Monumente istorice la Institutul Național al Patrimoniului; arh. Ștefan Balici, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București; arh. Iulia Stanciu - Fondator Starh Office, București - 112 Patrimoniu; arh. Eugen Pănescu - Planwerk Cluj Napoca; ing. Dragoş Marcu - Partner Popp & Asociații, București; arh. Puşcaş Cristian - Fondator Studio Pușcaș, Oradea; arh. Köllő Miklós - Fondator Larix Studio, Miercurea Ciuc și dr. ing. Ovidiu Mihalache, Inginer securitate la incendiu, 3M Expertizări și Verificări Construcții.

NIA 2022 se va desfășura în câteva locații - cheie ale orașului Iași. Astfel, luni, 23 mai, de la ora 16.00 se va organiza un Tur ghidat de arhitectură și urbanism în zona centrală a municipiului Iași, iar începând cu ora 19.00, la Muzeul „Vasile Pogor” Iași – Casa Junimii se va aborda tema “Cracovia - Rolul și importanța spațiilor culturale în viața orașului. Inovare în clădirile publice și design performant”, panel prezentat de invitatul special arh. Kristoff Ingarden. Marți, 24 mai, la Palatul Culturii - Sala Voievozilor va avea loc Conferința Internațională de Arhitectură și Urbanism “NIA”, cu începere de la ora 9.00. Moderator va fi arh. Alexandra Stoica. De la ora 16.30, la Palatul Roznovanu - Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, vor avea loc dezbateri și se vor prezenta concluziile conferinței. Miercuri, 25 mai, la Palas Mall Congress Center se va desfășura de la ora 9.30 Regionala de Arhitectură Moldova 2022, iar de la ora 17.00, la Muzeul „Vasile Pogor” Iași, evenimentul cultural “Paphos. Vilnius. Rolul și importanța spațiilor culturale în viața orașului. Inovare în clădirile publice și design performant”, panel prezentat de invitații speciali arh. Birute și Andreas Vardas și arh. Gilma Teodora Gylytė. Ziua se va încheia cu ceremonia de premiere R.A.M. 2022.

Înregistrarea la evenimente se face aici: https://membership.share-architects.com/Events, participarea fiind gratuită. Evenimentul este organizat de PRO Event, SHARE Architects și Ordinul Arhitecților din România (OAR) Iași, având drept partener principal compania IULIUS. Printre parteneri se află și Primăria Municipiului Iași.

Anual, SHARE Architects oferă comunității de arhitecți și iubitori de arhitectură din Iași oportunitatea de a întâlni personalități ale arhitecturii și a face cunoștință cu evoluțiile recente la nivel internațional în arhitectură. 

Printre personalitățile care au onorat invitațiile la Iași, în anii trecuți, se află arh. Dan Hanganu (cetățean de onoare al orașului Iași), arh. Kerem Yazgan, arh. Pepe Gascon, arh. Sanjay Puri, arh. Carol Ross Barney, arh. Gockan Avcioglu, arh. Perparim Rama, arh. ‪Javier Perez Herreras, arh. Dorte Kristensen, arh. Johannes Bertleff, arh. Jana Crepon, ambasador Stella Ronner-Grubačić și arh. Marius Miclaus. De asemenea, în anul 2017, au găzduit la Iași expoziția “European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.