Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de presă (P)

Iaşul, în topul judeţelor care organizează sesiuni și conferințe în perioada în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

GALERIE
0-Poza Victorel Lupu-mart.20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
  • 0-Poza Victorel Lupu-mart.2019
  • 2-Victorel Lupu la senat
  • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
  • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

România deţine timp de şase luni preşidenţia Consiliului Uniunii Europene. Acest fapt reprezintă o recunoaştere a acceptării ţării noastre în marea familie europeană, la 12 ani de la aderarea în această structură.

Acum, când suntem aproape de încheierea primei părţi a acestui proiect important pentru toţi românii, consider că Guvernul s-a organizat exemplar şi România contribuie din plin la consolidarea construcţiei europene. Aşa cum este bine cunoscut, președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE.    

În acest mandat, prioritățile președinției române se înscriu în sfera coeziunii, o valoare europeană comună, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență. Totodată, programul președinției se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, o Europă mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

Pe parcursul celor şase luni, România este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația Uniunii Europene, de asigurarea continuității agendei prin planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi al grupurilor sale de pregătire, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre.

Urmărind harta evenimentelor organizate în România am apreciat faptul că Guvernul organizează întâlniri şi activităţi în toate judeţele din ţară, promovând în acest mod toate comunităţile şi descoperind partenerilor europeni frumuseţile, valorile şi tradiţiile autentic româneşti. De asemenea, am primit cu deosebită bucurie răspunsul ministerului de resort, în urma întrebării adresate cu privire la numărul şi natura evenimentelor care vor fi organizate în capitala Moldovei, la Iaşi, în această perioadă. Au fost programate 10 acţiuni, pe diverse domenii de activitate şi la diferite niveluri de reprezentare. Iaşul merită o atenţie deosebită atât din partea executivului, cât şi din partea oaspeţilor care au venit şi care vor veni în toată această perioadă, în România.

În luna februarie a fost organizată prima întâlnire la Iaşi, la Palatul Culturii, catalogat recent drept una dintre cele mai frumoase clădiri din lume care trebuie văzute. Sub coordonarea eficientă a Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi cu sprijinul necondiţionat al Consiliului Judeţean Iaşi s-a desfăşurat întâlnirea e-Guvernare. Discuțiile din cadrul evenimentului au avut ca teme conectarea comunităților, guvernarea și interacțiunea digitală. Ştim deja că guvernarea electronică, spre care tinde să acceadă şi administraţia românească, sprijină procesele administrative, îmbunătățește calitatea serviciilor și sporește eficiența internă a sectorului public, motiv pentru care trebuie să fim interesați de dezvoltarea acestui domeniu. La întâlnirea de la Iaşi au participat experți în domeniu din 13 țări membre UE dar și din afara spațiului comunitar.

Concluzionând, Iaşul a reuşit o bună promovare a României la nivel internaţional, la fel cum, şi vizita înalţilor oficiali europeni a reprezentat pentru Iaşi un moment de maximă vizibilitate.

În perioada următoare la Iași vor avea loc, conform calendarului aprobat, următoarele manifestări:

-    Conferinţa „Expunerea online a patrimoniului cultural european”, organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în perioada 16-18 aprilie;

-    Reuniunea informală a responsabililor europeni pe drepturile omului, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 13-14 mai;

-    Întâlnirea pe Competitivitate, organizată de Ministerul Economiei, în perioada 16-17 mai;

-    Conferinţa „Europa convergenţei: creştere, competitivitate, conectivitate”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în ziua de 17 mai;

-    Conferinţa „Parchetul european: provocări privind operaţionalizarea”, sub coordonarea Ministerului Justiţiei, în perioada 27-28 mai;

-    Conferinţa „Viitorul sistemului judiciar in România”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Justiţiei şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prima universitate construită în ţară – 1860, în perioada 30 mai - 1 iunie;       

-    Reuniunea Comitetului de monitorizare ESPON 2020, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în perioada 17-21 iunie;

-    Reuniunea informală a Grupului politico-militar, sub coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, în perioada 19-20 iunie;

-    Conferinţa „Săptămâna inovării în Europa”, organizată de Ministerul Cercetării şi Inovării, în perioada 26-28 iunie.

Menţionez şi faptul că toate aceste activităţi şi manifestări se vor desfăşura, la nivel local cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi şi apreciez implicarea cu profesionalism şi responsabilitate a Guvernului în organizarea acţiunilor din aceste şase luni şi să subliniez faptul că toate acestea pun într-o lumină deosebit de favorabilă România pe plan internaţional.

 

 Victorel LUPU,    
 Senator  PSD Iaşi    
                                                                                                           

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri