
Iașul intră în circuitul WTA 250. Turneul de tenis de la Ciric, singurul turneu pe zgură din România

Ofereastră de oportunitate, care a permis transferul gratuit la Iași al unei competiții de pe o arenă din vestul Europei, va urca turneul feminin din iulie la categoria WTA 250. Primarul promite tot sprijinul pentru extinderea infrastructurii sportive.
Turneul feminin de tenis de la Iași, aflat la a treia ediție, primește un impuls neașteptat. Primele două turnee au fost WTA 125, iar anul acesta va crește la categoria WTA 250. „Iașul intră, alături de Cluj și București, în marele circuit WTA. Organizăm singurul turneu pe zgură din România, chiar înainte de Jocurile Olimpice care vor avea loc la Paris, pe zgura de la Roland Garros”, a anunțat Maria Tudor, directorul de marketing și comunicare la cele două turnee care vor avea loc în iulie la Baza Sportivă Ciric. De altfel, finala de la Iași este programată pentru ziua de vineri, 26 iulie, dată la care se vor desfășura în capitala Franței ceremoniile de deschidere a Olimpiadei.
FOTO: Cel care vorbește e fostul tenisman Andrei Pavel, directorul competiției masculine. Primarul este încadrat de Daniel Dobre, directorul turneului feminin de la Iași, și de Andrei Oriță, directorul firmei organizatoare și deținătorul licențelor ATP și WTA.
Categoria WTA 250, în care intră turneul de la Iași vara aceasta, înseamnă premii mai mari și punctaje mai consistente în clasamente. Pentru Iași, înseamnă o expunere mai mare, pentru turism, pentru mediul de afaceri, a mai spus Maria Tudor.
Între iarba de la Wimbledon și zgura de la Roland Garros
Turneul masculin ATP 100, care se va ține în perioada 8-14 iulie, este dotat cu premii de 120 de mii de dolari și este destinat celor aflați în zona locurilor 70-350 din clasamentul ATP. Tabloul principal va avea 32 de judecători la simplu, respectiv 16 perechi la dublu.
Competiția feminină, de 250 de puncte, va avea premii totale de aproximativ 260 de mii de dolari. La turneul WTA 250 de la Iași pot să participe și jucătoare din Top 10 mondial. Tabloul principal va avea aceeași configurație la simplu și la jocurile de dublu ca la cel al băieților.
CITEȘTE ȘI: Româncele au căzut pe capete în primul tur la BCR Iaşi Open. Şase au fost eliminate!
Andrei Pavel, directorul turneului masculin ajuns la a cincea ediție (categoria ATP Challenger), a spus că urmează perioada înscrierilor, „să vedem ce jucători vom avea anul acesta”. Jucătorii români vor avea wild card și la fel și turneul feminin. Daniel Dobre, directorul turneului feminin Iași Open, a afirmat că această a treia ediție, poziționată în calendarul competițiilor între Wimbledon și Olimpiadă, va aduce la Iași jucătoare foarte bune, nu numai din România. „Simona Halep are un wild card pregătit și sperăm să fie acolo”, a spus el.
Mihai Chirica: „Aveți încredere în ceea ce vă spun acum”
Partea organizatorică urmează să creeze mai multe locuri pentru spectatori, inclusiv o parte acoperită pentru spectatori. De asemenea, va fi extinsă zona jucătorilor cu facilități menite să asigure un mediu cât mai bun pentru pregătire și relaxare.
Primarul Mihai Chirica a menționat că va fi nevoie de un efort financiar suplimentar, dar fiind că bugetul local pe anul în curs a fost elaborat pentru turneul de tenis feminin la categoria de până acum, WTA 125. El și-a asumat însă planul de modernizare a Bazei de la Ciric, unde se află cele trei terenuri de tenis, inclusiv măsuri de accesibilizare a zonei.
În acest moment, „Iașul a ajuns să aibă cam toate facilitățile de imagine pe care le are și Clujul. Și, credeți-mă, peste 10 ani vom fi peste. Aveți încredere în ceea ce vă spun acum”, a declarat primarul, menționând cele două investiții din domeniul sportului, sala polivalentă și stadionul.
Cum a ajuns turneul WTA 250 la Iași? Va rămâne și în anii următori?
Andrei Oriță, directorul general al Concord Service Center și deținătorul licențelor ATP și WTA, a amintit cum a debutat turneul de la Iași chiar în primul an de pandemie. Performanța sportivă are și o componentă ieșeană, a spus el. Oriță a făcut o remarcă legată de infrastructură: „dacă plouă, nu avem pusă o prelată, dar asta pentru că nu avem unde să împingem apa”. Așa sunt terenurile în România, a explicat el, adăugând că, dată fiind perioada în care are loc turneul de la Iași, „ne este mai ușor să așteptăm să se evapore apa”.
Fără să precizeze Hamburg European Open, Andrei Oriță a spus că al treilea turneu cu renume mondial ca vechime din Europa are probleme temporare la nivelul infrastructurii și că acolo sunt programate niște concerte foarte mari. Prin urmare, începând din 8 mai și până pe 28 mai, au fost încheiate contractele de licență pentru transferul acestui turneu la Iași. Chiar dacă fereastra de oportunitate a fost una foarte mică, Andrei Oriță a spus că este un cost care merită efortul.
„Nu știm în momentul de față costul final al aventurii WTA 250, pentru că trebuie să o facem din scurt și sunt foarte multe lucruri pe care le modificăm”, a mai spus el, estimând totuși 1,3 milioane de euro. Rămâne apoi de văzut dacă ieșenii vor dori să păstreze acest nivel și anul viitor sau dacă se va reveni la categoria WTA 125.
Publicitate și alte recomandări video