Iaşul îşi merită echipa de fotbal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Pe 27 septembrie, Politehnica Iaşi obţinuse 9 puncte după cinci etape şi visa la play-off. În prezent, la sfârşitul lunii februarie, după 23 de etape, echipa fanion a oraşului a acumulat 16 puncte şi se îndreaptă dezorientată spre „matineu”. De ce ar fi 27 septembrie un punct de referinţă? Pentru că în acea zi s-au desfăşurat alegerile locale, practic a început un nou ciclu pentru clubul finanţat din bugetul Iaşului. 7 puncte în cinci luni, aşa arată bilanţul fotbalistic al administraţiei Chirica/Alexe.

Nu este o etichetă forţată şi nici nu ne aparţine. Să ne amintim ce spunea managerul clubului, Ciprian Paraschiv, cu câteva zile înainte de vot. „Îmi doresc ca prietenii mei Mihai Chirica şi Costel Alexe să ajungă în fruntea comunităţii noastre pentru ca echipa să se poată dezvolta. Ne-a lipsit implicarea Consiliului Judeţean, dar dacă preşedinte va fi ales Costel Alexe se va schimba situaţia.” Nu e clar ce s-a dezvoltat, dar de schimbat s-a schimbat. În folclorul microbiştilor i se spune „B-ul, B-ul!”. Rămâne un fapt de neiertat că un profesionist cu doctorat în marketing sportiv precum „Cip” Paraschiv s-a apucat de marketing politic în ultima săptămână din campania electorală.

Dar dincolo de această declaraţie neinspirată, trebuie să recunoaştem că între echipa de fotbal a oraşului şi „echipa” care conduce în prezent Iaşul există mai multe similitudini. Mai întâi, să observăm că ambele se hrănesc dintr-un trecut idealizat, lipsit de un palmares notabil la nivel european. Iaşul e la fel de cunoscut pe continent precum echipa sa de fotbal. De-a lungul Bahluiului, performanţele au fost mereu individuale, fie că vorbim despre artişti, oameni de ştiinţă sau fotbalişti. Mai mult, consacrarea internaţională a venit după ce performerii s-au transferat la alte „echipe”, indiciu că un mediu local toxic le frâna ascensiunea.

Academia Politehnicii a pierdut contactul cu elita, la fel cum decalajul dintre învăţământul superior ieşean şi celelalte centre universitare se măreşte cu fiecare an. Aceeaşi antrenori şi profesori „dinozauri” de pe vremea când apărea Internetul, neamuri sau prieteni de pahar cu cine trebuie, aceleaşi metode învechite de antrenament sau învăţare, aceeaşi teamă de inovaţie. De bine de rău, Politehnica are scuza lipsei de finanţare spre deosebire de universitatea care i-a dat numele. O scurtă paranteză e necesară. Primăria a alocat fonduri importante centrului de copii şi junori, dar în mod fictiv, pentru ca banii să ajungă în cele din urmă în visteria echipei mari. O şmecherie asumată ca atare, fără pic de jenă faţă de micii fotbalişti. Tot la capitolul asemănări să remarcăm că viteza de joc a băieţilor noştri aminteşte de traficul din oraş la orele de vârf (adică orice oră din timpul zilei), dar şi că „prietenia” dintre Paraschiv, Chirica şi Alexe demască nivelul legăturilor transpartinice de la vârful oraşului. În urmă câţiva ani, „pedelistul” Paraschiv era (teoretic) adversarul „pesedistului” Chirica şi „penelistului” Alexe. Numai că la Iaşi principiile politice devin extrem de fluide când „prietenii” împărtăşesc acelaşi interes.

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral. În lipsa unei strategii pe termen mediu şi lung, în care să prevaleze ambiţiile europene, Iaşul şi echipa de fotbal vor continua să se complacă în mediocritatea „campionatului” intern şi nici acolo în zona de elită.

PS. Ciprian Paraschiv este un manager de club peste media Ligii 1. În condiţiile date, nu putea să facă din rahat bici. Dar putea şi trebuia să stea departe de rahatul din politica locală. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.