
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a avut marți o întâlnire la Primăria Iași cu echipa de fotbal Politehnica Iași. La reuniune, la care invitații din afara clubului au fost aleși discreționar, pe criterii neștiute de nimeni, Chirica, din nou prost sfătuit, pare că a dat iar cu bâta în baltă pe tema sportului.
În săptămâna în care angajații clubului, unii cu salarii de nici 3.000 de lei, ajung la trei luni de salarii restante (!), primarul nu a oferit vreun minim orizont de așteptare legat de lichidarea restanțelor. A preferat să preia și să propage informații eronate, spunând că niciun jucător sau antrenor nu a plecat neplătit de la Iași. Asta deși Poli e inundată, de ani buni, de procese generate de faptul că nu și-a achitat obligațiile față de foști fotbaliști.
Totodată, deși niciunui angajat cu buzunarele goale nu-i pasă decât de banii lui, primarul a prezentat, a câta oară?, macheta unui stadion nou. O machetă, plimbată de ani de zile prin tot orașul, în care până și fanii lui vor mai crede doar atunci când prima lopată va săpa la temelia arenei din afara orașului. În paranteză fie spus, și aici sunt multe controverse, legate de formă, nume și, în principal, de poziționare, Iașul fiind singurul oraș din țară care vrea să mute stadionul din „vatra” lui.
Mihai Chirica nu știe să iubească. Fotbalul
Mihai Chirica poate fi acuzat de multe, dar că nu iubește fotbalul – nu. Din nefericire, primarul nu știe să iubească. Fotbalul.
Dacă e corect cu el, când se uită în oglindă ar trebui să recunoască faptul că Politehnica a ajuns în actuala situație, critică, și din cauza lui. Nu mai insistăm asupra creditului incredibil, de durată, pe care l-a acordat unui personaj precum Adrian Ambrosie, hulit de mai toți suporterii, sau asupra altor numiri controversate pe care le-a girat. Ne uităm doar la anul trecut, când promisiunile pe care le-a făcut, de alocare a două milioane de euro seniorilor Politehnicii, s-au concretizat doar pe jumătate.
Diferența de un milion de euro este, peste alte gafe făcute în Copou, ale conducerii, antrenorilor, jucătorilor, principala cauză a situației critice în care se află acum Poli.
Milionul de euro care putea aduce liniștea la Poli
Dacă avea milionul de euro nedat de Primărie în 2024, Iașul era acum și cu salariile la zi, și cu jucători mai buni la echipă. Și, cum liniștea financiară generează, des, rezultate în Liga I, foarte probabil Politehnica nu avea emoții legate de retrogradare, iar procesul de licențiere, precum și evaluarea primului trimestru de concordat preventiv, de luna viitoare, erau privite cu seninătate. Nu cu frisoane puternice.
Acum, Iașul, urmare a ultimelor transferuri, multe dintre ele importante, are șanse de a evita retrogradarea. Acest lucru s-ar putea realiza doar într-o atmosferă calmă, cu jucători plătiți la timp, ceea ce nu este cazul acum.
Se răsucesc în mormânt Alexandrescu, Lupulescu, Romilă!
În aceeași zi în care Chirica organiza întâlniri la Primărie, orașul primea o cruntă lovitură. Simbolurile capitale ale Iașului sportiv, marca și palmaresul FC Politehnica 1945, grupare intrată în faliment în 2011, au fost pierdute! Profitând de faptul că Primăriei și actualei Politehnica, înființată în 2010, nu le-a păsat de respectarea tradiției, de onorarea memoriei celor care au înființat clubul imediat după Al Doilea Război Mondial și a celor care au trudit, generații la rând, pentru a-l transforma într-un nume respectat în țară, un necunoscut a pus mâna pe tezaurul sportiv al Iașului.
Se răsucesc în mormânt foști mari fotbaliști ieșeni, Emil Alexandrescu, primul primar ales de după 1989, Emil Lupulescu, frații Romilă și mulți, mulți alții, la cum a ajuns să fie prețuită memoria lor!
Fotbalul e doar vârful icebergului!
Din păcate, ceea ce se întâmplă în fotbal este doar vârful icebergului uriaș al problemelor din sportul local. Un domeniu de mare impact, care înghite anual milioane de euro din buzunarul ieșenilor, fără a aduce însă satisfacții minime.
Handbalul feminin e și mai în groapă decât fotbalul, deși acolo banii, foarte mulți, au fost dați la timp, celelalte sporturi de echipă sunt în coada ultimelor divizii, la Jocurile Olimpice am avut, anul trecut, un singur sportiv, crescut la Botoșani, la Europenele sau Mondialele importante avem, de ani buni, zero medalii.
Iar lucrurile nu se vor schimba decât dacă Mihai Chirica va avea în sport o strategie profesionistă, coerentă și se va înconjura de profesioniști, capabili să o aplice.
Usturătoarea lecție dată de Cluj
Până când primarul nu se va trezi și va înțelege, măcar în ceasul al 13-lea, care sunt adevăratele cauze ale dezastrului în care se află Iașul sportiv și ce trebuie făcut pentru ca blazonul orașului să nu mai fie terfelit, el va sta la colțurile meselor la care se adună primarii implicați în sport. Iar Iașul va rămâne la nivelul unui târg decrepit de provincie, cu gale ponosite, decupate de vrednicii sfetnici ai primarului din vremurile de dinainte de 1989, cu spectatori înghețați într-o sală din 1970 sau murați pe un stadion din 1960.
Asta în timp ce la Cluj-Napoca noua sală și noul stadion sunt… deja vechi, primarul Emil Boc, care a alocat Universității 2,5 milioane de euro din banii Primăriei și a atras în jurul clubului de suflet al orașului oameni capabili să asigure un buget aproape dublu față de cel al Politehnicii, a făcut-o pe U să se bată de la egal la egal, pentru titlu, cu o altă grupare clujeană, CFR.
În acest timp, miile de microbiști ieșeni suferă. Mult. Pe banii lor, cheltuiți aiurea.
Publicitate și alte recomandări video