VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Pentru că n-au reuşit să cheltuiască nici 30% din bugetul de investiţii pe anul acesta, Primăria Iaşi a introdus în şedinţa de Consiliu Local de ieri, 22 decembrie (înainte de Crăciun, ca oamenii cinstiţi şi gospodari), o hotărâre pentru a aproba indicatorii privind alterarea a ceea ce cunoaştem azi drept Parcul Copou. Fără concurs internaţional sau măcar naţional, fără o consultare temeinică a comunităţii, o firmă din Iaşi cu un singur angajat a produs un raport pe baza căruia cel mai vechi parc din România urmează să fie „reabilitat” şi „modernizat”.
Legat de consultarea ieşenilor, din cele mai mult de 400 de comentarii la postarea de pe pagina de Facebook a Primăriei, peste 95% se poziţionează total împotrivă. Pe lângă aspectele legate de estetica vizibilă din noile randări şi propunerile de a înlocui aleile confortabile pentru plimbat din prezent cu dale de granit („Groaznic!”, „Oribil!”, „cineva are de vândut pavele”, „Nu are ce căuta acolo!” etc.), cele mai multe temeri sunt legate de trauma tăierilor de copaci, specialitatea edililor ieşeni din ultimii 10 ani („Lăsaţi teii în pace!”, „Tăiaţi copacii ca să puneţi nişte porcării în loc?”).
Istoricul Primăriei Iaşi la acest capitol face ca nici măcar precizarea printr-un comentariu că vor fi tăiaţi doar arborii bolnavi să nu tempereze înverşunarea cetăţenilor. Aceştia sunt speriaţi de gândul că unul dintre ultimele spaţii publice care oferă confortul umbrei şi temperaturilor mai scăzute, oferit din plin de copacii înalţi ai Parcului Copou, va dispărea pe timpul şi după cele 36 de luni de „modernizare” promise de administraţie. Doamna Cătălina Neculau pare să le sintetizeze: „Ce aveţi cu teii, fraţilor? De ce asfaltăm atât? Şi aşa abia se poate respira. Câte grade vreţi vara? Chiar nu a învăţat nimic nimeni din masacrarea teilor de pe Ştefan cel Mare?”
Absolut toate argumentele legate de necesitatea şi oportunitatea implementării soluţiei, produse într-un birou de cineva care avea ca obligaţie să umple nişte rânduri fără a spune ceva concret şi aplicabil („îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă”, „satisfacerea nevoilor de agrement şi recreere”, „reducerea nivelului de poluare prin amenajarea de spaţii verzi”, „îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului”, „valorificarea resurselor locale” şi „dezvoltarea echilibrată şi durabilă a municipiului Iaşi”) sunt desfiinţate în comentarii de cei care chiar utilizează parcul. Iar în condiţiile în care planul prevede reducerea suprafeţei totale de spaţii vezi din parc, să spui că vrei să reduci poluarea, printr-un astfel de proiect, dintr-un oraş fruntaş la acest capitol la nivel naţional nu e doar hilar, ci de-a dreptul cinic.
Dacă citeşti raportul tehnic şi te uiţi la imaginile oferite de proiectant, vezi că inclusiv asigurările că nu vor exista tăieri suplimentare pe care s-au grăbit să le dea oamenii din departamentul de comunicare nu au un suport solid. Posibilitatea de a tăia arborii existenţi este menţionată de câteva ori, inclusiv legat de amplasarea unui foişor de dimensiuni superioare celui existent (50 mp suprafaţă, înălţime de 6,2m), iar prin mărirea suprafeţelor betonate, aşa cum am menţionat şi mai sus, spaţiile verzi se reduc.
In Iaşi nu s-a amenajat niciun parc nou de foarte mult timp, iar cele 10 ha ale Parcului Copou şi cele 5 ale Parcului Expoziţiei gem de oameni vara, când lumea caută un refugiu din calea soarelui dogoritor şi a zăpuşelii. Ieşenii cer doar îngrijirea mobilierului urban existent în parc, evitarea umplerii parcului de comercianţi care să-i altereze estetica şi asigurarea unor toalete disponibile de dimineaţa până seara. Exemplul toaletei automate din Parcul Expoziţiei e de evitat, aceasta, deşi a costat 30.000 de euro, fiind mai mereu nefuncţională. În loc să se concentreze asupra numeroaselor propuneri primite dinspre cetăţeni (inclusiv cu sugestii de amplasamente şi soluţii legale de intrare în posesie a terenurilor, acolo unde municipalitatea nu e deja proprietar), Primăria Iaşi şi-a propus să lege la cap oraşul cu încă un şantier fără să existe vreo nevoie reală, fără o soluţie care să justifice o intervenţie asupra celui mai vechi parc urban din România.
În epocă, numele actualului bulevard Carol I, fosta Uliţa Copoului, era Podul Verde, datorită zonelor cu vii şi grădini ce unea casele unor boieri precum Sturza, Ghica, Balş, Cantacuzino, Catargiu de pe dealul Copoului. Cu o construcţie demarată în anii 1833-1834, sub domnitorul Mihail Sturza, parcul, ce a mutat interesul boierilor dinspre Galata şi Bucium, găzduieşte mai mulţi arbori seculari, printre care teiul lui Eminescu, cu o vârstă de peste 500 de ani, determinată în 2013 de expertiza regretatului ing. Ioan Lupu. De altfel, în 1852 suprafaţa parcului era aproape dublă (19 ha). Comparativ, Parcul Cişmigiu din Bucureşti avea să fie construit abia în 1854, Parcul Sub Arini din Sibiu în 1856, iar Parcul Carol din Bucureşti în 1864.
Acelaşi parc Copou este locul în care este amplasat şi cel mai vechi monument de for public din România, „Obeliscul cu lei” - Monumentul Regulamentului Organic, dar şi Monumentul Legilor Constituţionale. Iniţial, construcţia fusese încredinţată arhitectului vienez Johann Freiwald, apoi inginerului rus Mihail Singurov (ambii au lucrat la Catedrala Mitropolitană), care nu au reuşit să-l realizeze din cauza problemelor ivite de aducerea blocurilor de piatră necesare de la Şcheia. Într-un final, în 1841, Gheorghe Asachi, cel care proiectase monumentul, şi-a asumat şi execuţia şi a izbutit să aducă materialele cu mari eforturi, în care trase de multe perechi de boi. Cei patru lei au fost sculptaţi de Johann Semser, la Liov (Lemberg/ Lwow), oraş care atunci făcea parte din Polonia.
Cei care au condus oraşul atunci şi ne-au lăsat atâtea elemente de patrimoniu cu care ne mândrim şi în zilele noastre au avut viziunea şi priceperea administrativă de a căuta şi a aduce arhitecţi, ingineri şi artişti din toată Europa pentru a da Iaşului o dimensiune europeană. În zilele noastre, deşi incapabili să genereze alte edificii sau spaţii publice de calitate şi impact similare, reabilitarea unui obiectiv de importanţa Parcului Copou este tratată superficial, mercantil, fără consideraţie şi respect pentru istorie şi fără a asculta nevoile şi rugăminţile cetăţenilor de a nu distruge singurul loc în care mamele îşi mai pot plimba landourile fără să-şi trezească copiii din somn, în care copiii se pot da cu role sau trotinete în siguranţă, în care tinerii îndrăgostiţi pot sta pe bancă la umbra unui tei şi în care femeile pot merge pe tocuri fără grija că şi le vor rupe sau se vor accidenta.
George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi
Cuvinte cheie: + reabilitare Parcul Copou, modernizare Parcul Copou
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.