Astăzi, Iașul a fost la doar două zecimi de grad de doborârea recordului de temperatură pentru luna iulie, cu o valoare de 40.1°C, datând din 2007, conform Dr. Lucian Sfîcă de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Stația meteorologică din curtea Episcopiei Romano-Catolice de Iași a înregistrat o temperatură de 41.3°C, în timp ce la stația oficială din Iași s-au înregistrat 38.9°C, evidențiind astfel amprenta climatului urban.
Diferențe semnificative între stațiile urbane și oficiale
Deși la București situația este similară, cu stația meteorologică București-Filaret înregistrând maxime naționale de temperatură, aceasta rămâne o stație urbană. Dezvoltarea orașului a determinat mutarea stației oficiale la Băneasa după al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de alte orașe mari din țară, în București sunt păstrate în funcțiune ambele stații meteorologice, oferind o imagine clară asupra climatului urban.
Rețele meteorologice alternative: o necesitate pentru monitorizarea urbană
În alte orașe, situația nu este radical diferită, însă lipsesc stațiile oficiale în regiunile centrale. În ultimul timp, au apărut stații meteorologice amplasate de terți, cum ar fi cele din rețeaua Facultății de Geografie și Geologie a Universității Alexandru Ioan Cuza. Aceste rețele alternative, precum și stațiile individuale, sunt esențiale pentru înțelegerea condițiilor de climat urban, oferind date care, deși neoficiale, sunt extrem de utile.
Citiți și:
- Iașul, în pragul unui nou record de temperatură?
- Mateescu (ANM): Există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii să vorbim de un nou record meteo
Publicitate și alte recomandări video