anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iașul, la mâna lui Chirica. Opoziţia din Consiliul Local şi-a dat duhul

GALERIE
consiliu local iasi
 • consiliu local iasi
- +

PNL, PSD, ALDE şi PMP votează cu două mâini tot ce propune executivul. După aprobarea creditului de 21 de milioane de euro ar mai urma un altul de 30 de milioane. Proiectele consilierilor „imobiliari“ au trecut ca trenul prin gară. După ce s-au opus timp de doi ani aranjamentelor cu PUZ-uri, acum liderul consilierilor liberali a întors-o şi susţine că investitorii trebuie ajutaţi în contextul „crizei covid-19“

Primăria Iaşi pregăteşte două noi credite la scurt timp după ce Consiliul Local (CL) a dat undă verde unui împrumut de 21 milioane euro. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că poartă discuţii cu două bănci. Scopul acestuia este de a finanţa reabilitarea Şcolii Normale „Vasile Lupu“ şi construirea pasajelor supraterane din Podu Roş. Cele două proiecte au o valoare însumată estimată la aproape 30 milioane euro. De precizat că, deocamdată, primarul nu a nominalizat o sumă pentru cele două credite suplimentare. Anunţul a fost făcut în şedinţa de ieri a CL, reuniune în cadrul căreia au mai fost adoptate câteva decizii importante. Printre acestea, se numără aprobarea proiectului Silk District, una dintre cele mari investiţii imobiliare private din Iaşi din ultimii ani.

Opoziţia a dispărut din CL
 
Pe ordinea de zi, în premieră pentru şedinţele CL ţinute online, au fost incluse numeroase proiecte imobiliare, unele dintre acestea iniţiate de firme care aparţin unor consilieri locali: colegii lor le-au aprobat, pe rând, în unanimitatea celor care au participat la vot. Inclusiv liberalii au votat cu două mâini proiecte iniţiate de colegi de la PSD şi PMP. Cu mult patos, liderul de grup al PNL, Eduard Boz, a spus că investitorii trebuie sprijiniţi în contextul „crizei covid19“. Liberalul a vorbit la modul general, prilej cu care a anunţat că PNL va vota, începând de acum, investiţiile imobiliare. Pe vremea când PNL încă făcea opoziţie, aşa timidă cum era aceasta, principala cale de atac consta în numeroasele nereguli în aprobarea de proiecte imobiliare, motiv pentru care liberalii nu au votat, timp de mai bine de doi ani, planuri urbanistice zonale. Totuşi, Boz a ţinut să precizeze că PNL este „alături de investitori aşa cum a fost întotdeauna“. „Îi felicit pentru revelaţia avută în ceea ce priveşte investitorii“, a spus, ironic, viceprimarul Radu Botez (ALDE).
 
În context, de remarcat că şedinţa de ieri a consemnat „moartea cerebrală“ a opoziţiei politice la Iaşi, dacă nu chiar „deconectarea de la aparate“ a acesteia: nici un alt primar al Iaşului nu a beneficiat, până acum, de un context atât de favorabil în CL - PSD, PNL, ALDE şi PMP sprijină la unison toate proiectele, inclusiv cele care ridică anumite controverse. Acest lucru deşi PSD, ALDE şi PMP vor, paradoxal, să aibă candidaţi proprii la alegerile locale care se vor desfăşura spre sfârşitul acestui an. Lipsa opoziţiei politice a devenit o realitate în CL după ce primarul Mihai Chirica s-a înscris în PNL şi în condiţiile în care consilierii actuali ai PSD au fost promovaţi de edil în 2016, atunci când Mihai Chirica era şef al PSD Iaşi. Primarul, intrat în politică pe filiera USL (via PSD, în 2012, când a devenit viceprimar), a reuşit să refacă de facto la Iaşi fosta alianţă PNLPSD, nu neapărat printr-o înţelegere între blocuri politice, ci printr-o frăţie transpartinică legată deseori mai mult de interesele imobiliare ale unor consilieri decât de interesul public pe care îl clamează cu destul patos aceiaşi reprezentanţi politici.
 
Primarul vrea încă două credite
 
Creditul de 21 milioane euro a fost aprobat în CL de 24 dintre cei 25 de consilieri care au participat la vot. Singurul care s-a abţinut a fost liberalul Răzvan Timofciuc, unul dintre puţinii opozanţi ai intrării primarului în PNL. Din credit vor fi finanţate trei proiecte: reabilitarea termică a 14 şcoli, refacerea cinema Dacia şi modernizarea depoului din Dacia. „Aceste proiecte puteau fi făcute cu fonduri europene“, a spus Timofciuc. În schimb, primarul i-a transmis consilierului că minte prin omisiune: municipalitatea a contractat deja 150% din fondurile UE care erau la dispoziţia Iaşului în actuala programare. „Am epuizat toate resursele pe care le-am avut de la UE“, a comentat primarul.
 
Liberalul Eduard Boz a ţinut să intervină şi a spus că ideea de a aştepta ca UE să deschidă noi linii de finanţare pentru realizarea proiectelor mai sus enumerate ar fi una „păguboasă“. În acelaşi timp, Boz a susţinut că Primăria poate deconta banii împrumutaţi, ulterior, din fonduri UE, dacă vor fi axe de finanţare. Din partea PSD nu au fost prea multe comentarii legate de credit, liderul de grup Gabriel Surdu făcând o apologie pe tema demersului Primăriei, concluzionând că jumătate din bani vor ajunge în „buzunarele ieşenilor“, pe principiul că lucrările vor fi efectuate de firme locale. În timpul discuţiilor pe tema creditului, primarul Mihai Chirica a declarat că municipalitatea a iniţiat şi contractarea altor împrumuturi. În acest sens, edilul a precizat că poartă discuţii cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru asigurarea fondurilor necesare aferente reabilitării Şcolii Normale „Vasile Lupu“ (investiţie de circa 10 milioane euro) şi cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Euro pei (CEB) pentru pasajele din Podu Roş (circa 18 milioane euro). „Aştept cu nerăbdare răspunsul BEI. Ne-a venit şi o notificare de la banca europeană CEB, privind finanţarea unor proiecte care ţin de transporturi şi mobilitate. Am transmis către CEB o solicitare de a ne finanţa proiectul de construire a pasajelor din Podu Roş. O să vedem în ce manieră se vor mişca şi cât de repede“, a declarat primarul. El a adăugat că municipalitatea apelează la astfel de bănci întrucât condiţiile de creditare sunt avantajoase faţă de băncile comerciale.
 
În schimb, a adăugat edilul, nu orice fel de proiect este eligibil întrucât băncile de stat au anumite tipologii de finanţare. De precizat că Primăria Iaşi va putea contracta un alt credit în acest an doar în situaţia în care Guvernul va accepta creşterea plafonului anual de îndatorare în cazul autorităţilor locale, care este acum de 100 milioane lei, respectiv circa 21 milioane euro, sumă ce reprezintă valoarea creditului aprobat ieri de către consilierii locali. „Voi face o adresă către Ministerul de Finanţe să lărgească fondul de împrumut al autorităţilor locale, şi în contextul ieşirii din criza economică în care România va intra alături de celelalte state. Prin această modalitate, vrem să devenim şi noi un mic motor economic care stimulează investiţiile şi aduce pe piaţa muncii fonduri necesare pentru salarizarea muncitorilor din România“, a mai spus primarul, în contextul creditelor pe care Primă - ria le are în plan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.