Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul, locul doi pe ţară la numărul de angajaţi în call-center-uri

Primele cinci firme din domeniu realizează o cifră de afaceri de circa 41 milioane de euro.

GALERIE
call center
  • call center
- +

Câteva mii de ieşeni îşi câştigă traiul zilnic stând cu telefonul la ureche.  Zona de outsourcing este mai puţin vizibilă, deşi se dezvoltă continuu, însă nu în acelaşi ritm accelerat ca IT-ul. La acest capitol, Iaşul ocupă locuri fruntaşe în topurile naţionale. 

Conform topfirme.com, Iaşul se află pe locul doi la numărul de angajaţi (2.676 salariaţi), după Bucureşti, pe locul trei la cifra de afaceri (45,8 milioane de euro), după Bucureşti şi Cluj şi pe locul trei după profitul net (5,5 milioane de euro), după aceleaşi două oraşe. În prezent, în judeţul Iaşi există un număr de 21 de firme la CAEN-ul 8220 – Activităţi ale centrelor de intermediere telefonică (call- center), cu capital social local. Menţionăm faptul că numărul de angajaţi este ceva mai mare dacă luăm în calcul şi  firmele care au sediile sociale în alte judeţe. Pentru analiza noastră  am luat în calcul doar firmele care se ocupă strict de call-center. Fiind un domeniu relativ nou, acesta a înregistrat creşteri datorită noilor firme intrate în perioada 2016-2017 pe piaţă dar şi datorită liderului de piaţă pe acest segment, Conduent. Firme noi precum Almaviva (700 angajaţi), Open Mind sau TA%PA au evoluat aducând Iaşul pe locul secund pe podium în topul oraşelor cu cei mai mulţi angajaţi.

Ce avantaje are Iaşul

„Raportând această creştere la evoluţia domeniilor IT&Outsourcing din Iaşi, unde companiile ce activează pe soft orientat client au asigurat 54% din creştere, centrele de intermediere telefonică au înregistrat un uşor recul, de la peste 22% din totalul cifrei salariaţilor în 2016, la aproximativ 21% în 2017. Există încă perspective de creştere ale acestui domeniu la Iaşi, cel puţin pe termen scurt.  Faptul că e un domeniu cu o valoare adăugată mai modestă, nu impune o concurenţă atât de puternică ca în alte domenii IT&Outsourcing;  între principalele centre urbane regionale ale României, Iaşul are chiar un avans consistent (Clujul avea 2.290 de salariaţi  în 2017, Braşovul  1.340, iar Timişoara - 447). Avantajele competitive ale Iaşului sunt în continuare reale. Pe lângă un salariu mediu ceva mai redus faţă de Bucureşti,  Cluj sau Timişoara, există un număr mare şi în creştere de cunoscători ai unor limbi străine foarte căutate (italiană, germană etc.). Faptul că programul de lucru e unul flexibil, face din acest domeniu o alternativă la «banii de la părinţi» pentru mulţi dintre studenţii oraşului nostru”, a explicat George Ţurcănaşu, lector în cadrul Facultăţii de Geografie a Universităţii Al. I. Cuza, activist şi publicist care se implică în proiecte de mobilitate, urbanism şi nu numai.

Top cinci firme pe judeţ

În judeţul Iaşi, primele cinci firme poziţionate după cifra de afaceri împart un tort de 189,6 milioane de lei, adică 41,3 milioane de euro. Aceasta înseamnă un procent de 90% din cifra totală de afaceri pe judeţ a firmelor de call-center. Pe primul loc se află Conduent Business Services România SRL, fostul Xerox Business Services. Firma avea în 2017 o cifră de afaceri de 112,2 milioane de lei şi 1.602 angajaţi. „Conduent a anunţat încă de la jumătatea anului 2018 intenţia de a dezvolta activităţile de la Iaşi, ce va fi însoţită şi de o creştere importantă a numărului de angajaţi, care va poziţiona firma ieşeană în topul implantărilor din 40 de state ale lumii. Un avantaj al activităţilor centrelor de intermediere telefonică e faptul că reprezintă un domeniu uşor delocalizabil. Din această perspectivă, deschiderea de puncte de lucru în celelalte oraşe universitare sau cu o populaţie numeroasă cunoscătoare de limbi străine ale Moldovei va fi o activitate facilă, ce va duce la o consolidare a economiei regionale”, a mai explicat George Ţurcănaşu. De asemenea, Conduent se află şi într-un top pe ţară a firmelor, ocupând un onorant loc doi pe ţară la numărul de angajaţi.

La capitolul profit net, Conduent ocupă locul trei pe ţară cu 1,8 milioane de euro (391.300 de lei) iar la capitolul cifră de afaceri locul 5 pe ţară. Pe locul doi în topul pe judeţ se află Almaviva Services SRL cu o cifră de afacei pe 2017 de 51,4 milioane de lei şi un număr de 695 de angajaţi. Urmează locul trei ocupat de Open Mind Gruppo OMSRL cu afaceri de 10 milioane de lei şi un număr de 163 de angajaţi, apoi Simply Digital SRL cu 9,5 milioane de lei şi 4 angajaţi. Locul cinci în top este ocupat de TA % PA Business SRL cu afaceri de 6,5 milioane de lei şi un număr de 95 de angajaţi. Cifrele naţionale arată că în România există în prezent un număr de 452 de operatori economici de call-center, unde sunt angajate 20.232 de persoane. Cifra de afaceri pe acest sector se ridică la 438 de milioane de euro iar profitul net la 31,5 milioane de euro. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri