anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Iaşul, locul patru pe ţară la numărul mormanelor de gunoi semnalate în natură

GALERIE
gunoaie Iasi
 • gunoaie Iasi
- +

Spiritul civil al ieşenilor lasă însă de dorit şi la numărul de voluntari înscrişi pentru a face curăţenie în natură: nu suntem nici măcar în Top 10 pe ţară la acest capitol. Sâmbătă va avea loc Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală „Let’s Do It, Romania!“.

Pe data de 15 septembrie va avea loc Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală „Let’s Do It, Romania!“, însă Iaşul, pe locul patru la nivel naţional în privinţa numărului de mormane de gunoi sesizate, nu se află nici măcar în topul primelor zece judeţe în privinţa voluntarilor care s-au oferit să ajute la curăţarea deşeurilor. Proiectul „Let’s Do It, Romania!“ face parte din miş­carea internaţională, World Cleanup Day, în cadrul căreia 150 de ţări se unesc în cadrul unei mişcări civice impresionante. Obiectivul World Clean­up Day este de a mobiliza 5% din po­pulaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament faţă de resurse şi faţă de deşeurile generate. În România, „Let’s Do It, Romania!“ îşi propune să mobilizeze un milion de voluntari, iar înscrierea se face pe www.letsdoitromania.ro.

181 de mormane la Iaşi

Proiectul a presupus în faza iniţială identificarea mormanelor de gunoi prin intermediul unei aplicaţii. Cei care identificau mormanele de gunoi, le fotografiau şi însemnau pe hartă locul în care se află deşeurile, urmând ca, pe 15 septembrie, acestea să fie cu­ră­ţate de către voluntari. Judeţul nostru se află pe poziţia a IV-a, cu 181 de mormane de gunoi identificate. Pe prima poziţie se află însă judeţul Ilfov, cu 484 de mormane, urmat de Dolj, cu 363 de mormane, şi de Cluj, cu 215 mormane. Din topul celor mai murdare judeţe, doar Dolj se află în top patru şi în ceea ce priveşte numărul de voluntari care s-au oferit să participe la ecologizare. Astfel, Doljul se află pe poziţia a patra în ceea ce priveşte disponibilitatea de a participa la curăţenie, cu 2.993 de voluntari. Cei mai mulţi voluntari sunt  din judeţul Olt, cu 7.955, Giurgiu, cu 5.118 voluntari, şi Bucureşti, cu 3.871 de voluntari.

La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris în total 2.135 de voluntari, dintre care 1.129 de persoane private, 740 de elevi cu vârsta de peste 15 ani, 31 de persoane din ONG-uri, 220 de persoane din companii şi 15 persoane reprezentante ale autorităţilor. Judeţele din Romania cu cei mai puţini voluntari la acest moment sunt Harghita, cu 31 de voluntari, Botoşani şi Mehedinti, cu 118 de voluntari, Alba, cu 161 de vo­luntari, şi Tulcea, cu 187 de voluntari.

Pe harta realizată la nivel internaţional pentru World Cleanup Day, România se află în topul ţărilor care au pus deşeuri pe hartă, cu 2.872 de mormane. Alte ţări europene cu rezultate bune în cadrul acestui proiect sunt Belgia, cu 1.320 de mormane, Estonia, cu 1.153 de mormane, Franţa, cu 860, şi Ucraina, cu 448 de mormane. În coada clasamentului se află Ungaria, cu 3 mormane plasate pe harta proiectului, Turcia, cu 9 mormane, Islanda, cu 12 mormane, şi Grecia, cu 24 de mormane. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.