Iașul merită mai mult - Reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mandatului de ministru al mediului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Comunicat de presă (P)

Iașul merită mai mult - Reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mandatului de ministru al mediului

GALERIE
CA Pupitru 1
  • CA Pupitru 1
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat luni după-amiază o vizită în teren, la stațiile de monitorizare a calităţii aerului, prilej cu care a reiterat importanța implementării planurilor de calitate a aerului, cerându-le primăriilor de orașe să trateze cu seriozitate această problemă tot mai prezentă în viața românilor și totodată anunțând tranșant că instituțiile de monitorizare și control din subordinea Ministerului Mediului nu vor mai tolera încălcări ale angajamentelor asumate.

”Am declarat-o încă de la audieri, am confirmat-o în ieșirile publice și zilnic, prin acțiunile întreprinse, românii trebuie să știe că reducerea poluării și creșterea calității vieții reprezintă obiective fundamentale al mandatului de ministru!

Sunt ieșean, un oraș parte a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană în 2009 împotriva României; am activat ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, fapt pentru care cunosc foarte bine fenomenul poluării în marile aglomerări urbane și permanent am luptat pentru ca autoritățile locale (primării și consilii județene) și centrale (minister și agenții naționale) să conceapă și să implementeze planurile de calitate a aerului și totodată să monitorizeze exigent îndeplinirea obiectivelor și atingerea țintelor și indicatorilor asumați: reducerea poluării, ridicarea procedurii de infringement împotriva României și creșterea calității vieții în marile aglomerări urbane!

Lipsa unei șosele de centură care să preia o parte semnificativă a traficului de tranzit, a traficului greu și al celui transfrontalier, care încă trec prin interiorul orașului, lipsa unui Plan Urbanistic General al Iașului, construcțiile haotice, șantierele neconforme, sunt doar câteva din problemele care încă generează poluare, disconfort și grave probleme de sănătate locuitorilor și vizitatorilor!

Am avut prin Ministerul Mediului și am făcut acest lucru pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei orașe aflate în procedura de infrigement – București, Brașov și Iași- astfel încât să își modernizeze transportul public în comun. Din păcate doar Bucureștiul și Brașovul au reușit să acceseze aceste fonduri, Iașul nereușind inițial să transmită documentația corectă, un blocaj care probabil va fi soluționat, dar cu întârzieri nepermise când în joc sunt sănătatea și confortul oamenilor.

În momentul de faţă, mesajul este unul foarte clar şi este alarmant din păcate pentru societatea românească: în marile oraşe poluarea este mult peste ceea ce ar trebui să resimţim ca locuitori ai unei capitale sau în oraşe europene în 2020.

Repetându-mă o spun răspicat: sunt planuri de măsuri care trebuie implementate, dar indolența este mare!

Iașul merită mai mult: reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mele ca ministru”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.