Iașul merită mai mult - Reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mandatului de ministru al mediului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Comunicat de presă (P)

Iașul merită mai mult - Reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mandatului de ministru al mediului

GALERIE
CA Pupitru 1
  • CA Pupitru 1
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat luni după-amiază o vizită în teren, la stațiile de monitorizare a calităţii aerului, prilej cu care a reiterat importanța implementării planurilor de calitate a aerului, cerându-le primăriilor de orașe să trateze cu seriozitate această problemă tot mai prezentă în viața românilor și totodată anunțând tranșant că instituțiile de monitorizare și control din subordinea Ministerului Mediului nu vor mai tolera încălcări ale angajamentelor asumate.

”Am declarat-o încă de la audieri, am confirmat-o în ieșirile publice și zilnic, prin acțiunile întreprinse, românii trebuie să știe că reducerea poluării și creșterea calității vieții reprezintă obiective fundamentale al mandatului de ministru!

Sunt ieșean, un oraș parte a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană în 2009 împotriva României; am activat ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, fapt pentru care cunosc foarte bine fenomenul poluării în marile aglomerări urbane și permanent am luptat pentru ca autoritățile locale (primării și consilii județene) și centrale (minister și agenții naționale) să conceapă și să implementeze planurile de calitate a aerului și totodată să monitorizeze exigent îndeplinirea obiectivelor și atingerea țintelor și indicatorilor asumați: reducerea poluării, ridicarea procedurii de infringement împotriva României și creșterea calității vieții în marile aglomerări urbane!

Lipsa unei șosele de centură care să preia o parte semnificativă a traficului de tranzit, a traficului greu și al celui transfrontalier, care încă trec prin interiorul orașului, lipsa unui Plan Urbanistic General al Iașului, construcțiile haotice, șantierele neconforme, sunt doar câteva din problemele care încă generează poluare, disconfort și grave probleme de sănătate locuitorilor și vizitatorilor!

Am avut prin Ministerul Mediului și am făcut acest lucru pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei orașe aflate în procedura de infrigement – București, Brașov și Iași- astfel încât să își modernizeze transportul public în comun. Din păcate doar Bucureștiul și Brașovul au reușit să acceseze aceste fonduri, Iașul nereușind inițial să transmită documentația corectă, un blocaj care probabil va fi soluționat, dar cu întârzieri nepermise când în joc sunt sănătatea și confortul oamenilor.

În momentul de faţă, mesajul este unul foarte clar şi este alarmant din păcate pentru societatea românească: în marile oraşe poluarea este mult peste ceea ce ar trebui să resimţim ca locuitori ai unei capitale sau în oraşe europene în 2020.

Repetându-mă o spun răspicat: sunt planuri de măsuri care trebuie implementate, dar indolența este mare!

Iașul merită mai mult: reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt prioritățile mele ca ministru”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.