anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Iașul pierde din start cursa finanțării unui tren metropolitan sau a unui metrou

GALERIE
metrou
  • metrou
- +

Iașul a debutat cu stângul în tentativa de a rezolva, pe viitor, problema mobilității urbane în zona metropolitană.

În exercițiul bugetar european 2021 – 2027, UE va finanța soluții de transport, inclusiv prin implementarea unui sistem de tren metropolitan sau metrou. O astfel de idee este vehiculată la Iași de mai mult timp, în special în sensul utilizării căii ferate existente pentru asigurarea unui transport decent între comune limitrofe și municipiu.

În aprilie 2020, Primăria Iași a lansat o procedură de achiziție pentru realizarea unui studiu pentru „soluții alternative transport public aerian/subteran și studiu pentru axa de circulație protejată pentru biciclete”, dar pentru o sumă derizorie: 126.000 lei. În luna iulie a fost semnat contractul cu firma IM Design Studio SRL, o companie deținută de către arhitectul Răzvan Molie. Suma de contractare a fost și mai mică: 49.000 lei.

Primăria Iași a lansat licitația la puțin timp după ce, la Cluj, era semnat un contract ceva mai serios: realizarea studiu de prefezabilitate și de fezabilitate pentru realizarea unui metrou și tren metropolitan. Valoarea? Aproape 36 milioane lei (inclusiv TVA). Clujul organizase licitația încă din prima jumătate a anului 2019.

În prezent, când a devenit clar că proiecte precum un metrou sau tren metropolitan vor fi finanțate cu fonduri UE, pe plan național în calcul sunt luate doar Bucureștiul și Clujul. Inclusiv în strategia întocmită recent de Ministerul Transporturilor, Iașul este trecut la „diverse”, în timp ce celelalte două orașe sunt în pole-position și, foarte probabil, vor prinde finanțarea într-un fel sau altul.

Aflați amănunte de pe apix.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.