Iașul poate depune proiectul pentru refacerea Filarmonicii cu bani europeni

sâmbătă, 15 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Iașul poate depune proiectul pentru refacerea Filarmonicii cu bani europeni

Primăria Iași poate depune proiectul privind reabilitarea Filarmonicii pentru obținerea de fonduri nerambursabile. În prezent, lucrările se execută cu fonduri de la Consiliul Județean (CJ). Însă, cele două instituții au încheiat un parteneriat astfel încât să fie atrași bani UE pentru implementarea investiției

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADNRE) a deschis apelul de proiecte pentru dezvoltare urbană, respectiv Prioritatea 7 din Programul Regional Nord-Est 2021 – 2027. Pe această linie de finanțare, municipalitatea ieșeană intenționează să propună un proiect integrat pentru zona centrală care va include și clădirea Filarmonicii.

În cadrul priorității 7 PRNE sunt eligibile doar municipiile reședință de județ din zona de nord-est a țării, iar fiecare dintre acestea are rezervată o sumă de bani – autoritățile locale trebuie doar să depună proiectul (apelul este de tip necompetitiv). Dintre cei 65 milioane euro disponibili, cei mulți bani vor ajunge la Iași (18,8 milioane euro), oraș urmat de Bacău (11,4 milioane euro), Vaslui (8,9 milioane euro), Suceava (8,6 milioane euro), Botoșani (8,3 milioane euro) și Piatra Neamț (8 milioane euro).

Proiectul pe care îl va depune Primăria Iași, în parteneriat cu CJ, vizează în special reabilitarea clădirii Filarmonicii: lucrările la monumentul istoric au început în primăvară, după ce o licitație organizată de CJ a fost adjudecată de Iasicon.

Intitulat „Axa culturală Est-Vest”, proiectul mai prevede reabilitarea parcului din jurul Teatrului Național (unde se află Teatru Cub, care este posibil să fie relocat) și refacerea căilor de acces din zonă. Acest proiect ar putea deschide drumul către o mult-vehiculata extindere a zonei pietonale Ștefan până în jurul statuii lui Miron Costin și pe str. Agatha Bârsescu.

Proiectele în cadrul liniei de finanțare amintite trebuie depuse cel târziu în decembrie 2024 pentru a putea fi accesate fondurile UE.

„Obiectivul specific al acestei priorități vizează creșterea atractivității localităților urbane printr-o abordare multisectorială integrată, care adresează atât regenerarea și revitalizarea urbană, fructificând, în același timp, potențialul turistic, cultural și creativ existent la nivel local”, se arată într-o informare a ADRNE.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii