Iaşul, primul municipiu din ţară care primeşte titlul de "Comunitate sustenabilă"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Iaşul, primul municipiu din ţară care primeşte titlul de "Comunitate sustenabilă"

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

Municipiul Iaşi este primul oraş din România care a primit Certificatul de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice în conformitate cu sistemul European Energy Award, înmânarea distincţiei fiind făcută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Primarul Mihai Chirica a declarat că acest Certificat de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice este acordat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveţia sub numele de Energiestadt.

"Astăzi suntem aici pentru a participa la un eveniment legat de durabilitate. Au fost câteva motive principale pentru care mi-am dorit să fiu prezent aici la înmânarea acestui titlu european Primăriei Iaşi. Primul motiv este că Secretariatul Internaţional pentru acordarea acestui premiu se află în Elveţia, al doilea motiv este că a doua tranşă a contribuţiei elveţiene va facilita implementarea acestui premiu în România. Am susţinut cu fonduri elveţiene implementarea de planuri de acţiune pentru durabilitate. Felicităm municipalitatea ieşeană pentru că reuşit să parcurgă toţi paşii necesari pentru a fi declarată cel mai durabil oraş. De asemenea, doresc să vă felicit pentru semnarea convenţiei primarilor la nivel european, care înseamnă reducerea cu 25% a consumurilor energetice, şi cu 25% îmbunătăţirea eficienţei. Acest premiu este desemnat oraşului care este denumit "oraş energie". În 1991 un oraş elveţian a primit acest premiu de oraş energie. De atunci 461 de oraşe din Elveţia au primit acest premiu, iar 60% din populaţia elveţiană trăieşte în oraşe eficiente energetic. Considerăm că este foarte normal ca schimbul de bune practici să aibă loc între Elveţia şi România şi în acest domeniu al eficienţei energetice a oraşelor. În anii 70 oraşe eficiente energetic era o ficţiune, în anii 90 a devenit o viziune, în 2021 vedem că în Iaşi a devenit o realitate. Sunt convins că în viitor va deveni o necesitate. Nu am nicio îndoială că această cale aleasă este o necesitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Oficialul a avut şi o întrevedere cu primarul Iaşiului, ocazie cu care au fost prezentate un scurt bilanţ al cooperărilor cu ambasada şi proiecte de viitor.

"Este o mare bucurie, e un moment important să fiu aici la Iaşi. Plimbându-mă astăzi pe străzile din Iaşi am văzut schimbări în bine în acest oraş minunat. Am avut azi deja discuţii foarte fructuoase despre numeroasele cooperări dintre Elveţia şi Iaşi din trecut, şi am discutat de asemenea şi despre viitoarele colaborări. Pentru noi este important ca pe baza acestei contribuţii elveţiene această colaborare să continue pentru că suntem convinşi că naţiunile noastre vor creşte mai puternice cu cât vom lucra împreună. Scopul nostru este să reducem disparităţile şi inechităţile sociale. A doua parte de finanţare a contribuţiei elveţiene a fost aprobată în Parlament în decembrie 2019 şi va începe să fie implementat imediat ce condiţiile o vor permite. Între timp scopul nostru este să identificăm domenii în care această contribuţie elveţiană să fie direcţionată. Au fost deja domenii în care am colaborat excelent: domeniul sănătăţii, al transportului public şi al energiei", a mai spus, în timpul conferinţei de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.

Prin Programul de Cooperare Elveţia - România, care şi-a propus să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finanţat proiectul "Instituţionalizarea European Energy Award în România", o schemă de certificare recunoscută la nivel European. Totodată, prin programul European CoME EASY s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităţilor. Ambele proiecte au fost dezvoltate de către Romania Green Building Council.

"Iaşul este primul municipiu din România care a devenit comunitate sustenabilă. De ce Iaşul? Pentru noi a contat foarte mult efortul pe care l-a făcut în ultimii ani ca să iasă dintr-o zonă de umbră, sau de zona aceasta de Moldova din care toată lumea pleacă. Se aduc aceste companii străine. Deci e un efort şi din partea mediului privat care a făcut să se schimbe situaţia Iaşului să devină atractiv şi să dea o şansă tineretului şi să rămână aici să îşi găsească un job din care să câştige decent şi să nu mai plece în străinătate", a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi şi, totodată, preşedintele Romanian Green Building Council (RoGBC) Transilvania.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.