Tranzacţie “’bombă” la Iaşi! Americanii au vândut totul pentru 3,5 milioane euro. Cine e cumpărătorul?
Terenul de aproape 11.000 mp are o forma neregulata si înconjoara, pe partea vestica si cea su (...)
citeste totmiercuri, 17.08.2022
Municipiul Iaşi este primul oraş din România care a primit Certificatul de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice în conformitate cu sistemul European Energy Award, înmânarea distincţiei fiind făcută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.
Primarul Mihai Chirica a declarat că acest Certificat de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice este acordat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveţia sub numele de Energiestadt.
"Astăzi suntem aici pentru a participa la un eveniment legat de durabilitate. Au fost câteva motive principale pentru care mi-am dorit să fiu prezent aici la înmânarea acestui titlu european Primăriei Iaşi. Primul motiv este că Secretariatul Internaţional pentru acordarea acestui premiu se află în Elveţia, al doilea motiv este că a doua tranşă a contribuţiei elveţiene va facilita implementarea acestui premiu în România. Am susţinut cu fonduri elveţiene implementarea de planuri de acţiune pentru durabilitate. Felicităm municipalitatea ieşeană pentru că reuşit să parcurgă toţi paşii necesari pentru a fi declarată cel mai durabil oraş. De asemenea, doresc să vă felicit pentru semnarea convenţiei primarilor la nivel european, care înseamnă reducerea cu 25% a consumurilor energetice, şi cu 25% îmbunătăţirea eficienţei. Acest premiu este desemnat oraşului care este denumit "oraş energie". În 1991 un oraş elveţian a primit acest premiu de oraş energie. De atunci 461 de oraşe din Elveţia au primit acest premiu, iar 60% din populaţia elveţiană trăieşte în oraşe eficiente energetic. Considerăm că este foarte normal ca schimbul de bune practici să aibă loc între Elveţia şi România şi în acest domeniu al eficienţei energetice a oraşelor. În anii 70 oraşe eficiente energetic era o ficţiune, în anii 90 a devenit o viziune, în 2021 vedem că în Iaşi a devenit o realitate. Sunt convins că în viitor va deveni o necesitate. Nu am nicio îndoială că această cale aleasă este o necesitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.
Oficialul a avut şi o întrevedere cu primarul Iaşiului, ocazie cu care au fost prezentate un scurt bilanţ al cooperărilor cu ambasada şi proiecte de viitor.
"Este o mare bucurie, e un moment important să fiu aici la Iaşi. Plimbându-mă astăzi pe străzile din Iaşi am văzut schimbări în bine în acest oraş minunat. Am avut azi deja discuţii foarte fructuoase despre numeroasele cooperări dintre Elveţia şi Iaşi din trecut, şi am discutat de asemenea şi despre viitoarele colaborări. Pentru noi este important ca pe baza acestei contribuţii elveţiene această colaborare să continue pentru că suntem convinşi că naţiunile noastre vor creşte mai puternice cu cât vom lucra împreună. Scopul nostru este să reducem disparităţile şi inechităţile sociale. A doua parte de finanţare a contribuţiei elveţiene a fost aprobată în Parlament în decembrie 2019 şi va începe să fie implementat imediat ce condiţiile o vor permite. Între timp scopul nostru este să identificăm domenii în care această contribuţie elveţiană să fie direcţionată. Au fost deja domenii în care am colaborat excelent: domeniul sănătăţii, al transportului public şi al energiei", a mai spus, în timpul conferinţei de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.
Prin Programul de Cooperare Elveţia - România, care şi-a propus să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finanţat proiectul "Instituţionalizarea European Energy Award în România", o schemă de certificare recunoscută la nivel European. Totodată, prin programul European CoME EASY s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităţilor. Ambele proiecte au fost dezvoltate de către Romania Green Building Council.
"Iaşul este primul municipiu din România care a devenit comunitate sustenabilă. De ce Iaşul? Pentru noi a contat foarte mult efortul pe care l-a făcut în ultimii ani ca să iasă dintr-o zonă de umbră, sau de zona aceasta de Moldova din care toată lumea pleacă. Se aduc aceste companii străine. Deci e un efort şi din partea mediului privat care a făcut să se schimbe situaţia Iaşului să devină atractiv şi să dea o şansă tineretului şi să rămână aici să îşi găsească un job din care să câştige decent şi să nu mai plece în străinătate", a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi şi, totodată, preşedintele Romanian Green Building Council (RoGBC) Transilvania.
Cuvinte cheie: + municipiu, tara, comunitate, sustenabila
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?
FOTBAL - Forţe proaspete în atac, la Poli Iaşi. “Omul de gol” este gata de debut
Ieşeanul lovit de o stâncă la Cheile Bicazului a fost detubat, dar nu poate vorbi
Lene şi literatură: episodul patru. Se va aniversa teatrul idiş la Iaşi
„Copii de nota 10”: ajutoare pentru 500 de copii ieşeni din familii defavorizate care încep şcoala
Expoziţia de obiect, decolaj şi instalaţie „Des Veliri”, deschisă ieri la Iaşi
Razii masive ale poliţiştilor de la Târgu Frumos: 33 de sancţiuni la stradă, 5 permise reţinute
Iaşi - Prezenţă scăzută la prima probă a examenului de bacalaureat din toamnă
Elevii din UK vor merge la şcoală trei sau patru zile în contextul creşterii preţurilor la energie
Turn de comunicaţii de pe teritoriul rus, distrus de o dronă trimisă din Ucraina
Un clujean de 70 de ani, bronz european la powerlifting. “Mai bine dau banii pe sport”
Rămăşiţe umane găsite de o familie din Noua Zeelandă într-o valiză cumpărată la licitaţie
Emil Săndoi a devenit selecţionerul naţionalei under 21, iar Pancu a fost numit la echipa U20
Ipocrizie! Putin acuză Statele Unite că încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina
Mads Mikkelsen spune că „uimitorul” Johnny Depp ar putea reveni în „Fantastic Beasts”
Povestea Cazinoului din Slănic-Moldova, cel mai vechi din România (P)
Tată şi fiu, agresaţi de alţi trei bărbaţi. Toate cele cinci persoane au ajuns la spital
Marcel Ciolacu vorbeşte despre un nou pachet de măsuri pentru populaţie: Este obligatoriu
Viktor Orban dă liber la tăierea pădurilor, inclusiv din zonele protejate
Actriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi
Simona Halep nu o mai întâlneşte pe Muchova în primul tur la Cincinnati
Marcel Ciolacu anunţă o şedinţă a coaliţiei, marţi: Din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune
Cântăreţul R. Kelly este judecat într-un nou caz de infracţiuni sexuale
Fondul Third Point a dezvăluit luni o participaţie de aproximativ 1 miliard de dolari la Walt Disney
Cum se scumpeşte electricitatea prin mecanismul formării preţurilor
Rapperul american A$AP Rocky, partenerul Rihannei, pus sub acuzare pentru atac cu armă
Cea mai mare conferință pe structura ONU din România, la Iași (P)
Ucraina cere lumii să „arată putere” după bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie
Iranul spune că Rushdie şi susţinătorii săi sunt de condamnat pentru atac. “Este dezgustător”
Johnny Depp va regiza un film despre pictorul italian Amedeo Modigliani. Coproducător este Al Pacino
Preţurile petrolului au scăzut luni cu circa 3 dolari pe baril. Ce rol a jucat China
Lucian DÎRDALARivalităţi globale (II) |
Florin CÎNTICProvincialismul trufaş al capitalei |
Radu PĂRPĂUȚĂCaua şi politicaua |
Alex VASILIUValori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.