anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Iaşul, primul municipiu din ţară care primeşte titlul de "Comunitate sustenabilă"

GALERIE
iasi
 • iasi
- +

Municipiul Iaşi este primul oraş din România care a primit Certificatul de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice în conformitate cu sistemul European Energy Award, înmânarea distincţiei fiind făcută în cadrul unei ceremonii la care a participat şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Primarul Mihai Chirica a declarat că acest Certificat de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice este acordat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveţia sub numele de Energiestadt.

"Astăzi suntem aici pentru a participa la un eveniment legat de durabilitate. Au fost câteva motive principale pentru care mi-am dorit să fiu prezent aici la înmânarea acestui titlu european Primăriei Iaşi. Primul motiv este că Secretariatul Internaţional pentru acordarea acestui premiu se află în Elveţia, al doilea motiv este că a doua tranşă a contribuţiei elveţiene va facilita implementarea acestui premiu în România. Am susţinut cu fonduri elveţiene implementarea de planuri de acţiune pentru durabilitate. Felicităm municipalitatea ieşeană pentru că reuşit să parcurgă toţi paşii necesari pentru a fi declarată cel mai durabil oraş. De asemenea, doresc să vă felicit pentru semnarea convenţiei primarilor la nivel european, care înseamnă reducerea cu 25% a consumurilor energetice, şi cu 25% îmbunătăţirea eficienţei. Acest premiu este desemnat oraşului care este denumit "oraş energie". În 1991 un oraş elveţian a primit acest premiu de oraş energie. De atunci 461 de oraşe din Elveţia au primit acest premiu, iar 60% din populaţia elveţiană trăieşte în oraşe eficiente energetic. Considerăm că este foarte normal ca schimbul de bune practici să aibă loc între Elveţia şi România şi în acest domeniu al eficienţei energetice a oraşelor. În anii 70 oraşe eficiente energetic era o ficţiune, în anii 90 a devenit o viziune, în 2021 vedem că în Iaşi a devenit o realitate. Sunt convins că în viitor va deveni o necesitate. Nu am nicio îndoială că această cale aleasă este o necesitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.

Oficialul a avut şi o întrevedere cu primarul Iaşiului, ocazie cu care au fost prezentate un scurt bilanţ al cooperărilor cu ambasada şi proiecte de viitor.

"Este o mare bucurie, e un moment important să fiu aici la Iaşi. Plimbându-mă astăzi pe străzile din Iaşi am văzut schimbări în bine în acest oraş minunat. Am avut azi deja discuţii foarte fructuoase despre numeroasele cooperări dintre Elveţia şi Iaşi din trecut, şi am discutat de asemenea şi despre viitoarele colaborări. Pentru noi este important ca pe baza acestei contribuţii elveţiene această colaborare să continue pentru că suntem convinşi că naţiunile noastre vor creşte mai puternice cu cât vom lucra împreună. Scopul nostru este să reducem disparităţile şi inechităţile sociale. A doua parte de finanţare a contribuţiei elveţiene a fost aprobată în Parlament în decembrie 2019 şi va începe să fie implementat imediat ce condiţiile o vor permite. Între timp scopul nostru este să identificăm domenii în care această contribuţie elveţiană să fie direcţionată. Au fost deja domenii în care am colaborat excelent: domeniul sănătăţii, al transportului public şi al energiei", a mai spus, în timpul conferinţei de presă, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.

Prin Programul de Cooperare Elveţia - România, care şi-a propus să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finanţat proiectul "Instituţionalizarea European Energy Award în România", o schemă de certificare recunoscută la nivel European. Totodată, prin programul European CoME EASY s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităţilor. Ambele proiecte au fost dezvoltate de către Romania Green Building Council.

"Iaşul este primul municipiu din România care a devenit comunitate sustenabilă. De ce Iaşul? Pentru noi a contat foarte mult efortul pe care l-a făcut în ultimii ani ca să iasă dintr-o zonă de umbră, sau de zona aceasta de Moldova din care toată lumea pleacă. Se aduc aceste companii străine. Deci e un efort şi din partea mediului privat care a făcut să se schimbe situaţia Iaşului să devină atractiv şi să dea o şansă tineretului şi să rămână aici să îşi găsească un job din care să câştige decent şi să nu mai plece în străinătate", a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi şi, totodată, preşedintele Romanian Green Building Council (RoGBC) Transilvania.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.