Iaşul, punct de pornire într-un pelerinaj de 4.500 de kilometri, vechi din Evul Mediu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul, punct de pornire într-un pelerinaj de 4.500 de kilometri, vechi din Evul Mediu

GALERIE
El Camino de Santiago
  • El Camino de Santiago
- +

Iaşul este pus pe harta unuia dintre cele mai lungi pelerinaje din lume: El Camino de Santiago, un drum milenar, străbătut de 150.000 de pelerini de pe tot globul, pe jos, care se desfăşoară de sute de ani, încă din Evul Mediu. Traseele către Santiago de Compostela, Spania, au puncte de pornire în toată Europa apuseană şi centrală, iar varianta sa moldavă începe din nou, după mulţi ani, de la Iaşi, străbătând judeţele Iaşi, Neamţ şi Bacău, trecând Carpaţii prin pasul Oituz. 

Chiar Papa Francisc a pus prima bornă pentru acest traseu în urma vizitei sale istorice din luna iunie. Astfel, în acestă perioadă, Asociaţia Creştin-Umanitară „Slujeşte Viaţa“, alături de nouă parteneri, printre care şi şcoli şi licee din Iaşi, desfăşoară un proiect „Punem Iaşul pe harta Camino“, în care are loc şi un seminar, dar prin care s-a readus în atenţie acest pelerinaj. Astfel, sâmbătă, din faţa Palatului Culturii au pornit primii 110 pelerini într-un pelerinaj intitulat „Camino de Iaşi“, care s-a încheiat în faţa Grădinii Botanice.

De acolo, unii pelerini au pornit pe jos până la ieşirea din Iaşi. „Aniver­sarea celor trei decenii de existenţă a primului Itinerar Cultural European din anul 2017 a permis actualizarea acestei hărţi, cu sensibil mai multe rute de pelerinaj (redescoperite şi reactivate), între ele incluzând şi drumuri care în Evul Mediu erau folosite de pelerini din spaţiul actual românesc“, au precizat organizatorii. Iaşul se află la 4.500 de kilometri de Santiago de Compostela şi reprezintă extremitatea estică a reţeleui celui mai important pelerinaj cultural european. Prin Iaşi, pelerinajul trece prin localităţile: Valea Lupului, Leţcani, Banu, Podu Iloaiei, Buda, Sârca, Mădârjeşti, Bălţaţi, Războieni, Târgu Frumos, Buznea, Strunga, Hăbăşeşti, Brătuleşti, Hanul Trei Iazuri, Miclăuşeni, Mirceşti, intrând în judeţul Neamţ prin localitatea Iugani, apoi Gherăeşti. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.