Iașul pus pe locul 27 de Guvernul PNL (p)

duminică, 20 decembrie 2020, 17:39
3 MIN
 Iașul pus pe locul 27 de Guvernul PNL (p)

Maricel Popa: Liberalii nu au înțeles nimic din mesajul transmis de români la alegerile din 6 decembrie. Iașul merită cu mult mai mult! Alocarea fondurilor publice pe criterii politice trebuie să înceteze!
 

Liberalii și-au dat arama pe față. Promisiunile din campania electorală au fost uitate imediat după alegeri. Ultima Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat fonduri către autorităție locale plasează Iașul în ultima treime a județelor, din punct de vedere al banilor alocați pentru fiecare locuitor. Am luat în calcul sumele distribuite de la nivel central către comunitățile locale pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, anexa 1. Prin HG 1.100/17 decembrie 2020 au fost alocate și sume în vederea asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020, sume cu destinație precisă pentru sistemul de asistență socială.

”Ca sumă, județul nostru este pe locul 17, deși, de departe Iașul este cel mai important județ al țării, cu o populație care se apropie de un milion de locuitori. Iașul a primit 20,4 milioane lei, în condițiile în care județul Bihor a primit mai mult decât dublu, aproape 45 milioane lei. Încă o dată, demagogia penelistă este dusă la cel mai înalt rang. Deși liderii PNL Iași trâmbițează peste tot că vor aduce bani în județ, adevărul este că după ce s-au văzut cu sacii în căruță nu le mai pasă de nimic. Au aruncat o mulțime de promisiuni în campaniile electorale din acest an, dar cred că oamenii au înțeles deja că promisiunile liberale nu fac nici doi bani. Mai grav este că, dacă luăm în calcul populația fiecărui județ, alocarea pe locuitor plasează Iașul abia pe locul 27 la nivel național, cu o sumă de 21,3 lei/locuitor. Asta este grija liderilor PNL pentru comunitățile din județul nostru, locul 1 ca populație, locul 27 ca alocare financiară”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Cele mai mari sume pe fiecare locuitor au fost alocate de liberali pentru județele Giurgiu – 116 lei/locuitor, Teleorman – 97 lei/locuitor, Harghita – 90 lei/locuitor, Sălaj – 88 lei/locuitor, Caraș Severin – 86 lei/locuitor, Mehedinți – 86 lei/locuitor, Covasna – 82 lei/locuitor, Bihor – 72 lei/locuitor, Ilfov – 70 lei/locuitor, Satu Mare – 67 lei/locuitor. 

Ceea ce face ca alocarea financiară să fie și mai revoltătoare este însă modul în care banii au fost distribuiți în interiorul județului. Astfel, comunitățile locale care au ales la conducere un primar PSD au primit sume infime, total insuficiente sau, pur și simplu, nu au primit fonduri .

”Mă uit pe anexele acestei Hotărâri de Guvern și nu îmi vine să cred cât de evident este. Nimeni nu a mai făcut o astfel de distribuire de fonduri pe criterii strict politice. Guvernanții ar trebui să înțeleagă că și în comunele conduse de primari PSD trăiesc români. Și ei au nevoie de servicii publice, de acces la sistemul de sănătate, au drumuri care necesită reparații, au investiții pentru care au nevoie de fonduri. Liberalii nu au înțeles nimic din mesajul transmis de români la alegerile din 6 decembrie. Avem, la Iași, sute de mii de oameni care trăiesc în comune conduse de primari PSD. Ce le pot spune liberalii acestor oameni acum, în prag de sărbători? De ce sunt ignorați de Guvern? Ei nu au dreptul la un trai normal? Să nu uităm că și în decembrie anul trecut aceeași liberali au alocat fonduri doar către unele comunități locale, conduse de în principal de primari PNL. Nu este normal ca o astfel de politică să fie continuată”, a precizat Popa. 

Mai multe date, AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii