Iaşul, recunoscut ca iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul, recunoscut ca iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989?

GALERIE
Iasi Revolutie
  • Iasi Revolutie
- +

Parlamentarii ALDE Varujan Vosganian şi Ion Hadârcă au depus la Senat, un proiect de lege pentru recunoaşterea oraşului Iaşi ca iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989. Proiectul prevede celebrarea zilei de 14 decembrie pentru începutul Revoluţiei Române de la Iaşi.

„Evenimentele care au condus nemijlocit la căderea regimului comunistp-ceauşist şi la căderea dictatorului au început în două locuri şi la dpuă date diferite. Primul s-a desfăşurat ăe 14 decembrie, la Iaşi. Chiar dacă a eşuat, ca urmare a măsurilor luate de către autorităţi, manifestaţia, conţinutul -Chemării- şi al manifestelor, precum şi întteaga activitate a liderilor Frontului Popular Român, reliefează atitudinea anticomunistă şi anticeauşistă a ieşenilor şi se constituie în acţiuni care au precedat revolta timişorenilor din 16 decembrie 1989. Recunoaşterea calităţii de iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989 este un act de restabilitate a adevărului istoric şi de dreaptă judecată pentru oraşul Iaşi”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, propunerea prevede „recunoaşterea oraşului Iaşi drept iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989”, potrivit articolului 1. De asemenea, este instituită „data de 14 decembrie, prin care se celebrează, anual, începutul Revoluţiei Române la Iaşi”. În acest context, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, autorităţile publice locale, instituţiile de cultură şi învăţământ organizează evenimente dedicate zilei de 14 decembrie şi oraşului Iaşi, iniţiator al Revoluţiei Române din decembrie 1989. Propunerea legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.