Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul se menţine pe locul 2 la nivel naţional la noi infectări. Crește numărul ”focarelor de familie”

GALERIE
infectari covid azi
  • infectari covid azi
- +

Iaşul conduce după Bucureşti topul numărului de noi cofirmaţi zilnic. Ieri, Institutul Naţional de Sanatate Publică raporta pentru judeţul nostru 55 de persoane depistate pozitiv în urma testării, în ultimele 24 de ore. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) atrage atenţia că există un posibil focar la Spitalul „Sfântul Sava”, dar şi asupra faptului că tot mai multe infectări vin în urma concediilor petrecute de ieşeni prin alte colţuri ale ţării.

 

Iaşul este din nou prezent şi în topul săptămânal al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 34% din totalul cazurilor de COVID-19 din a 33-a săptămână de la începutul pandemiei s-au înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Iaşi, Bihor şi Timiş. 30,9% din totalul deceselor au fost înregistrate în Capitală, Bihor, Argeş, Buzău şi Iaşi. De asemenea, potrivit CNSCBT, s-a înregistrat un trend ascendent în nouă judeţe: Alba, Botoşani, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Satu Mare, Sălaj, Teleorman şi Tulcea. 79,8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59,7% din decese au fost la bărbaţi. 94,8% din toţi cei decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Cele mai multe îmbolnăviri (23%) au fost la categoria de vârstă 40-49 de ani, urmată de categoria 50-59 de ani (21%), arată aceleaşi date.

Grupele de vârstă cel mai puţin afectate de SARS-COV-2 rămân 0-9 ani (2,5%), 10-19 ani (4%), peste 80 de ani (aproape 6%), 70-79 ani (7,5%), 20-29 ani (8%). Cele mai multe decese pe categorii de vârstă au fost întâlnite la categoriile 70-79 şi 60-69 de ani, De asemenea, analiza deceselor până la 23 august arată că persoanele cu vârste cuprinse între 70-79 ani, 60-69 ani şi peste 80 de ani sunt cele mai afectate: aproximativ 29% (70-79 ani), 27% (60-69 ani) şi 23% (peste 80 de ani). Grupa de vârstă 50-59 ani are un procent de decese de aproximativ 13%, în timp ce persoanele din categoria 40-49 ani au un procent de mortalitate de 5,5%. Procentele de mortalitate corespunzătoare grupelor de vârstă 20-29 de ani (1%) şi 30-39 de ani (circa 2%) erau, la 23 august, sub 5%. Dincolo de tabloul schiţat de CNSCBT, spitalele Covid şi suport Covid din Iaşi sunt în continuare aproape arhipline. “Este de remarcat faptul că formele uşoare şi chiar asimptomaticii refuză să se externeze după 48 de ore, fie din cauză că angajatorul solicită unul sau chiar două teste PCR negative la revenirea în câmpul muncii, fie că nu vor să îşi pună în pericol familia”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Infectaţi şi la Spitalul CFR şi la Spitalul Sfântul Sava

Conducerea DSP Iaşi a reiterat faptul că se remarcă o creştere a numărului de „focare de familie” , care fie care s-au infectat în acelaşi timp, petrecând vacanţa împreună, fie unul dintre membri a adus virusul acasă. Şi la Spitalul CFR, de exemplu dintre cei şase angajaţi depistaţi pozitiv cu SARS COV 2, trei, care sunt angajaţi TESA, fac parte din aceeaşi familie. “Şase angajaţi avem. Toţi sunt izolaţi, nu au existat cazuri după aceste confirmări şi am luat măsurile care se cuvin”, a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR. Referitor la infectările în rândul personalului medical, de menţionat este faptul că la nivel naţional, unul din 18 din infectaţi cu SARS COV 2 este salariat din reţeua sanitară.

De altfel, ieri, un nou focar a apărut la o unitate medicală din Iaşi. De data aceasta este vorba despre Spitalul „Sfântul Sava”, una dintre puţinele instituţii din reţeaua sanitară ieşeană în care virusul SAR – COV-2 nu pătrunsese până acum. Potrivit comunicatului trimis de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) este vorba despre nouă beneficiari şi şase angajaţi ai unităţii medicale, care au fost confirmaţi la testul RT-PCR. Drept urmare conducerea instituţiei împreună cu DSP Iaşi a dispus luarea unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului în spital. “Beneficiarii pozitivi au fost izolaţi. De asemenea, aceştia sunt supravegheaţi permanent de personal dedicat. Personalul pozitiv asimptomatic şi contacţii direcţi au fost izolaţi la domiciliu”, a transmis conducerea DSP Iaşi.

În paralel cu DSP, conducerea Spitalului Sfântul Sava a demarat o anchetă internă proprie pentru a elimina posibilitatea extinderii numărului persoanelor infectate, a decis testarea RT-PCR, acolo unde este cazul, şi verificarea aplicabilităţii tuturor măsurilor şi protocoalelor medicale privind prevenţia infectării cu SARS COV-2. Red Hospital SRL – Spitalul „Sfântul Sava” face parte din una dintre cele mai importante reţele sanitare private din Iaşi, aceasta incluzând şi Centrul Medical „Recumedis” Iaşi şi Centrul Rezidenţial „Sf. Anton” Iaşi şi RECUMEDIS SRL – Cabinet de medicina Muncii şi Laborator de Analize Medicale. Potrivit conducerii reţelei sanitare amintite, încă de pe 15 martie, de la începutul pandemiei, în cadrul instiuţiilor coordonate s-au luat o serie de măsuri tocmai pentru a preveni apariţia unui focar de COVID 19. „Printre măsurile luate până acum amintim de interzicerea vizitelor în spital a aparţinătorilor pacienţilor internaţi în secţiile unitaţii noastre, constituirea triajului emidemiologic, evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute, dezinfectarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţii pe bază de clor sau alcool, instruirea angajaţilor privind normele restrictive şi de igienă specifică, implementarea procedurilor operaţionale, a instrucţiunilor şi normelor impuse de Direcţia de Sănătate Publică şi alte autorităţi competente precum şi limitarea deplasărilor la cele strict necesare. De asemenea, în perioada 18 martie – 1 mai a.c. am decis suspendarea activităţii Centrului de recuperare medicala şi balneofizioterapie „Recumedis”  începând cu data de 18 martie 2020, până la data de 01 mai 2020”, a precizat conducerea reţelei sanitare amintite.

De precizat este faptul că, la Spitalul “Sfântul Sava” , de la începutul pandemiei, una dintre condiţiile de internare a beneficiarilor la Îngrijiri Paleative este rezultatul negativ la testarea RT-PCR. Referitor la rata de infectare în rândul angajaţilor din unităţilor sanitare ieşene, de la începutul pandemiei şi până acum, potrivit datelor oferite de Federaţia Solidaritatea Sanitară, au fost confirmate 161 de cazuri. Rata de infectare în rândul personalului medical este de 6%, iar 10 unităţi medicale din judeţ au fost afectate de infecţia cu SARS-Cov-2. Pe primul loc, teoretic, se află Spitalul Municipal Paşcani cu 35 de cazuri, pe locul al doilea Spitalul Clinic de Neurochirurgie Nicolae Oblu cu 24 de cazuri şi pe locul trei Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” cu 21 de cazuri. La capitolul unităţi medicale private, Federaţia Solidaritatea Sanitară menţiona până înainte de posibilul focar de la Spitalul “Sfântul Sava”, şapte cazuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri