Chirica: Iașul se va împrumuta mai ieftin decât Guvernul României. BRD este banca ce va oferi „Creditul Stadion”

miercuri, 29 mai 2024, 03:45
2 MIN
 Chirica: Iașul se va împrumuta mai ieftin decât Guvernul României. BRD este banca ce va oferi „Creditul Stadion”

Primăria Iași va împrumuta 150 de milioane lei la Banca Română de Dezvoltare (BRD). Această instituție financiară și-a adjudecat licitația organizată de municipalitate. Prima tranșă va fi de 100 de milioane lei, iar principala investiție pe care vrea să o facă Primăria constă în construirea unui nou stadion în zona Cicoarei.

„Împrumutul este la o dobândă subunitară, și chiar sub 0,5, cu ROBOR la 6 luni, cu perioadă de grație și fără a crește nivelul de îndatorare mai mare de 10 unități procentuale. Este unul dintre cele mai bune credite pe care le-am luat, alături de cel pe care l-am coordonat și la BERD sau celelalte, de la BCR, Transilvania și Raiffeisen. Practic, am reușit, de fiecare dată, să scoatem tot ce este mai bun din piața bancară și, credem noi, niște împrumuturi mult mai bune decât a luat statul român în momentul de față”, a susținut ieri primarul Mihai Chirica.

La procedura organizată de Primăria Iași pentru creditul de 150 milioane lei au mai participat Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank. Banii vor fi cheltuiți pentru demararea construirii stadionului din șes Bahlui (100 milioane lei), modernizarea bld. Poitiers (30 milioane lei) și șos. Bucium (20 milioane lei). În cazul stadionului, propus pentru zona Cicoarei, suma necesară este de patru ori mai mare, dar municipalitatea speră să atragă și alte resurse financiare, de la bugetul local sau cel de stat.

Potrivit primarului, intenția municipalității este de a lansa licitația de lucrări până la finalul acestui an astfel încât execuția să înceapă la jumătatea anului viitor, iar stadionul să fie gata „în 2 ani”.

În campania electorală din anul 2020, primarul Chirica declara că stadionul este un obiectiv care poate fi realizat într-un orizont de timp de 4 ani, solicitat, la vremea respectivă, să nominalizeze un proiect major pe care să și-l asume că-l începe și finalizează pe perioada actualului mandat. De la acel moment au trecut aproape 4 ani, iar ideea începerii lucrărilor la un nou stadion cu bani împrumutați a fost inițiată cu puțin timp înainte de actuala campanie electorală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii