Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
A face comparaţie pe domeniul sportiv între cele două mari metropole culturale este aproape un non-sens, iar şansele de a reduce ecartul sunt utopice, întrucât Clujul n-are de gând să se oprească.
Dulcele Târg şi Heidelbergul de Transilvania, două borne care fac cinste, cel puţin pe acest palier, spiritualităţii româneşti. Două oraşe mari, frumoase, de aproximativ acelaşi calibru. Chiar şi statisticile demografice oscilează, când Iaşul, când Clujul trecând în faţă. Fiecare dintre aceste două oraşe are specificităţi aparte, unele ardeleneşti, altele moldoveneşti şi toţi cei care le vizitează le admiră, mult peste măsura medie cu care este admirată România în genere.
Pe partea sportivă, echilibrul s-a stricat ca limpezimea luciului de baltă perturbat de o lovitură de bâtă. Ne uităm cu jind la Cluj, unii mai suferim şi nici realitatea că oraşul lui Blaga surclasează însăşi capitala MITICĂ, nu ne poate consola. În primul rând trebuie să spunem că şi prin anii '80-'90, când la Iaşi se făcea performanţă sportivă mai mult sau mai puţin strălucitoare la mai toate disciplinele importante, Clujul era peste. Oricât am vorbi de Politehnica regretatului Costel Moscalu, nu o putem compara cu Universitatea lui Ghiţă Mureşan, Marcel Ţenter, Bruno Roşnafschi. Echipa de fotbal „U” n-a avut niciun titlu naţional, dar a câştigat o Cupă şi a jucat vreo două finale, mai mult decât acele locuri VI şi patru semifinale ale Politehnicii. Excepţia a fost Penicilina, care şi-a dat şi ea obştescul sfârşit, asasinată de sponsorul care i-a dat viaţă şi a întreţinut-o un car de vreme: Antibiotice. Sub privirile indiferente ale autorităţilor. În noua eră, post 1990, am rămas nu numai în urma Clujului, ci şi a megieşilor din Bacău, iar în materie de „regele fotbalul” ne umilea şi Vasluiului.
Revenind la actualitate: Clujul are un primar din 2004, cu un mandat întrerupt vreme de patru ani cât Emil Boc a fost premier. Un premier mediocru, mai mult un executant al ordinelor de la „împărăţie”. Ca edil, Emil Boc este considerat unul dintre cei mai buni primari ai României post-decembriste, iar în materie de sport, hotărât cel mai bun. Calitate care vine din pasiune, fiindcă nu găseşti prea mulţi edili în Românica să vină să bată toba pentru România la competiţiile internaţionale. Ce-i drept, Mihai Chirica, primar de Roznovanu din 2015 (cu un an de interimat) (n.r.-intre 2012 si 2015 a fost viceprimar), nu prea are la ce competiţii să vină. Cu ceva ani în urmă, când aveam echipe de Ligă Naţională la baschet, preşedintele Federaţiei, Carmen Tocală se ruga de noi să punem parchet la sală, pentru a organiza turnee naţionale. La rugby, naţionala a jucat câteva meciuri până când fostul edil s-a supărat că rugbiştii îi strică gazonaşul pentru fotbal.
Să trecem la nişte cifre plictisitoare. Consiliul napocan alocă 9 milioane de lei sportului, consiliul ieşean numai opt. Nu-i mare diferenţă. La Cluj, peste 50 de grupări sportive primesc finanţare publică, din care FC Universitatea 3,1 milioane, CS „U”, 2,415, iar „U” Banca Transilvania, cam 1,4 milioane de lei. Chiar şi CFR Cluj, club de fotbal privat până în măduva oaselor, ia 81,5 mii lei. La Iaşi, cele opt milioane înseamnă 6,75 pentru fotbal şi 1,5 pentru restul, din care 500.000 pentru rugby, 300.000 pentru baschet şi 450.000 pentru fotbal feminin, febleţea primărească. Banii pentru fotbal se scurgeau cu ţârâita, încă înainte de a veni „bucuria” de la Selymes. La Cluj, mai toate sporturile au parteneriate cu privatul, la noi toate stau cu mâna întinsă. Clujul are o mândreţe de stadion de 30.200 de locuri (Cluj Arena), plus stadionul din Gruia (22.100) şi Sala UBT (10000 locuri). La noi, bietul stadion de 12.500 de locuri şi biata sală unde a învăţat săracul Costel meserie de-abia se ţin, iar promisiuni cu doamne, domniţe şi inimioare fac valuri în anii bisecţi.
Cât despre competiţii, situaţia este cunoscută. Clujul a organizat competiţii europene de gimnastică, baschet, volei, atletism, tenis de masă, plus două turnee atractive WTA, partide de Fed Cup şi Cupa Davis. Iaşul se mândreşte cu un turneuţ ATP cu sponsorizare, pompos numit „cel mai tare din Balcani” (faceţi comparaţie chiar şi cu cel de la Sibiu şi veţi vedea diferenţa). Se vorbeşte de un turneu WTA 125, la care, neîndoios, ieşeanca Andreea Prisăcariu va fi printre capii de serie.
Ce ne mai rămâne? Să batem din palme şi să admirăm Clujul, capitala sportului românesc? Să alegem o conducere locală, iubitoare de sport, care să alerge după metropola ardeleană? Asta ar fi minunat, dar Clujul nu stă pe loc!
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.