Iașul, sprijinit de Comisia Europeană pentru a deveni „Smart City”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

COMUNICAT DE PRESA

Iașul, sprijinit de Comisia Europeană pentru a deveni „Smart City”

GALERIE
smart city
  • smart city
- +

Comisia Europeană a selectat 15 orașe, printre care și Municipiul Iași, pentru a le acorda consultanță și coaching la un nivel înalt cu experți locali și internaționali pentru a le ajuta să dezvolte și să pună în aplicare planuri strategice care vizează creșterea economică și bunăstarea socială. Este vorba despre programul The Digital Cities Challenge, despre care mai multe informații sunt disponibile aici: http://www.digitallytransformyourregion.eu/. Alături de Iași, în acest program au mai fost selectate până acum orașe ca Granada (Spania), L’Aquila (Italia), Patras și Thessaloniki (Grecia), Ventspils (Letonia) etc.

Astfel, Municipiul Iași va primi un set de servicii de consultanță personalizat, pe toată durata programului, de 14 - 18 luni, constând în:

•        consultanță și sprijin specializat de la experți care vor cunoaște orașul nostru, provocările actuale și ambițiile viitoare;

•        accesarea instrumentelor care ne vor permite să aflăm exact în ce etapă a maturității digitale se află Iașul;

•        acces la sesiuni unice și inovatoare de instruire și consolidare a capacităților pentru factorii implicați în dezvoltarea digitală a orașului;

•        dialogul cu alte orașe din Europa care s-au angajat sau sunt în curs de a se angaja în aceeași provocare, pentru a face schimb de idei, experiențe și bune practici

•        accesul la rețele și platforme europene.

La finalul programului, Municipiul Iași va avea:

•        strategie și un plan de acțiune pentru trecerea la transformarea digitală, care vor include măsuri concrete, realizabile și măsurabile care vor fi întreprinse pe termen scurt, mediu și lung;

•        o comunitate de actori locali care doresc să se implice în procesul de transformare digitală;

•        expunerea la nivel european și un angajament ferm față de puterea transformatoare a digitalizării;

•        o rețea de parteneri europeni care să poată oferi asistență reciprocă și consultanță în viitor.

În context, în data de 22 martie 2018, Municipiul Iași va fi gazda primei Conferințe Naționale „Smart City”, coordonate de Marius Bostan, fostul Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia. Conferința se va axa pe dialogul dintre administrațiile locale din Regiunea de Nord-Est, dar vor avea ca invitați toate primăriile din România, dezvoltatorii de soluții SMART, finanțatori pentru proiecte SMART, instituții de interes public etc.

Subiectele dezbătute vor fi din domeniile:

1.      infrastructură energetică: utilizare eficientă a energiei, soluții verzi pentru producerea energiei, soluții de stocare a excedentului, iluminat public inteligent;

2.      managementul inteligent al apei: telecontorizare, eliminarea pierderilor, tarifarea secvențială, interconectarea rețelelor de distribuție a apei;

3.      parcare inteligentă, monitorizarea și fluidizarea traficului, reducerea duratei de deplasare;

4.      monitorizarea mediului: aer, apă, reziduuri, fonic-sonor, meteo;

5.      managementul inteligent al deșeurilor;

6.      sisteme de transport inteligente;

7.      infrastructura de comunicații;

8.      siguranța publică;

9.      educație și turism inteligent, e-Sănătate, administrație publică inteligentă;

10.    smart local business;

11.    unificarea datelor;

12.    Wi-Fi public, Wi-Fi în mijloace de transport, școli, spații publice;

13.    crearea unui ecosistem antreprenorial;

14.    securitate cibernetică.

Dorința conducerii Primăriei Municipiului Iași este aceea ca anul 2018 să nu marcheze doar celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire, ci și un nou început într-o nouă eră, cea a orașelor digitizate, devenind un reper pe harta orașelor europene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.