anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

IAŞUL SUB ASEDIU - Încă 110 cazuri noi, record absolut. Cum evoluează situaţia în focare?

GALERIE
covid Iasi
  • covid Iasi
- +

Iaşul continuă să se plaseze ca judeţ în zona de vulnerabilitate ridicată, în ceea ce priveşte indicatorul cantitativ al capacitaţii sistemului de răspuns, calculat în baza ratei de incidenţă, a numărului de focare, a ratei de transmitere şi a gradului de ocupare a paturilor din secţiile Covid 19 si secţiile ATI, alături de judeţele Suceava, Bacău, Prahova, Cluj, Alba şi Bihor. 

Ieri, la Iaşi a fost înregistrat un nou record negativ, după ce 110 persoane au fost raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus. Iaşul conduce şi în topul persoanelor reconfirmate cu COVID 19, fiind raportate 41 de astfel de cazuri. În aceste condiţii, spitalele COVID şi cele de suport au ajuns la capacitate maximă. Unul dintre motivele care au dus la creşterea numărului de cazuri sunt focarele fie deja existente în anumite instituţii unde alţi angajaţi au fost confirmaţi pozittiv în urma testării, fie focare noi.

Şapte cazuri la Spitalul „Sf. Maria“

Un nou focar de coronavirus a fost depistat la un spital ieşean, fiind vorba despre şapte angajaţi ai Spitalului de Copii „Sf. Maria“, din Clinicile Chirurgie Pediatrică I şi II. Primul caz pozitiv a fost depistat, conform conducerii unităţii, pe data de 7 septembrie, ulterior apărând şi alte cazuri în rândul asistentelor medicale din cele două secţii. Doar trei dintre acestea prezintă simptome, celelalte persoane fiind asimptomatice. Reprezentanţii spitalului spun că până acum s-au efectuat teste la 45 de angajaţi, şi încă se aşteaptă rezultatele de la o parte dintre acestea. Conform Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, cazurile confirmate au fost izolate, restul personalului medical este monitorizat, iar intervenţiile chirurgicale sunt etapizate.

Activitatea din cele două secţii nu a putut fi sistată, având în vedere că aici ajung copii din toată Moldova, fiind rezolvate acum doar cazurile urgente. „Au fost oprite internările celor cronici şi se internează strict urgenţele, pentru a limita numărul de pacienţi, saloanele au fost dezinfectate, iar personalul rămas este cel care a ieşit negativ la testare. Nu putem închide secţia, fiind singura secţie care asigură tratarea cazurilor dificile din Moldova. Intervenţiile se fac în Blocul Operator, unde intră alt personal medical“, a precizat dr. Cătălina Ionescu, director medical al Spitalului de Copii. În Clinicile de Chirurgie Pediatrică I şi II ajung copii care reprezintă urgenţe chirurgicale, cu patologii respiratorii maformative, hepatologice, digestive, urologice, dar şi cu patologie tumorală

30 de cazuri de la „Sf. Sava“ au devenit negative

DSP a mai anunţat că au fost actualizate datele privind alte focare existente deja. Astfel, la Spitalul „Sf. Sava“ Iaşi , în perioada 9 - 11 septembrie au fost efectuate retestări atât la personal cât şi la beneficiari. La aceste retestări, 11 salariaţi şi 19 beneficiari s-au negativat. Până pe 14 septembrie, în unitatea medicală mai erau pozitivi 19 salariaţi şi 50 de beneficiari.

De asemenea, la Institutul Regional de Oncologie, Secţia de Îngrijiri Paliative, a fost testat întreg personalul secţiei şi beneficiarii, în prezent existând în secţie patru pacienţi, toţi negativi. În focarul iniţial au existat 26 de cazuri. La Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iaşi - După testarea din data de 15 septembrie au mai fost confirmaţi şapte pacienţi pozitivi. (31 de cazuri pozitive în focarul iniţial). De asemenea, Centrul de Servicii Sociale „C.A. Rosetti“ Iaşi, la ultima retestare au mai fost depistaţi pozitivi 5 beneficiari. În prezent, există în centru 22 de beneficiari şi un salariat cu test pozitiv (69 de cazuri în focarul iniţial). (Silvia CRAUS, Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.