Iaşul, uitat complet de Ziua Unirii. Nici un lider naţional important nu vine azi în târg
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iaşul, uitat complet de Ziua Unirii. Nici un lider naţional important nu vine azi în târg

GALERIE
ziua unirii la iasi
  • ziua unirii la iasi
- +

Anul trecut, trei din primii patru oameni în stat - Klaus Iohannis, Valeriu Zgonea şi Dacian Cioloş - erau prezenţi la Iaşi, la manifestările legate de aniversarea Unirii. Astăzi, cele mai notorii prezenţe de la Bucureşti sunt doi miniştri: al Apărării şi al Culturii. Manifestările se vor desfăşura însă la fel ca în anii trecuţi, ieşenii fiind aşteptaţi să se prindă în horă. Care este programul zilei de astăzi

În ciuda faptului că nu va veni la Iaşi niciun lider marcant de la nivel naţional, mii de ieşeni sunt aşteptaţi astăzi în Piaţa Unirii cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestările din 24 ianuarie vor începe, ca de obicei, în Piaţa Unirii la ora 10.00 cu un concert folcloric, artiştii contractaţi de municipalitate fiind Daniela Condurache, Ion Paladi, Petrică Mâţu Stoian şi Cristian Pomohaci.

În intervalul 11.00 -12.00 va fi susţinut un ceremonial religios, oficialităţile vor ţine alocuţiuni, vor fi depuse coroane de flori şi va avea loc o paradă militară. Ulterior, până la ora 13.00, va fi reluat concertul folcloric cu Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Nicuşor Iordan, Niculina Stoican şi Gheorghe Turda.

Totodată, la ora 12.30, tot în Piaţa Unirii va fi oferită o masă populară, respectiv plăcinte. Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, între orele 8.00 - 14.00 va fi închisă circulaţia pe bd. Ştefan cel Mare, pe str. 14 Decembrie 1989 şi pe tronsonul de la intersecţia str. Muzicescu - Arcu până în Piaţa Unirii. Inclusiv circulaţia tramvaielor va fi oprită, mijloacele de transport cu traseu prin Piaţa Unirii (traseele 1, 3, 7, 8, 9 şi 13 ) urmând a întoarce în rondul din Tg Cucu, în timp ce tramvaiul 6 va circula pe traseul Dacia - str. Arcu - Billa - Gară - Dacia, iar autobuzele de pe traseul 36 va circula pe itinerarul Dacia - Gară - str. Arcu - str. Muzicescu - Copou. 

Primarul Mihai Chirica a declarat aseară că Guvernul va fi reprezentat de cel puţin doi mi­niştri: Gabriel-Beniamin Leş (Apărare) şi Ioan Vul­pescu (Cultură). De asemenea, la Iaşi ar mai putea ajunge ministrul Sănătăţii, Florian Dorel Bodog, care însă nu confirmase până aseară so­sirea. Din Republica Moldova va veni la Iaşi mi­nistrul Culturii Monica Babuc. Administraţia Prezidenţială va fi reprezentată la nivel de consi­lier prezidenţial, întrucât preşedintele Klaus Iohannis se află la Strasbourg. 

În ultimii doi ani, scena Unirii de la Iași așa a arătat:

 24.01.2016: Trei din primii patru oameni în stat erau la Iaşi

24.01.2015

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.