anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Advertorial

Iașul, un oraș poluat de orgolii politice și vendete personale

GALERIE
Alexe_Mediu
  • Alexe_Mediu
- +

Agenția pentru Protecția Mediului Iași a avizat pozitiv planul de calitate a aerului pentru Municipiul Iași, plan aflat în dezbatere publică până pe data de 12 iulie, urmând a fi adoptat în sedința ordinară a lunii iulie a Consilului Local Iași. Trebuie precizat faptul că în ultimii 2 ani de zile, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a refuzat în mai multe rânduri avizarea acestui plan și l-a retrimis Primăriei Iași spre refacere/completare.

Deputatul ieșean Costel Alexe, vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, este direct interesat de acest subiect și în tot acest timp a purtat corespondență cu Ministerul Mediului, cu Guvernul, Ministerul Transporturilor și alte autorități centrale pentru soluționarea poluării din Municipiul Iași, respective urgentarea lucrărilor la Centura Iașului!

“Mult așteptatul plan de calitate al aerului, o obligație de serviciu pe care Mihai Chirica a neglijat-o din 2015 se dovedește a fi doar o nouă poveste fără conținut, împachetată cu fundiță roz, ce urmează a fi vândută ieșenilor drept o mare realizare.

Vă spun sincer, cele 220 de pagini sunt o literatură frumoasă, o îmbinare reușită între copy-paste din studiile specialiștilor din domeniul mediului și o transcriere a măsurilor privind calitea aerului ce trebuiau implementate și nu s-au implementat de s-a ajuns ca Iașul să fie în top 3 orașe poluate din Romania. Citind despre bună colaborare gratuită între primarul Mihai Chirica și Universitatea Cuza în materie de sondaje de opinie, vă garantez că la catedra de Geografie a Universității sunt reputați specialiști și studenți care ar fi putut concepe un plan mult mai bine structurat și la costuri semnificativ reduse.

Dincolo de analiza specialiștilor din domeniul mediului, trebuie remarcat faptul că încă o dată Mihai Chirica are o abordare individualistă, distructivă, iar războaiele pentru putere îl împiedică să colaboreze instituțional cu celelalte autorități locale și centrale.
Conform Ordinului nr.1206 din 11 august 2015, publicat în Monitorul Oficial nr 682/08.09.2015, Municipiul Iaşi se află la Anexa1, fiind necesară elaborarea unui plan de calitate al aerului, iar aglomerarea Iaşi se regăseşte la Anexa 2, fiind necesară elaborarea unui plan de menţinere a calităţii aerului, responsabiltiatea revenind Primăriei Iaşi, respectiv Consiliului Judeţean Iaşi.

Nu a existat o comunicare și o minimă conlucrare între Primăria Iași și Consiliul Județean Iași pe această temă, nu există o strategie comună privind protecția mediului și protejarea sănătății ieșenilor. Așa cum ne-au obișnuit în mandatul acesta, Mihai Chirica și Maricel Popa se luptă obsesiv pentru puterea politică și administrativă și utilizează toate pârghiile pentru a-și crea avantaje…de imagine, căci ieșenii nu trăiesc mai bine!

Un alt exemplu privind dezinteresul real și amatorismul cu care Mihai Chirica tratează poluarea din Iași este faptul că în cele 220 de pagini nu este pomenit Spitalul Regional de Urgențe, un proiect înghesuit în zona Moara de Vânt și care atrage automat un volum de trafic semnificativ. Deci poluare!

Cum să elaborezi un plan de calitate al aerului profesionist și să nu ții cont că acolo va fi o poluare extraordinară cât va dura perioada construcției, iar ulterior va fi un trafic regional imens? Să nu mai pomenim că domnul primar s-a angajat că va construi și căi noi de acces, deci alte șantiere deschise!

Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că forma planului de calitate a aerului  pe care Mihai Chirica ni-l supune atenției demonstrează clar că nu a existat un dialog real între Primăria Iași și autoritățile centrale: Guvern și Ministerul Transporturilor, căci informațiile în privința finalizării Variantei Ocolitoare a Municipiului Iași, Obiectiv 3: Selgros- Trei Fântâni-Barieră Tomești nu sunt corelate.
Într-o corespondență avută cu Ministerul Transporturilor în luna iunie 2018 mi se precizează clar că au fost aprobați de la bugetul de stat 149.000 lei cu TVA pentru demararea procedurilor de achiziție publică, contracte ce se preconizeaza a fi semnate până la finalul anului 2018.

De asemenea este menționat expres solicitarea că: “este necesar ca și organele locale, respectiv Primăria Municipiului Iași să își rezolve obligațiile asumate privind reabiltiarea rețelelor aferente străzilor din municipiu, pe traseul cărora se va realiza proiectul”.
În concluzie putem afirma că Mihai Chirica nu se dezice nici în al 12 lea ceas de principala sa meteahnă: fuga după imagine! A întocmit și propus acest plan doar pentru a scăpa de un “cartof fierbinte”, fără a colabora instituțional cu toate autoritățile locale și centrale care ar fi putut aduce serioase îmbunătățiri calității vieții ieșenilor!

Iașul merită mai mult și din păcate constatăm că ambițiile personale, dar mai ales orgoliile lui Mihai Chirica și Maricel Popa privează Iașul de la o dezvoltare durabilă!” a declarat deputatul Costel Alexe, vicepreședintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.