anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iașul va găzdui o conferință europeană de anvergură dedicată economiei sociale (P)

GALERIE
Cover conferinta economie socialaAngela Achitei, ADV Romania
 • Cover conferinta economie sociala
 • Angela Achitei, ADV Romania
- +

Joi, 13 mai 2021, Iașul va găzdui un eveniment european de anvergură dedicat economiei sociale. Conferința „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” este organizată de Fundația „Alături de Voi” România, împreună cu 25 de parteneri naționali și europeni. Organizatorii se așteaptă la o participare de peste 700 de persoane la nivel internațional si vă invită să vă înregistrați aici.

Iașul va fi, în această săptămână, gazda unui eveniment european de anvergură dedicat economiei sociale. Conferința „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” va fi organizată de Fundația „Alături de Voi” (ADV) România, alături de 25 de parteneri naționali și europeni. Evenimentul cuprinde 28 de teme de interes, prezentate de către speakeri de la nivelul Comisiei Europene, Parlament European, Guverne din România, Republica Moldova și Ucraina, rețele europene și naționale, precum și instituții financiare și de economie socială. Evenimentul organizat în format online, va fi transmis  joi, 13 mai 2021, începând cu ora 10.00, live pe pagina de Facebook a Fundației ”Alături de Voi” România.

Primul IFN dedicat întreprinderilor sociale

În cadrul conferinței vor fi prezentate detalii în premieră despre AFIN, prima instituție de finanțare non-bancară dedicată întreprinderilor sociale care se va autoriza anul acesta în România. Noua instituție, înființată în cadrul unui proiect european de către Fundația Alături de Voi România, în parteneriat cu Patria Credit IFN şi Federația Europeană a Băncilor Etice şi Alternative (FEBEA), va avea ca scop finanțarea afacerilor cu impact social din România. Noul IFN va fi dedicat în exclusivitate sectorului de economie socială, iar din acționariatul acestora vor face parte antreprenori sociali, companii business, instituții financiare, consultanți în domeniu și orice entitate / persoană care poate aduce plus valoare.

„Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care o au întreprinderile sociale de a avea acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerii. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu deținem o entitate specializată în creditarea întreprinderilor sociale. Am decis că este timpul să ne implicăm și să creăm un astfel de instrument, care să aibă integrate principiile sociale și economice de funcționare prevăzute de legea economiei sociale. Ne dorim să transferăm către sectorul privat expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială, expertiza Patria Credit IFN în astfel de instrumente de creditare, precum și a partenerului nostru european FEBEA - rețea a băncilor etice și alternative din Uniunea Europeană”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social & președintele Fundației „Alături de Voi” România.

Peste 30 de instituții private și-au anunțat deja intenția de a contribui la înființarea și dezvoltarea acestui instrument de creditare, care va acționa atât în România, cât și în Republica Moldova și Ucraina

„Odată cu creșterea sectorului de economie socială, valorificarea potențialului întreprinderilor sociale, poate fi obținut, dacă le ajutăm să-și crească capacitatea, să inoveze și să-și maximizeze impactul social și economic pe care îl pot genera în comunitate. Aceste entități pot combate sărăcia și inechitatea socială, pot crea locuri de muncă pentru grupuri vulnerabile cu servicii suplimentare de suport, pot contribui la protejarea mediului prin soluții verzi și inovatoare de reutilizare, pot revitaliza comunități prin industrii creative și numai”, a adăugat Angela Achiței.

Toți cei care vor dori să devină acționari ai acestui IFN pot afla informații esențiale în cadrul conferinței transmisă online de la Iași.

Bani pentru afacerile sociale din Republica Moldova și Ucraina
După înființarea în România a 42 de întreprinderi sociale în calitate de administrator de grant pe Fondul Social European, ADV România, va prezenta, tot în cadrul conferinței, detalii privind o nouă ediție a competiției „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”. „De data aceasta, finanțarea este adresată tinerilor din Republica Moldova și Ucraina, unde alte 8 întreprinderi sociale vor fi înființate și dezvoltate prin acest program”, menționează Angela Achiței.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate în premieră și date din „Barometrul Economiei Sociale”, realizat de Fundația „Alături de Voi” România, care va face o radiografie completă a acestui domeniu.

Luna mai, luna promovării economiei sociale

Conferința europeană „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” are loc în contextul în care luna mai este declarată, prin lege, luna promovării economiei sociale. Această lună este astfel dedicată evenimentelor și acţiunilor de mediatizare a domeniului, având ca scop o mai bună înțelegere a conceptului, dar și încurajarea cooperării şi solidarității sociale.

În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International. Până în luna martie 2021, în România se atestaseră 1.642 de întreprinderi sociale, potrivit datelor din Registrul național al întreprinderilor sociale al ANOFM, din care 89 în județul Iași.

Mai multe informații pe: https://accelerator.alaturidevoi.ro/conferinta

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.