Iașul va găzdui o conferință europeană de anvergură dedicată economiei sociale (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iașul va găzdui o conferință europeană de anvergură dedicată economiei sociale (P)

GALERIE
Cover conferinta economie socialaAngela Achitei, ADV Romania
  • Cover conferinta economie sociala
  • Angela Achitei, ADV Romania
- +

Joi, 13 mai 2021, Iașul va găzdui un eveniment european de anvergură dedicat economiei sociale. Conferința „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” este organizată de Fundația „Alături de Voi” România, împreună cu 25 de parteneri naționali și europeni. Organizatorii se așteaptă la o participare de peste 700 de persoane la nivel internațional si vă invită să vă înregistrați aici.

Iașul va fi, în această săptămână, gazda unui eveniment european de anvergură dedicat economiei sociale. Conferința „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” va fi organizată de Fundația „Alături de Voi” (ADV) România, alături de 25 de parteneri naționali și europeni. Evenimentul cuprinde 28 de teme de interes, prezentate de către speakeri de la nivelul Comisiei Europene, Parlament European, Guverne din România, Republica Moldova și Ucraina, rețele europene și naționale, precum și instituții financiare și de economie socială. Evenimentul organizat în format online, va fi transmis  joi, 13 mai 2021, începând cu ora 10.00, live pe pagina de Facebook a Fundației ”Alături de Voi” România.

Primul IFN dedicat întreprinderilor sociale

În cadrul conferinței vor fi prezentate detalii în premieră despre AFIN, prima instituție de finanțare non-bancară dedicată întreprinderilor sociale care se va autoriza anul acesta în România. Noua instituție, înființată în cadrul unui proiect european de către Fundația Alături de Voi România, în parteneriat cu Patria Credit IFN şi Federația Europeană a Băncilor Etice şi Alternative (FEBEA), va avea ca scop finanțarea afacerilor cu impact social din România. Noul IFN va fi dedicat în exclusivitate sectorului de economie socială, iar din acționariatul acestora vor face parte antreprenori sociali, companii business, instituții financiare, consultanți în domeniu și orice entitate / persoană care poate aduce plus valoare.

„Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care o au întreprinderile sociale de a avea acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerii. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu deținem o entitate specializată în creditarea întreprinderilor sociale. Am decis că este timpul să ne implicăm și să creăm un astfel de instrument, care să aibă integrate principiile sociale și economice de funcționare prevăzute de legea economiei sociale. Ne dorim să transferăm către sectorul privat expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială, expertiza Patria Credit IFN în astfel de instrumente de creditare, precum și a partenerului nostru european FEBEA - rețea a băncilor etice și alternative din Uniunea Europeană”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social & președintele Fundației „Alături de Voi” România.

Peste 30 de instituții private și-au anunțat deja intenția de a contribui la înființarea și dezvoltarea acestui instrument de creditare, care va acționa atât în România, cât și în Republica Moldova și Ucraina

„Odată cu creșterea sectorului de economie socială, valorificarea potențialului întreprinderilor sociale, poate fi obținut, dacă le ajutăm să-și crească capacitatea, să inoveze și să-și maximizeze impactul social și economic pe care îl pot genera în comunitate. Aceste entități pot combate sărăcia și inechitatea socială, pot crea locuri de muncă pentru grupuri vulnerabile cu servicii suplimentare de suport, pot contribui la protejarea mediului prin soluții verzi și inovatoare de reutilizare, pot revitaliza comunități prin industrii creative și numai”, a adăugat Angela Achiței.

Toți cei care vor dori să devină acționari ai acestui IFN pot afla informații esențiale în cadrul conferinței transmisă online de la Iași.

Bani pentru afacerile sociale din Republica Moldova și Ucraina
După înființarea în România a 42 de întreprinderi sociale în calitate de administrator de grant pe Fondul Social European, ADV România, va prezenta, tot în cadrul conferinței, detalii privind o nouă ediție a competiției „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”. „De data aceasta, finanțarea este adresată tinerilor din Republica Moldova și Ucraina, unde alte 8 întreprinderi sociale vor fi înființate și dezvoltate prin acest program”, menționează Angela Achiței.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate în premieră și date din „Barometrul Economiei Sociale”, realizat de Fundația „Alături de Voi” România, care va face o radiografie completă a acestui domeniu.

Luna mai, luna promovării economiei sociale

Conferința europeană „Enterprising for tomorrow -- Social entrepreneurship & youth engagement” are loc în contextul în care luna mai este declarată, prin lege, luna promovării economiei sociale. Această lună este astfel dedicată evenimentelor și acţiunilor de mediatizare a domeniului, având ca scop o mai bună înțelegere a conceptului, dar și încurajarea cooperării şi solidarității sociale.

În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International. Până în luna martie 2021, în România se atestaseră 1.642 de întreprinderi sociale, potrivit datelor din Registrul național al întreprinderilor sociale al ANOFM, din care 89 în județul Iași.

Mai multe informații pe: https://accelerator.alaturidevoi.ro/conferinta

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.