Iaşul va primi un nou elicopter SMURD zilele acestea. Medicii și asistenții, încă traumatizați
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Iaşul va primi un nou elicopter SMURD zilele acestea. Medicii și asistenții, încă traumatizați

GALERIE
SMURD
  • SMURD
- +

Acesta va sosi în câteva zile. SMURD Iaşi nu a mai putut prelua bolnavi cu elicopterul de mai bine de trei luni. Urgentiştii ieşeni au în continuare reţineri de a participa la misiuni, după tragedia din Basarabia.

SMURD Iaşi îşi va relua intervenţiile medicale aeriene. Condu­cerea serviciului mobil a fost anunţată în scris de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI că, în termen de câteva zile, Iaşul va primi un aparat de zbor pentru a interveni pe calea aerului la urgenţele majore. SMURD Iaşi nu a mai putut prelua bolnavi cu elicopterul de mai bine de trei luni, după ce aparatul EC 135 cu care serviciul mobil efectua intervenţii din 2015 s-a prăbuşit în Republica Moldova în timpul unei misiuni.

„Vom face o şedinţă“

Zilele trecute, conducerea SMURD Iaşi a primit o înştiinţare de la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI potrivit căreia în următoarele zile din luna septembrie serviciul va fi dotat cu un aparat de zbor, astfel încât să poată relua şi intervenţiile me­di­cale pe calea aerului.

„Am primit adresă de la IGAv în care ni s-a spus că o să primim elicopterul în primele zile din luna septembrie. Când vom primi aparatul vom face o şedinţă, să vedem ce vom putea acoperi cu acest apa­rat“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef SMURD.

Potrivit medicului, aparatul care urmează să ajungă la Iaşi este elicopterul cu care s-au reluat intervenţiile aeriene în 2010, după patru ani de la prima tragedie prin care a trecut SMURD Iaşi, cea de la Aroneanu. Elicopterul a fost achiziţionat de Ministerul Sănă­tăţii în 2010 pentru baza SMURD Iaşi şi a servit urgenţele din teritoriu până anul trecut. Din 2015, după ce SMURD Iaşi a demarat un proiect transfrontalier comun cu Republica Moldova, primind astfel un aparat nou, elicopterul achiziţionat în 2010 a fost retras de la Iaşi şi a servit zonele în care aparatele de zbor intrau în revizii.

„Aparatul care va ajunge la Iaşi a fost cumpărat pentru noi în 2010. El a fost retras în 2015 şi a asigurat timp de un an backup la toate elicopterele din ţară, în sensul că de fiecare dată când intra un aparat în revizie era trimis acest elicopter în baza respectivă, astfel încât să nu rămână neacoperită pe partea de intervenţii pe calea aerului“, a mai explicat Cimpoeşu.

Oamenii nu şi-au revenit din traumă

Potrivit specialistului, dacă pe partea de dotare SMURD Iaşi va primi în curând un aparat nou, pe partea de personal, echipa me­dicală nu şi-a revenit complet după pierderea colegilor care au murit în accidentul aviatic de pe 2 iunie. De aceea, unii medici care efectuau gărzi pe elicopterul SMURD EC 135 care s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Basarabia nu vor să-şi reia activitatea pe un aparat de zbor. Parţial însă echipa SMURD Iaşi doreşte să transporte bolnavii şi pe calea aerului. Potrivit coordonatorului serviciului, numai persoanele care îşi doresc să facă gărzi pe elicopter vor relua zborul.

„Echipa nu este pregătită să reia zborul. Este greu să gândeşti o pregătire psihologică, cu atât mai mult cu cât lu­crurile de zbor nu ţin de echi­pa medicală, ci de cea de piloţi. Avem parţial echipă medicală, şi la momentul venirii elicopterului vom semna documente care să ateste dorinţa fiecăruia de a face gărzi pe elicopter. Fiecare va face aşa cum va decide pentru el, în concordanţă cu familia şi cu dorinţele lui“, a mai subliniat şefa SMURD.

Medicul a mai arătat că, până în prezent, cei mai determinaţi medici care vor să reia intervenţiile pe calea aerului sunt specialişti tineri, medici for­maţi la Iaşi, dar care asigură ur­genţele la Spitalul Militar din Iaşi, respectiv în unităţile medi­cale din Vaslui şi Roman.

Familia SMURD Iaşi a pierdut anul acesta în timpul unei intervenţii de salvare de pe 2 iunie un medic şi un asistent, pe dr. Mihaela Dumea şi pe asist. Gabriel Sandu. În acelaşi accident aviatic petrecut în apropierea localităţii Haragâş din Basarabia şi-au pierdut viaţa şi cei doi piloţi ai aparatului de zbor, comandorul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae.

În urmă cu zece ani, echipa SMURD Iaşi a mai pierdut doi oameni într-un accident aviatic petrecut în timpul unui exerciţiu, atunci pierzându-şi viaţa dr. Liliana Puiu şi asist. Mioara Haută, alături de piloţi.

VEDEȚI ȘI:

IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.