anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Iaşul văzut prin ochii a doi tineri francezi care fac turul lumii cu bicicleta ca să ajute copiii cu sindromul Down

GALERIE
Emilie and Davy Sanchis1
 • Emilie and Davy Sanchis1
- +

Doi tineri francezi care fac turul lumii cu bicicleta cu scopul de a sensibiliza publicul larg privind trisomia 21, numită şi sindromul Down, au ajuns zilele trecute şi la Iaşi, rămânând fascinaţi de oraşul nostru. Emilie şi Davy Sanchis au pornit în această aventură pe data de 13 iunie 2021 din Blois, de pe Valea Loarei, Franţa, având drept obiectiv incluziunea prin sport a persoanelor cu handicap mintal. 

În timpul călătoriei, cuplul participă la întâlniri în mediul şcolar, fiind prezenţi copii cu sau fără dizabilităţi, cărora le transmit mesajul că există persoane care fac sport în ciuda handicapului mintal. De asemenea, încurajează oamenii să se alăture şi să sprijine organizaţiile neguvernamentale care ajută deja astfel de persoane. „Aici, în România, nici nu vă daţi seama cât de mult sunt prezente peste tot generozitatea, simţul familiei şi al solidarităţii, în contradicţie cu individualismul pe care-l întâlnim din ce în ce mai mult în Occident", a spus Emilie Sanchis pentru „Ziarul de Iaşi".

„România ni s-a părut extrem de frumoasă la munte şi în satele autentice. Iaşul este, pentru noi, oraşul cel mai frumos dintre toate cele traversate (am văzut şi Clujul, Târgu-Jiul, Bucureştiul, Brăila şi Galaţiul). Există la Iaşi atât clădiri excepţionale, cât şi multă verdeaţă şi pace. Până şi circulaţia ni se pare mai puţin nebunească decât în celelalte oraşe prin care am trecut şi apreciem existenţa unor piste pentru biciclişti. La Iaşi, deci, nu sunt lucruri care să ne fi displăcut, dar am remarcat lipsa unei solide infrastructuri sportive, ceea ce ni se pare o mare lipsă pentru un oraş de această dimensiune, lucru pe care, de altfel, ni l-au semnalat şi părinţii cu handicap", ne-a povestit Emilie Sanchis.

Ei şi-au vândut casa, mobila şi maşinile, pentru a putea cumpăra echipamentul şi pentru a-şi asigura cheltuielile zilnice ale călătoriei (între 20 şi 30 de euro, în funcţie de ţara străbătută), care este prevăzută pentru un an şi jumătate (cu reîntoarcerea în ianuarie 2023). „Suntem amândoi pasionaţi de călătorii, de sport, de descoperiri şi întâlniri cu oameni noi. Visam, de ceva timp, să descoperim lumea, dar nu voiam s-o facem fără să dăm acestei dorinţe un sens, un obiectiv solidar. Aşa că am ales tema incluziunii prin sport a persoanelor cu handicap mintal, subiect prea puţin abordat, din păcate. Am parcurs 5.622 km în 133 de zile. Am dormit 58 de nopţi în cort şi 78 în diverse locuri modeste de cazare", ne-a detaliat Davy Sanchis.

Înainte de a se implica în acest proiect, aveau nişte vieţi „mai degrabă clasice”, consideră ei: Emilie era funcţionară (cu responsabilităţi administrative şi financiare), iar Davy era responsabil de comerţul cu lemn. „Nu am întâlnit propriu-zis greutăţi importante în timpul călătoriei, cât mai degrabă mici incidente, cum ar fi probleme cu o anume piesă de la bicicletă, inexistentă în comerţ şi pe care fabricantul a trebuit să ne-o trimită direct din Taiwan, o fraudă din cardul bancar şi, aici, în România, nenumăraţii câini vagabonzi foarte agresivi, care încearcă mereu să te muşte de picior, sau criza sanitară, care ne-a obligat să anulăm anumite activităţi dinamice", a adăugat bărbatul.

Cei doi sunt convinşi că societatea de consum şi materialismul nu reprezintă fericirea, în vreme ce comunicarea cu ceilalţi o face. „Cu lucruri simple, putem fi la fel de fericiţi de clipa prezentă şi ne putem satisface nevoile esenţiale (să mâncăm, să ne spălăm, să dormim, să iubim şi să fim iubiţi...), realizând totodată activităţi care ne aduc libertate şi plăcere. Suntem cu toţii foarte diferiţi, din punctul de vedere al culorii pielii, al religiei, limbii, handicapului... dar aceasta este, tocmai, o bogăţie. E trist că aceste diferenţe sunt, uneori, sinonime conflictului, mai degrabă decât cu toleranţa şi pacea. Acesta este, de fapt, şi mesajul pe care dorim să-l transmitem, în numele unei societăţi mai incluzive, care crede în umanitate, în frumuseţea inimii şi nu respinge handicapul sau diferenţele", punctează Emilie şi Davy Sanchis. Detalii, AICI https://bikeupanddown.blogspot.com/?mâ1

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.